Dug popis šteta

Opasno vrijeme u Zagrebu, ne idite van: Olujni vjetar bacio drveni štand na staricu i teško je ozlijedio

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

»Na Trgu bana Josipa Jelačića došlo je do prevrtanja drvenog štanda koji je pao na 80-godišnjakinju koja je tom prilikom teže ozlijeđena, dok je na Črnomercu uslijed jakog vjetra došlo do rušenja drvenog štanda na 61-godišnjakinju koja je tom prilikom zadobila površinske ozljede«, navodi se u priopćenju policije



U protekla 24 sata ozlijeđene su dvije osobe te je zabilježen veći broj materijalnih oštećenja u gradu, priopćila je u ponedjeljak Policijska uprava zagrebačka (PUZ), dok je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio da su svi na terenu dok se šteta ne sanira te da je otvaranje festivala Floraart na Bundeku odgođeno za četvrtak.


Od prevrtanja i rušenja drvenih štandova sinoć su na Črnomercu te na Trgu bana Jelačića ozlijeđene dvije ženske osobe, priopćili su iz PUZ-a.


»Na Trgu bana Josipa Jelačića došlo je do prevrtanja drvenog štanda koji je pao na 80-godišnjakinju koja je tom prilikom teže ozlijeđena, dok je na Črnomercu uslijed jakog vjetra došlo do rušenja drvenog štanda na 61-godišnjakinju koja je tom prilikom zadobila površinske ozljede«, navodi se u priopćenju policije.




Također, tijekom protekla 24 sata na području Zagreba evidentirano je više materijalnih oštećenja uslijed pada stabala u gradu.


Na Maksimirskoj cesti jutros oko 5 sati stablo je palo na tramvaj u pokretu, pri čemu nije bilo ozlijeđenih osoba, a zastoj u tramvajskom prometu u smjeru zapada trajao je od 5,30 do 9,30 sati.


Među ostalim, u Rakitju je nedugo iza ponoći stablo palo na dva strujna kabela koji su potom pali na kolnik, a promet je bio obustavljen do jutarnjih sati, a na Rokovom perivoju zbog pada stabla hrasta duljine 20 metara oštećen je betonski zid i srušena metalna ograda.


Policija navodi da su nastradali i osobni automobili, kada su u Medvedgradskoj ulici s fasade zgrade otpale dvije mramorne ploče te oštetili osobni automobil, dok se u Savskoj cesti sa zgrade odlomio dio fasade te pao na parkirani osobni automobil i tom prilikom je na vozilu oštećeno vjetrobransko staklo i poklopac motora.


U Ježevskoj ulici sa zgrade je pala limena konstrukcija krovišta dimenzija 40×20 metara, ali da uslijed pada konstrukcije nije bilo oštećenja druge imovine.


Bandić: Radimo dok se šteta ne sanira


Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je u ponedjeljak nakon sastanka koordinacije hitnih gradskih službi da su svi na terenu 24 sata te da će se raditi dok se ne sanira šteta nastala usred olujnog nevremena, a potvrdio je i da je otvaranje međunarodne izložbe Floraart odgođeno za četvrtak.


»Do konca dana ćemo sanirati ono što treba sanirati u gradu, a to su prioriteti, hitne službe, bolnice, dječji vrtići, škole, prometnice«, rekao je Bandić nakon sastanka na kojemu su bili predstavnici gradskih službi.


Kazao je da su svi na terenu 24 sata i da će raditi dok se sve ne sanira te pozvao građane da ne izlaze bez potrebe. Otvorena je i besplatna telefonska linija 0800 818 919 za dojave o poteškoćama uzrokovanih vremenskim neprilikama koje se odnose na komunalnu i prometnu infrastrukturu, dok se stanje u promentu može vidjeti na stranici sada.zgh.hr.


Na sastanku je odlučeno i da će otvaranje 54. međunarodne izložbe cvijeća »Floraart« biti odgođeno za četvrtak, 16. svibnja.


»Odgodili smo otvaranje Floorarta za četvrtak, bilo bi suludo otvarati ga po ovom vremenu, a produžit ćemo ga tri dana«, kazao je gradonačelnik dodavši da ne treba riskirati jer je na Bundeku od nevremena palo već 20-ak stabala.