Glavni odbor Mosta

‘On će braniti interes građana’: Most će na izborima za predsjednika podržati Miroslava Škoru

Hina

snimio Zvonko Kucelin / Zadarski list, Darko Jelinek

snimio Zvonko Kucelin / Zadarski list, Darko Jelinek

"Danas konačno postoji netko tko želi braniti interes građana i ima mogućnost ugroziti kandidate iz dvije velike političke stranke, čemu rasipati glasove, zašto ne stati skupa, pogotovo ako vidimo da se s nama slaže vezano za konkretne poteze i programske odrednice", rekao je Petrov.



ZAGREB – Glavni odbor Mosta nezavisnih lista danas je većinom glasova odlučio da će na predstojećim predsjedničkim izborima podržati nezavisnog kandidata Miroslava Škoru.


“Želimo da idući predsjednik RH bude osoba koja će štititi interese svih građana, a ne samo interese neke stranke ili svoj osobni interes. Smatramo da se to ne može dogoditi pod okriljem postojećih velikih političkih stranka, ali da se to može dogoditi s osobom koja u ovom trenutku ima realnu mogućnost promijeniti stvari i pravila igre i to je razlog zbog čega je Glavni odbor donio odluku da će na predstojećim izborima podržati kandidaturu Miroslava Škoru”, izjavio je nakon sjednice Glavnog odbora čelnik Mosta Božo Petrov.


“Danas konačno postoji netko tko želi braniti interes građana i ima mogućnost ugroziti kandidate iz dvije velike političke stranke, čemu rasipati glasove, zašto ne stati skupa, pogotovo ako vidimo da se s nama slaže vezano za konkretne poteze i programske odrednice”, dodao je Petrov.




Istaknuo je da se određeni potezi koje je najavio Škoro podudaraju s onim što je Most zahtijevao, kao što su borba za pravedniji izborni sustav, zalaganje za slobodno referendumsko izjašnjavanje građana, borba za zaštitu okoliša, za hrvatske interese i resurse, borba protiv korupcije i klijentelizma, proglašenje isključivog gospodarskog pojasa te da su s njim dogovorili zajedničko djelovanje po pojedinim programskim odrednicama.


Na novinarski upit slaže li se Most sa stavovima Škore oko zabrane SDSS-a, Petrov je odgovorio da je Škoro to objasnio te odluku o tome donosi Ustavni sud, a o tome podržava li vraćanje polupredsjedničkog sustava, naglasio da predsjednik ne može biti “fikus” i da treba dobiti odgovarajuće ovlasti.


Nije mu sporno ni ako za tim Miroslava Škore radi bivši savjetnik predsjednice RH Mate Radeljić. “Tko radi u njegovom timu to su pitanja za Škoru. Ono što mene zanima je koje stavove zastupa pojedini kandidat, a ono što mogu vidjeti je da Škoro za razliku od dva simbola kontinuiteta propadanja zastupa da ne bude korupcije, klijentelizma, zaštitu nacionalnih interesa i resursa, pravedniji izborni sustav “, kazao je Petrov.


“Ja želim vidjeti predsjednika RH koji se brine za interese svih građana, a ne interese stranaka ili svoj osobni interes”, naglasio je Petrov ne želeći prognozirati tko će od predsjedničkih kandidata ući u drugi krug.


Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja kazao je da je on na Glavnom odboru zajedno s Robertom Podolnjakom zagovarao Slavena Dobrovića kao kandidata, ali da su analizirajući sve okolnosti donijeli odluku o podršci Škori.


“Nama nikad nije bila bitna naša politička opcija i nikad nam nije bio bitan stranački interes, uvijek nam je interes Hrvatske na prvom mjestu”, poručio je.


Grmoja je komentirao i provokacije s talijanskom zastavom u Rijeci. “Provokacije je uvijek bilo i uvijek će ih biti. Mi smo suverena država, na provokacije trebamo odgovoriti, ali ne previše se obazirati, ne trebamo raspravljati ni s ovima iz Beograda koji provociraju već biti fokusirani na svoje interese”, istaknuo je.