Kemikalije i u dječjoj robi

Opasne supstance u odjeći i obući poznatih svjetskih marki

Ljerka Bratonja Martinović

Dokaza o posljedicama ovih kemikalija za čovjeka nema. Kad kupimo nove hlače ili majicu treba ih oprati i nekoliko puta prije nošenja, objašnjava toksikolog Franjo Plavšić



ZAGREB  Dječja odjeća i cipele vodećih svjetskih marki poput Adidasa, Disneya, Gap-a, Burberrya i H&M-a sadrži visoke udjele kemikalija opasnih po zdravlje, stoji u novom izvješću organizacije Greenpeace koja već dulje nastoji natjerati modnu industriju da reducira udio kemikalija u svojim proizvodima. 


Ispitivanjem 82 različita proizvoda namjenjena odijevanju i obuvanju djece, kod ovlaštenih distributera u 25 država, koji se proizvode u 12 različitih regija, aktivisti Greenpeacea pronašli su u Europi strogo zabranjene kemikalije poput nonilfenol etoksilata, ftalata i kositra.



Redom, radi se o tvarima koje omogućavaju bolju obradu tkanine, ali su zbog visoke otrovnosti za ljudski organizam i druga živa bića zabranjene u većini država. Jeftinija proizvodnja, koja svjetske marke okreće Pakistanu, Kini i drugim zemljama krajnje liberalne regulative, uzrok je visoke zagađenosti odjeće i obuće popularnih marki.





Nonilfenol je kemijski spoj zabranjen zbog svog djelovanja na hormonske funkcije, a pronađen je u 61 posto ispitanih dječjih odjevnih proizvoda, a osobito visoke koncentracije uočene su u odjeći proizvođača C&A, Disney i American Apparel. Ftalati, omekšivači plastike koji se zbog visoke toksičnosti i hormonskog djelovanja ne smiju nalaziti u dječjim igračkama niti predmetima namjenjenim djeci, pronađeni su u 33 od 35 odjevna predmeta, a najviši je udio ove kemikalije zabilježen kod Primark majice na njemačkom tržištu.


Kositar, spoj visoke ekotoksičnosti i također štetan za ljude, pronađen je u više od polovine ispitane obuće, s najvišim udjelom u Puma tenisicama.


Dok su ftalati zabranjeni u predmetima koje koriste mala djeca, kositar je izrazito ekotoksičan spoj koji uništava sve žive organizme u vodi ako u nju dospije, objašnjava toksikolog Franjo Plavšić. Nonilfenol se, kaže, nekad koristio u brodogradnji, a danas je gotovo posve izbačen iz upotrebe. Ako se koristi, to mora biti u potpuno zatvorenom sustavu, jer ne smije doći u atmosferu, veli Plavšić, koji ne sumnja da je odjeća »pojačana« takvim kemikalijama štetna za zdravlje. 


– Dokaza o posljedicama ovih kemikalija za čovjeka nema, ali za svaki slučaj bolje je ne nositi takvu odjeću. Kad kupimo nove hlače ili majicu trebalo bi ih oprati i nekoliko puta prije nošenja, jer su to redom tvari topive u vodi, koje će se kroz više pranja isprati – zaključuje Plavšić.