Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 22° 1
Sutra: 22° 22° 1
19. travnja 2019.
Kupači, oprez!

Opasna meduza "kompas" u Jadranu bi mogla dočekati i glavnu turističku sezonu

Kad odrastu ove meduze imaju lovke dugačke i do metar, a bijele niti koje idu iz klobuka također jako žare i mogu izrasti i do dva metra
Kad odrastu ove meduze imaju lovke dugačke i do metar, a bijele niti koje idu iz klobuka također jako žare i mogu izrasti i do dva metra
Autor:
Objavljeno: 25. svibanj 2011. u 21:34 2011-05-25T21:34:22+02:00

Chrysaora Hysoscella se inače pojavljuje u prosjeku svakih pet godina, a ove ih godine ima više nego za prethodnih pojava. Jedina je obrana od njih oprez prilikom kupanja

ROVINJ Jednogodišnja Aurelia aurita, meduza sa četiri kruga na klobuku, koja se pojavljuje svakog proljeća, a inače nije opasna, je u završnoj fazi života. Znanstvenik iz rovinjskog Centra za istraživanje mora instituta Ruđer Bošković Danilo Degobbis kaže da se ove meduze pojavljuju svakog proljeća s rastom fitoplanktona u moru, kojim se hrane. One će uginuti i razgraditi se u moru. Što će biti s opasnom meduzom Chrysaorom hysoscellom, u narodu nazvanoj kompas, nitko sa sigurnošću ne može prognozirati.

- Ova se meduza, slično kao i neugodna Pelagia noctiluca, koja dolazi morskim strujanjima iz Sredozemnog mora, sama razmnožava, pa se mogu izleći nove i produžiti vrstu i za vrijeme turističke sezone. Svi uvjeti za to postoje jer ako je preživjela zimu ljeti će se lakše množiti, kaže Degobbis, podsjećajući da su prije pet godina meduze preživjele oštru zimu.

Slično je i mišljenje Adama Benovića, znanstvenika s dubrovačkog Instituta za more i priobalje. Po njegovim saznanjima meduza ove godine ima samo na sjevernom Jadranu, u Tršćanskom zaljevu i pred zapadnom obalom Istre. U srednjoj i južnoj Dalmaciji ih nema, što ne znači da ih neće biti do ljeta.

- Po snimkama koja sam dobio iz Slovenije, Rovinja i kolega iz Italije riječ je o nedoraslim meduzama, koje mogu i dalje rasti. Vjerojatno su se razmnožile u vodama sjevernog Jadrana, pa se ne može prognozirati kada će nestati, oprezan je Benović.

Inače, meduze u moru su se ove godine pojavile već rano u proljeće, a sada se, zavisno o morskim strujanjima i vjetru mogu vidjeti u plićinama duž cijele obale Istre. Chrysaora Hysoscella se inače pojavljuje u prosjeku svakih pet godina, a ove ih godine ima više nego za prethodnih pojava. Jedina je obrana od njih oprez prilikom kupanja. Stoga Degobbis preporučuje da bi bilo poželjno na plaži imati prvu pomoć, čisti amonijak ili druge pripravke koji se mogu kupiti u ljekarnama. Osobe koje su posebno osjetljive ili one koje su alergične na ubod ose trebale bi sa sobom imati injekcije protiv otrova ove meduze, jer bi on za njih mogao biti smrtonosan.

- Ne treba posebno naglašavati da je smrtonosan i u slučaju da se meduza proguta, što se dogodilo jednom roniocu unatrag nekoliko godina. Po viđenom, one su zasad vrlo mlade i nemaju još razvijene izrasline koje im idu iz klobuka, a to znači da će još duže vrijeme boraviti u moru. Naime, kad odrastu te meduze imaju lovke dugačke i do metar, a bijele niti koje idu iz klobuka također jako žare i mogu izrasti i do dva metra, zaključuje Degobbis.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš