POZAJMICE

Optužen načelnik Lopara koji je pozajmicama podigao ukupno 370 tisuća kuna iz općinskog proračuna

P. N.

Andreškić: Optužnica je kontradiktorna / M. GRACIN

Andreškić: Optužnica je kontradiktorna / M. GRACIN

Alen Andreškić tvrdi da je novac uzimao kako bi otkupljivao dokumentaciju potrebnu općini, a USKOK ga tereti za zlouporabu položaja i ovlasti na temelju revizorskog izvješća za 2013. godinu



Potvrđena je optužnica koju je USKOK prije nekoliko mjeseci nakon provedene istrage podigao protiv Alena Andreškića, načelnika Općine Lopar, zbog zlouporabe položaja i ovlasti. Optužnicom koju je potvrdilo optužno vijeće riječkog Županijskog suda Andreškiću se stavlja na teret da je, kao načelnik Općine Lopar, od 11. siječnja 2010. do 31. prosinca 2013. godine u Loparu, u namjeri da si pribavi nepripadnu imovinsku korist, protivno Zakonu o lokalnoj (regionalnoj) samoupravi i Statutu Općine Lopar, bez odluke Općinskog vijeća u 72 navrata s Općinom Lopar zaključio ugovore o novčanim pozajmicama. Radilo se o pozajmicama na iznose od 1.000 do 15.000 kuna, bez ugovorenog roka povrata, iako u Odlukama o izvršavanju proračuna Općine nije bila predviđena isplata sredstava iz proračuna za navedenu namjenu. Nadalje, da je okrivljenik u tom razdoblju na ime pozajmica ukupno podigao 370.000 kuna, čime si je na štetu proračuna Općine Lopar pribavio nepripadnu imovinsku korist u navedenom iznosu.



Alen Andreškić je priopćio kako nije kriv za ono za što ga se optužuje. »Unatoč nespornoj činjenici da je optužnica potvrđena, nisam kriv za ono što mi se njome stavlja na teret. Sve što sam činio bilo je jedino i isključivo u korist Općine Lopar, a to će sigurno biti utvrđeno u postupku koji će se voditi«, naveo je u pisanom odgovoru. »Optužnica je do te mjere kontradiktorna, da me se tereti temeljem propisa koji je naknadno stupio na snagu. Smatram da sam svojim postupcima zaštitio imovinu Općine Lopar i spriječio otuđenje imovine, tako da je u konačnici Državno odvjetništvo, koje je zastupalo državu, ponudilo zaključenje nagodbe za jedan spor, a za drugi izgubilo prvostupanjsku presudu, što ne bi bilo moguće bez pribavljene dokumentacije«, naveo je Andreškić. (Hina)


Misli da se ne treba pravdati – Alen Andreškić





Općinska posla


Te pozajmice je, kako smo prethodno bili izvještavali, utvrdila revizija za 2013. godinu, a u čijem izvješću piše da je Općina iskazala potraživanja od 274.000 kuna za 2012. i 96.000 kuna za 2013. godinu. Potraživanja su se odnosila na isplate gotovine s računa proračuna temeljem više ugovora o novčanoj pozajmici zaključenih između načelnika kao primatelja i Općine, odnosno pročelnice jedinstvenog upravnog odjela, kao davatelja pozajmica. Ugovori o novčanoj pozajmici zaključeni su u pojedinačnim iznosima od 1.000 do 10.000 kuna, a kako je navedeno u nalazu revizije, isplate nisu evidentirane na računima izdataka za dane zajmove. Načelnik Andreškić u razgovoru za Novi list u siječnju prošle godine javno je progovorio o tome i nije negirao da je uzimao pozajmice, ali je pojasnio da je to učinio za dobrobit Općine.


Kako je tada objasnio, pozajmljenim novcem kupovao je dokumentaciju koju je Općina potom koristila u imovinsko-pravnim postupcima. Te iste dokumente, naglasio je, nije mogla otkupiti Općina sama, budući da su nabavljani od fizičkih osoba koje te dokumente imaju u privatnim zbirkama i arhivima.


Vraća novac


Općina, kazao je načelnik, nije mogla to učiniti jer se nije mogao izdati pravovaljani račun. Istaknuo je i kako se na Rabu često događa da gore arhive te da im u imovinsko-pravnim raspravama koje kao Općina vode često trebaju dokumenti kojih nema, a radi se o dokumentima koji su presudni za vođenje sporova.


– Od 370.000 kuna, vratio sam 170.000 kuna. U dokumentima Općine uredno je zablježeno 200.000 kuna potraživanja od načelnika, a svaka pozajmica ima ugovor. Mislim da se ne trebam pravdati, jer je sve provedeno sukladno zakonu i propisima. Ali ako sam nešto kriv, snosit ću posljedice. Postupio sam kako jesam i ako treba, odgovarat ću, ali bih volio i da me se nagradi ako na ovaj način donesem neku korist za Općinu. Važno je napomenuti da revizija nije imala nikakvih prigovora na blagajnu, putne naloge i uopće isplatu bilo kakvih materijalnih troškova, što pokazuje da kvalitetno poslujemo – rekao je tada Andreškić.