Zakon o lokalnim izborima

Oporba se nikako ne slaže s “Lex Vlahušić”: Teže se kandidirati za načelnika nego za zastupnika ili predsjednika

Dražen Ciglenečki

To se događa kad HDZ pristaje na ucjene jednog zastupnika Mosta – Andro Vlahušić  / NL arhiva

To se događa kad HDZ pristaje na ucjene jednog zastupnika Mosta – Andro Vlahušić / NL arhiva

 Nije mi preostalo nego da se kandidiram za predsjednika ili da idem u Bruxelles, kazao nam je jučer Andro Vlahušić. Dodaje kako »postoji Ustavni sud«, te je uvjeren  da će se taj Zakon izmijeniti



ZAGREB   Maro Kristić, zastupnik Mosta iz Dubrovnika, nije u petak mogao sakriti svoje veselje nakon što je u Saboru objavljeno da su usvojene izmjene Zakona o lokalnim izborima, koje bi HNS-ovca Andru Vlahušića spriječile u ponovnoj kandidaturi za dubrovačkog gradonačelnika. »Eto vam, papci«, oteo se Kristiću uzvik u sabornici.


Prerano slavlje


Ali, lako je moguće da je Kristić prerano krenuo sa slavljem. Naime, oporbeni SDP i HNS najavljuju zahtjev za ocjenu ustavnosti tog zakona, već nazvanog Lex Vlahušić, a objektivno će biti veliko iznenađenje ako Ustavni sud ne ukine to zakonsko rješenje. Dva su za to razloga. Prvi je već u petak u Saboru iznio SDP-ov zastupnik Peđa Grbin, sudjelujući u raspravi o amandmanu Vlade kojim je kandidatura za župane, gradonačelnike i načelnike  zabranjena i osobama koje su osuđene i na uvjetne kazne u trajanju od najmanje šest mjeseci. U istom se Zakonu navodi da navedenim dužnosnicima mandat, između ostalog, prestaje ako su pravomoćnom sudskom presudom osuđeni na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju od minimalno jednog mjeseca. Uvjetne kazne se ne spominju. Dakle, neki bi gradonačelnik mogao biti osuđen na deset mjeseci uvjetno i unatoč tome bez problema završiti svoj mandat, ali se nakon toga ne bi mogao opet kandidirati.


– Takva situacija sigurno ne može proći na Ustavnom sudu. Zato ćemo čim ovaj Zakon bude u Narodnim novinama poslati Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti. Nije tu riječ o Vlahušiću nego o zaštiti prava, ističe Grbin.


Slaba točka




 Inače, on je u petak u svojoj saborskoj raspravi rekao da nije sretan što je Vlahušić gradonačelnik, »zbog svega što mu se stavlja na teret«. Nije još dogovoreno tko će se točno obratiti Ustavnom sudu, vjerojatno SDP i HNS zajedno.



Predsjednik njegove stranke HNS-a Ivan Vrdoljak dijeli mišljenje Andre Vlahušića. – Naravno da će to pasti na Ustavnom sudu. A onda će iz Mosta govoriti kako je njihov ministar Vlaho Orepić bio u pravu kad je napadao Ustavni sud. Tako funkcionira ta stranka, zaključuje Vrdoljak.


Druga slaba točka Zakona koji spada u takozvana Mostova jamstva je činjenica da taj akt propisuje puno strože uvjete kandidatima za župane, gradonačelnike i načelnike općina nego što su oni za kandidate za zastupnike, europske parlamentarce i za predsjednika Republike.


Zakon o izboru predsjednika Republike ne postavlja kandidatima nikakve sudske zapreke. Zakon o izboru zastupnika i onaj kojim su regulirani izbori za Europski parlament, pak, definiraju da kandidati ne smiju biti osobe s pravomoćnim presudama isključivo na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju najmanje šest mjeseci. To u konačnici znači da se na izborima za načelnika Tompojevaca, male slavonske općine s tisuću i pol stanovnika, ne može natjecati hrvatski državljanin osuđen uvjetno na pola godina, ali isti se može kandidirati za Sabor, Europski parlament i za predsjednika Republike.


– Da, nije mi preostalo nego da se kandidiram za predsjednika ili da idem u Bruxelles. To se događa kad HDZ pristaje na ucjene jednog zastupnika Mosta. Ali, kako postoji Ustavni sud uvjeren sam da će se taj Zakon izmijeniti, kazao nam je jučer Vlahušić.