Ploča nije postavljena

Opet ništa od Francetića: Pristaše ustaškog zapovjednika otkrili iduće poteze

Dražen Ciglenečki

Foto Kristina Štedul Fabac

Foto Kristina Štedul Fabac

Nismo htjeli raditi ništa na silu. Prije dva dana smo od ministra unutarnjih poslova tražili da nam vrati oduzete ploče. A kako to nije učinjeno, nismo danas ništa postavljali, kaže Ivan Biondić



Udruga HAZUD niti u drugom najavljenom pokušaju nije danas postavila spomen ploču Juri Francetiću, na njegovoj rodnoj kući u Otočcu.


Pristaše lika i djela ustaškog zapovjednika opet su se danas okupili u Lici, a razlog zbog kojeg nisu ispunili najavljeno zvuči prilično – bizarno.


– Nismo htjeli raditi ništa na silu. Prije dva dana smo od ministra unutarnjih poslova tražili da nam vrati oduzete ploče. A kako to nije učinjeno, nismo danas ništa postavljali. No naše se akcije nastavljaju, rekao je glasnogovornik HAZUD-a Ivan Biondić, koji je još ranije za naš list najavio kako imaju i nove planove.




– Mi igramo bijelim figurama i stoga smo u prednosti u odnosu na naše, uvjetno rečeno, protivnike koji imaju crne figure, ali svejedno im ne želim otkriti što točno namjeravamo napraviti. Imamo mi i treću, četvrtu verziju ploče – rekao nam je Biondić u najavi neuspjelog događaja, a danas dodatno pojasnio neke buduće poteze.


U rodnoj Francetićevoj kući, naime, već se jedna prostorija uređuje u memorijalnu sobu, a namjeravaju ići i korak dalje.


– Otvorili smo žiro račun i namjera je kupiti cijelu kuću koju bi onda pretvorili u muzej Jure Francetića, rekao je Biondić i najavio novo okupljanje za 6. rujna, na 85. obljetnicu takozvanog Velebitskog ustanka 1932. godine.


– Tada ćemo u dvorištu Francetićeve kuće posaditi bor i hrast i ponovo ćemo pokušati postaviti ploču na kuću, dodao je.


Doznaje se i kako su dvojica predstavnika HAZUD-a – a radi se o Draganu Hazleru i Biondiću – zaradili prekršajne prijave zbog pjevanja “Jure i Bobana”.