Rasprava o Zakonu o reprezentativnosti

Oporba Vladi: Dogovorite se sa sindikatima ili nam prijeti ukrajinski scenarij

Hina

»Bojim se da će ovaj i najavljeni Zakon o radu proizvesti nešto što nije dobro i što se ne smije dogoditi nikako, a to je generalni štrajk«, rekao je Marić. Ističe da bi »okidač« za štrajk, uz lošu gospodarsku i socijalnu situaciju, mogle biti i afere vladajućih



ZAGREB – Saborska je oporba večeras odbacila Vladin prijedlog zakona o reprezentativnosti udruga sindikata i poslodavaca, tvrdeći da bi izostanak dogovora sa sindikatima oko toga i Zakona o radu mogao dovesti do generalnog štrajka »s nesagledivim posljedicama«, a dio ih je u tom kontekstu spomenuo i nerede u Ukrajini.


Ministar rada Mirando Mrsić uvodno je ustvrdio da zakon u proteklih godinu i pol nije doveo do manjeg broja sindikata i otežanog pregovaranja, kako su predviđali njegovi kritičari, nego naprotiv, pojačao suradnju među sindikatima.


Uvjeren je da će novi zakon pojednostaviti i ubrzati postupak utvrđivanja reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata.




Naglasio je kako su zakonska rješenja dogovorena sa sindikatima, te da ih podržavaju tri od ukupno četiri sindikalne središnjice.


Goran Marić (HDZ) tvrdi, međutim, da predloženi kriteriji reprezentativnosti nisu dogovoreni sa sindikatima.


»Bojim se da će ovaj i najavljeni Zakon o radu proizvesti nešto što nije dobro i što se ne smije dogoditi nikako, a to je generalni štrajk«, rekao je Marić.


Ističe da bi »okidač« za štrajk, uz lošu gospodarsku i socijalnu situaciju, mogle biti i afere vladajućih.


»Zna li Vlada koliku odgovornost na sebe preuzima ako dođe do generalnog štrajka«, upitao je Marić.


»Predstečajne nagodbe, ovakve kakve jesu, slučaj Šegon, slučaj ovaj, slučaj onaj, kap prelijeva čašu. Da je 100 tisuća nezaposlenih, ovakav zakon bi mogao proći, no u Hrvatskoj je 400 000 nezaposlenih, ćirilica u Vukovaru, otvaranje frontova na svim stranama, navire glad, kriza je sve teža, radnici se šikaniraju. Generalni štrajk mogao bi biti reakcija na sve to, a ne samo na ove zakone«, dodao je zastupnik HDZ-a Goran Marić.


Vladi je poručio da mora biti osjetljiva i pažljiva, jer, kazao je, »samo je malo trebalo u Ukrajini«.


Na nerede u Ukrajini upozorava i HDSSB-ov zastupnik Boro Grubišić.


»Černobilska katastrofa zagadila je pola Europe i Rusije. Ne bih htio biti vanjskopolitički mudrac, ali sada je ponovno u istom obliku eksplodirala Ukrajina, koju od Hrvatske geografski dijeli samo Mađarska«, rekao je Grubišić.


Laburist Mladen Novak tvrdi da Vlada »uopće nema dodira s realnošću«, kada proziva sindikate koji najavljuju generalni štrajk.


»Niste svjesni koliko je ljudima teško, kako žive i kako doživljavaju bahatost vlasti. Za vrijeme rata imali smo daleko veće štrajkove, koji su paralizirali državu pa nitko to nije doživljavao kao rušenje države«, rekao je Novak.


Ministar Mrsić saborske zastupnike je pozvao na odgovornost.


»Odgovornost je nešto što svi moramo snositi. I vi imate odgovornost za ono što nam sad imputirate. Potrebna je odgovornost i sindikata i poslodavaca i Vlade i ostalih. Mi jesmo odgovorni, želimo dogovor i razgovor i pozivamo za stol, ali ne ultimatvno – ako se ne pristane na naše uvjete, nećemo pregovarati. Ni u jednom trenu vlada nije prekinula pregovore«, poručio je Mrsić.


Odbacio je tumačenje Bore Grubišića da se predloženi zakon donosi kako bi se Sindikatu liječnika onemogućilo da sudjeluje u kolektivnom pregovaranju i organizira štrajk.Istaknuo je da je taj sindikat u pregovaračkom odboru za granski kolektivni ugovor te da ima ustavno pravo na organiziranje štraka.

Zastupnici vladajuće većine pozdravili su zakon, ocijenivši da će pridonijeti suradnji među sindikatima, a Silvano Hrelja (HSU) posebno je pozdravio strože uvjete reprezentativnosti udruga poslodavaca.