Upozorenje

Oprez: Na tržištu se pojavilo lažno meso istarskog boškarina

Davor Šišović

Upozoravamo kupce da pripaze na moguće prevare. Ne možemo mirno gledati ukoliko se roba deklarira kao meso boškarina, a potječe iz Rumunjske ili Kine, kaže direktor AZRRI-ja Igor Merlić



PAZIN Direktor Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI) Igor Merlić upozorio je da se, prema dojavama s terena, na istarskom tržištu pojavilo sumnjivo meso koje se deklarira kao meso istarskoga goveda boškarina.


»Upozoravamo kupce da pripaze na moguće prevare, jer smo upoznati s činjenicom da pojedini trgovci ili prekupci pokušavaju ugostiteljskim objektima diljem Hrvatske prodavati meso koje distribuiraju kao meso boškarina«, stoji u dopisu koji je Merlić uputio svim redovitim kupcima AZRRI-jevog mesa istarskog goveda, a riječ je o tridesetak restorana na području Istre, Rijeke, Zagreba te slovenske i talijanske Istre.


Od uzgoja do stola


Merlić upozorava sve ugostitelje koji od mogućih drugih dobavljača dobivaju ponude za meso istarskog goveda da obavezno provjere dokumentaciju koja mora dokazivati sljedivost mesa u prometu od uzgoja do stola. »AZRRI nema ništa protiv, štoviše podržava prodaju mesa istarskog goveda u privatnom sektoru jer je to i cilj našeg projekta revitalizacije populacije istarskog goveda u Istri, ali smo protiv zavaravanja kupaca. Ne možemo mirno gledati ukoliko se roba deklarira kao meso istarskog goveda, a potječe iz Rumunjske ili Kine ili tko zna odakle«, rekao je Merlić.


Na tržištu se pojavilo toliko, primjerice, bifteka od boškarina, napominje Merlić, da ako bi stvarno bili siporučeni, nijedno istarsko govedo ne bi ostalo na životu. – Naprosto nema toliko istarskih goveda koliko ti fantomski trgovci ovih dana nude, kaže Igor Merlić.

Potvrdio ugostitelj


Trenutačna populacija istarskog goveda u Istri broji oko 1.800 grla, sva su evidentirana i uvedena u zakonski obavezne upisnike i registre. Da se doista pojavila nelojalna konkurencija koja po Istri nudi meso istarskog goveda, potvrdio nam je i jedan ugostitelj s područja Pazinštine.

Kod njega u objekt došao je čovjek s ponudom da ga trajno opskrbljuje mesom istarskog goveda, u količinama koliko god je potrebno, čak i s najkvalitetnijim dijelovima mesa poput bifteka. Ponudio je i cijenu nešto manju od one po kojoj AZRRI nudi meso istarskog goveda, ali nije ponudio nikakav dokaz o podrijetlu životinja, osim tvrdnje da se radi o »domaćemu mesu«, pa ga je taj ugostitelj odbio.