Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. prosinca 2019.
Predsjednička milost

Oproštene mu 2,5 godine zatvora: Među pomilovanima i bivši Šeksov savjetnik osuđen zbog - dilanja droge

Oproštene mu 2,5 godine zatvora: Među pomilovanima i bivši Šeksov savjetnik osuđen zbog - dilanja droge
Oproštene mu 2,5 godine zatvora: Među pomilovanima i bivši Šeksov savjetnik osuđen zbog - dilanja droge
Autor:
Objavljeno: 3. veljača 2016. u 8:51 2016-02-03T08:51:27+01:00

Vanja Goldberger, nekadašnji službenik u Saboru, uz ostalo i savjetnik u Šeksovom uredu, osuđen je zbog zlouporabe opojnih droga i nedozvoljenog  držanja oružja. Policija je u njegovom domu pronašla nešto kokaina, pola kilograma marihuane i oko dva kilograma »speeda«

ZAGREB  Među 25 osoba što ih je pomilovala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, osim prvog na popisu Leona Sulića, ima još zanimljivih imena, primjerice, Vanja Goldberger koji je drugi po redu. Riječ je o nekadašnjem službeniku u Hrvatskom saboru, koji je, između ostalog, kako se navodi na saborskoj web stranici, radio i kao savjetnik u uredu Vladimira Šeksa dok je on u sazivu od 2003. do 2007. godine bio predsjednik hrvatskog parlamenta. Šeks je danas savjetnik predsjednice Republike za ustavna i pravna pitanja, a Kolinda Grabar-Kitarović oprostila je Goldbergeru neizdržani dio izrečene kazne zatvora u trajanju dvije i pol godine na način da ju je zamijenila uvjetnom osudom.

Spomenuta zatvorska kazna neće se izvršiti, odlučila je predsjednica Republike, ako Goldberger u iduće tri godine ne počini novo kazneno djelo. A osuđen je zbog kaznenih djela zlouporabe opojnih droga i nedozvoljenog držanja oružja.

Nagodio se s DORH-om

Neslužbeno doznajemo da je Ministarstvo pravosuđa, kojem je na čelu još bio Orsat Miljenić, dalo neobvezujuće negativno mišljenje o prijedlogu za Goldbergerovo pomilovanje, zato što je u pitanju bila droga.

Davor Derenčinović, predsjednik Komisije za pomilovanja, rekao nam je da se ne sjeća Goldbergerovog predmeta, s obzirom da su pripremajući predsjednici prijedloge za pomilovanja proučili više od 400 raznih slučajeva. Prema informacijama koje smo prikupili, Goldberger je 2012. osuđen na tri i pol godine zatvora i to nakon što se nagodio s Državnim odvjetništvom. Policija je u njegovom domu pronašla manju količinu kokaina, pola kilograma marihuane i skoro dva kilograma »speeda«. U dvorištu je sadio indijsku konoplju a kod Goldbergera je pronađena i puška marke »Crvena zastava«. Sudeći prema statusima na njegovom facebook profilu, on je iz zatvora izašao 28. siječnja, kad je napisao »konačno opet doma«. Dakle, u zatvoru je od tri i pol presuđene mu godine proveo godinu dana a predsjednica mu je ostatak preinačila u uvjetnu kaznu.

Suspenzija, pa otkaz

U Saboru je Goldberger bio ugledan službenik. Nakon što je radio u Šeksovom uredu, prešao je u Ured za odnose s javnošću, gdje su ga i zatekli problemi sa zakonom. Kad je protiv njega podignuta optužnica, Goldberger je prvo suspendiran a poslije nagodbe i presude dobio je otkaz u Saboru. Neko vrijeme, u sazivu parlamenta između 2007. i 2011., Goldberger je bio i tajnik Skupine estonsko-hrvatskog prijateljstva koju je tada vodio SDP-ovac Daniel Mondekar.

– Moram priznati da ga se slabo sjećam, jer naša Skupina nije bila toliko aktivna da bih ga bolje upoznao. Znam da se pričalo da je radio u Šeksovom uredu a onda je naprosto nestao. Poslije sam čuo da je uhićen i osuđen, to je sve što znam, rekao nam je jučer Mondekar.

Zanimalo nas je je li Šeks možda utjecao na pomilovanje svojeg nekadašnjeg suradnika, ali predsjedničin savjetnik rekao nam je jučer da »ne želi komentirati odluke predsjednice Republike«.

Milost i Seiteru

Trećeplasirani na popisu pomilovanih je Danko Seiter. Njemu je predsjednica  oprostila jednu godinu zatvora koju još nije izdržao. Seiter je kao član Uprave Karlovačke banke odlučio o otpisu duga od nešto više od milijun kuna Nikoli Hanželu, koje je on kao kredit dobio od bankine tvrtke kćeri KA-BAH. Osuđen je na dvije godine zatvora. Hanželovo poduzeće je u kampanji za predsjedničke izbore Kolindi Grabar-Kitarović doniralo 197 tisuća kuna, čime je on postao njezin najveći pojedinačni donator. Hanžel je tradicionalni HDZ-ov sponzor.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.