Zahtjev za opozivom

Oporba traži “glavu Martine Dalić”: Njezina vjerodostojnost je narušena zbog Agrokora i Ramljaka

Hina

snimio Denis Lovrović

snimio Denis Lovrović

"Izvanredni povjerenik Ramljak u travnju 2017. angažirao je kao savjetnika za restrukturiranje AlixPartners s domaćim podizvođačima, među kojima je bilo i trgovačko društvo Texo Management, u kojem je Ramljak bio evidentiran kao zaposlenik do dana 30. travnja 2017., a Ugovor o savjetovanju između AlixPartners i Texo Managementa sklopljen je 25. travnja 2017.", ističe se u prijedlogu opoziva.



ZAGREB – Stranke parlamentarne oporbe u petak će, nakon što svi iznesu svoje primjedbe i prijedloge, uobličiti konačni tekst Prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja potpredsjednici Vlade i ministrici gospodarstva Martini Dalić, nakon čega će ga uputiti u saborsku proceduru, najavio je u četvrtak politički tajnik Mosta Nikola Grmoja.


U obrazloženju prijedloga navodi se da je vjerodostojnost Dalić narušena zbog “lex Agrokor” i “afere savjetnici”, u kojoj je tvrtki Texo Management, gdje je bio zaposlen bivši izvanredni povjerenik Ante Ramljak ,za savjetničke usluge isplaćivano 243.000 kuna tjedno.


“Izvanredni povjerenik Ramljak u travnju 2017. angažirao je kao savjetnika za restrukturiranje AlixPartners s domaćim podizvođačima, među kojima je bilo i trgovačko društvo Texo Management, u kojem je Ramljak bio evidentiran kao zaposlenik do dana 30. travnja 2017., a Ugovor o savjetovanju između AlixPartners i Texo Managementa sklopljen je 25. travnja 2017.”, ističe se u prijedlogu opoziva.




S obzirom da je prema zakonu za angažman savjetnika za restrukturiranje potrebna prethodna suglasnost Ministarstva gospodarstva, Dalić je morala odobriti odabir izvanrednog povjerenika Ramljaka, pa joj nisu mogli ostati nepoznati detalji o podizvođačima, ističu predlagatelji.


Oporba Dalić također zamjera da se u nekoliko navrata javno zalagala za izgradnju termoelektrane na Perući. “Pritom je, iznoseći neistine, obmanjivala javnost tvrdeći da protivnici izgradnje termoelektrane odbijaju investicije i šire netočne informacije. Njene tvrdnje je struka u cijelosti demantirala budući da je Povjerenstvo za procjenu studije utjecaja na okoliš dalo negativno mišljenje o gradnji plinske termoelektrane na jezeru Peruća”.


Pokrenut postupak zbog potencijalnog sukoba interesa


U zahtjevu za opoziv ističu da je “u više navrata javno istaknula kako će se izuzeti iz donošenja Vladinih odluka koje se tiču Ine imajući u vidu potencijalni sukob interesa koji proizlazi iz okolnosti da je njezin suprug jedan od članova Uprave tog trgovačkog društva, a zbog potencijalnog sukoba interesa Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak”.


Premda je Dalić najavila da će se izuzeti od odlučivanja o otkupu Ine zajedno je s ministrom energetike Tomislavom Ćorićem u siječnju 2018. održala sastanak s predstavnicima MOL-a, čime je narušila svoju vjerodostojnost i povjerenje javnosti.


Na prijedlog Gorana Aleksića (SNAGA) među razloge za opoziv uvrštena je i tvrdnja da “Dalić konstantno ignorira važnost zaštite potrošača oštećenih nezakonitim poslovanjem hrvatskih banaka, pa je tako njezino ministarstvo odbilo ozakoniti izvansudsko obeštećenje hrvatskih građana oštećenih nezakonitim povećanjima kamatnih stopa, što je već pravomoćno utvrđeno kolektivnom sudskom presudom iz zasad jedinoga kolektivnog sudskog procesa u Hrvatskoj, pa je očigledno ministrica predstavlja produljenu ruku nepoštenih banaka”.


SDP i HSS podržat će tekst zahtjeva u ovom obliku, Živi zid će se još dodatno konzultirati hoće li imati kakvih dopuna teksta, a GLAS i IDS, uz potporu prijedlogu, svim opozicijskim klubovima šalju na potpis zahtjev da se na dnevni red Sabora uvrsti i ratifikacija Istanbulske konvencije.


Nezavisni za Hrvatski inicijativu neće podržati jer je smatraju bespredmetnom.


Oporba sada za pokretanje povjerenja Dalić treba prikupiti najmanje petinu, odnosno,31 zastupnički potpis. Kada se skupi dovoljan broj potpisa, prijedlog za opoziv odmah se uvrštava na dnevni red.


Od tada teče osmodnevni rok u kojem se Vlada treba očitovati o prijedlogu dok se parlamentarna rasprava mora provesti najkasnije u roku 30 dana. Za izglasavanje nepovjerenja potrebno je najmanje 76 glasova.