Orepić: ‘Mi i Mađari prelazimo na ciljani nadzor na granicama’

Hina

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek



Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić izjavio je u četvrtak uoči sjednice Vlade kako je dogovoren povratak na stari režim na granicama, odnosno na ciljani nadzor prelaska granica, dok je ministar turizma Gari Capelli rekao kako pooštreni režim na granicama neće ugroziti turističku sezonu, ali će izazvati nervozu kod gostiju.


»Mi i Mađari riješit ćemo to tako što ćemo na jedan duži period prijeći na ciljani nadzor na granicama, a kolege iz Slovenije će ići na privremeni u skladu s potrebom i u odnosu na konkretan problem«, rekao je Orepić dodavši kako je ostvaren značajan napredak u tom pogledu.


Kazao je kako je novi režim već krenuo, a na pitanje o novim gužvama koje se stvaraju na granicama, odgovorio je kako je prioritet sigurnost.




»Ne bi trebalo biti problema malo čekati, sigurnost je prioritet u svakom slučaju. Prelazi se na režim ciljanog nadzora na granicama, međutim, svi moramo pokazati strpljenje da bi protočnost na granicama bila što bolja«, kazao je Orepić.


Ministar turizma Gari Cappelli rekao je da nije previše zabrinut zbog izmjena schengenskog zakonika kojim se pooštrava kontrola europskih granica, zbog čega se očekuje duže čekanje na granicama u turističkoj sezoni, već smatra da čekanje može izazvati nervozu kod putnika.


»Turistička sezona se ne dovodi u pitanje, nego se u pitanje dovodi koliko će izazvati nervozu kod gostiju, a izazvat će je. Znamo svi, kad putujemo, kad idemo na skijanje, pa kada čekamo na granici, sigurno smo nervozni«, kazao je Cappelli.


Rekao je da se treba vidjeti što se događalo protekli vikend u prometu te odlučiti što dalje činiti. Naglasio je pritom da pitanje ne ovisi samo o Hrvatskoj.


»Naravno da nije dobro da se čeka i sigurno će biti opaski kako će sve funkcionirati preko ljeta, ali mislim da će do tada sve malo splasnuti. Mi ćemo svoj dio posla odraditi što bolje i što brže možemo«, poručio je Cappelli.