Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. studenoga 2019.
Svako povećanje dobrodošlo

Opačić podržava povećanje porodiljnih naknada, iako ima primjedbi

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 18. svibanj 2017. u 14:52 2017-05-18T14:52:26+02:00

»Žao mi je što je Vlada odustala od reforme koja bi mogla dovesti do dodatnog prostora za povećanje porodiljnih naknada, a to je jedinstveni novčani centar. Samo uvođenjem reda na dječjem doplatku moglo bi se uštedjeti 400 milijuna kuna. Ova mjera je teška 313 milijuna kuna, a mogli bi imati još jedno ovakvo povećanje kada bi se ostalo pri toj mjeri, nažalost od te se mjere odustalo«, rekla je Opačić

ZAGREB Potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić izjavila je u četvrtak, komentirajući Vladin prijedlog o povećanju porodiljnih naknada, kako je svako povećanje dobrodošlo pa ne vidi razloga da tu mjeru ne podrži i oporba, koja ju je i sama predlagala tijekom predizborne kampanje.

Opačić je ustvrdila kako su naknade za drugih šest mjeseci porodiljnog doista male, pogotovo za žene koje rade i uplaćuju doprinose, ali joj je žao što je Vlada odustala od uvođenja jedinstvenog novčanog centra, jer je to moglo otvoriti prostor za dodatno povećanje naknada.

»Žao mi je što je Vlada odustala od reforme koja bi mogla dovesti do dodatnog prostora za povećanje porodiljnih naknada, a to je jedinstveni novčani centar. Samo uvođenjem reda na dječjem doplatku moglo bi se uštedjeti 400 milijuna kuna. Ova mjera je teška 313 milijuna kuna, a mogli bi imati još jedno ovakvo povećanje kada bi se ostalo pri toj mjeri, nažalost od te se mjere odustalo«, rekla je Opačić.

Upozorila je da se problem Agrokora može odraziti i na sustav socijale, s obzirom da je Agrokor godišnje u državni proračun uplaćivao tri milijarde kuna, što je pola proračuna sustava socijale, ako se uračuna i dječji doplatak. Uz to, postavlja se pitanje većine, odnosno hoće li se moći izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama izglasati u Saboru s obzirom na trenutnu situaciju, kaže Opačić.

Nema razloga da oporba ne podrži tu mjeru, tim više što ju je i sama predlagala. »I mi smo rekli da se za nešto više od 300 milijuna kuna može naći prostora u proračunu, to je bio dio našeg predizbornog programa, pa ne vidim razloga da glasamo protiv svojih mjera«, rekla je.

Na pitanje je li bilo realno obećanje HDZ-a prije parlamentarnih izbora o 1000 eura za jedno dijete te delimitiranje porodiljskih naknada za drugih šest mjeseci, Opačić odgovara kako su iz oporbe upozoravali da to nije realno.

»Znali smo da se 300 milijuna kuna može naći u proračunu ali ovo drugo ne, jer gospodarstvo još uvijek nije toliko stalo na svoje noge da toliko puni proračun kako bi se to moglo financirati. Sva obećanja koja su se davala u predizborno vrijeme, kako prije državnih tako i sada lokalnih izbora, teška su nekoliko milijardi kuna i teško se može očekivati njihova realizacija«, tvrdi Opačić.

Vlada je u četvrtak uputila u saborsku proceduru izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, po kojima bi se potpore trebale povećati od druge polovice godine, za što je u ovoj godini osigurano 156,6 milijuna kuna.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.