Vremenske nepogode

Olujno nevrijeme stiglo u Hrvatsku: Jak vjetar rušio stabla i crjepove, u Istri nabujale rijeke

Portal Novilist.hr

Foto Pixsell, Screenshot YouTube Istramet

Foto Pixsell, Screenshot YouTube Istramet



Zbog jakog vjetra koji puše u Zagrebu vatrogasci su u nedjelju navečer između 19 i 21,30 sati imali 20-ak intervencija gotovo po cijelom gradu i na Sljemenu, ali na sreću nitko nije ozlijeđen, doznaje Hinau Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Zagreba.


Na Sljemenu je stablo palo preko ceste, pa su ga vatrogasci otišli ukloniti, doznaje se u operativnom dežurstvu zagrebačke Javne vatrogasne postrojbe.


U gotovo cijelom Zagrebu vatrogasci su angažirani na uklanjanju granja i limova koji su pali s krovova.




Kod psihijatrijske bolnice Vrapče vjetar je iščupao stablo, jedno stablo je palo na dječji tobogan, dok su neka završila na prometnicama. Osim tih srušenih stabala, vatrogasci su uklanjali i potrgane tende, antene, odvaljene crjepove s krovova i fasade s objekata, a neki od odvaljenih crjepova i dalje su opasnost.


U nekim napuštenim objektima i kontejnerima za smeće došlo je do požara, a vatrogasci su pružili pomoć i stanarima na Malešnici te u novozagrebačkom naselju Utrine gdje su otvarali vrata stanova i balkona koje je zalupio vjetar, piše Jutarnji.



U Istri su tijekom danasu jačale oborine, pri čemu je lokalno pala obilna kiša, piše portal Istramet.hr. Do 17 sati najviše kiše palo je na Labinštini, gdje je zabilježeno obilnih 45 mm. Na Fortici je izmjereno 41 mm, a u Kazakapama 40 mm. Osim na istoku Istre obilne kiše bilo je i u središnjem dijelu poluotoka.


U Pazinu je izmjereno 42 mm. Na postaji Motovun, Casa Rossa izmjereno je 38 mm. Zbog velike količine kiše u kratko vrijeme i već zasićenog tla vodom došlo je do naglog bujanja istarskih rijeka. Nabujala je Mirna koja je prema izvješćima s terena lokalno izašla iz korita, a značajno je porastao i vodostaj Pazinčice. Temperature zraka osjetno su se snizile u odnosu na jučerašnje vrijednosti, tako da maksimalne dnevne vrijednosti ponegdje nisu prelazile 12 stupnjeva celzijevih.



Obilna kiša stigla je iz Sredozemlja, dovukla ju je ciklona čije se središte uobičajenom trasom polako spušta niz Tirensko more dalje na jug, a mi osjećamo sve izraženije pritjecanje hladnijeg zraka sa sjevera, kaže meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar za RTL.


Olujna bura s orkanskim udarima


Noćas još jedna izraženija kišna epizoda u središnjoj Hrvatskoj i dijelu zapadne Slavonije, obilni se izljevi kiše očekuju i u dijelu Gorskoga kotara i Like, dok će drugdje kiša biti umjerenija. I vjetar ide svom vrhuncu, u zapadnoj unutrašnjosti očekuju se olujni udari sjeverca, a bura će dosegnuti orkansku snagu. Na jugu i dalje vrijeme po jugu, a na splitskom području očekuje se prijepodne svojevrsno zatišje. 


U Istri i Primorju vrlo jaka i olujna bura s orkanskim udarima. Ponegdje može čak prolazno i oslabjeti, no prema kraju dana će opet ojačati, a istovremeno će se i snježna granica spustiti na oko 600 metara nad morem pa će iduće noći snijega biti i u nekim naseljenim dijelovima Gorskog kotara i Like. Utorak će biti za nijansu manje vjetrovit, ali će se temperatura još malo spustiti. Od srijede već toplije, no na suho vrijeme još ne treba računati.



I na obali će vjetar početi slabjeti u utorak, iz dana u dan bit će toplije, ali će se i dalje zadržati nestabilno uz povremenu kišu. 


Ne treba posebno isticati da uz ovakvu prognozu ide upozorenje, čak i malo jače nego ono za danas. Od svega ću izdvojiti i ponoviti narančastu razinu upozorenja za središnju Hrvatsku gdje se očekuju udari sjeverca do oko 120 kilometara na sat. To je vjetar koji može ponijeti nepovezane dijelove krovova i suhe grane te pomicati kontejnere, najavljuje Dunja Mazzocco Drvar.


Rimeteo prognoza za Kvarner


Rimeteo za Kvarner u ponedjeljak najavljuje smirivanje vremena. Kiša će gotovo potpuno izostati, a tijekom dana će biti i sunčanih razdoblja. 


Bura će preko dana još malo pojačati na olujnu s orkanskim udarima pa će problema u prometu uz obalu zasigurno biti. 


U Gorskom kotaru pak duga priča, cijeli će dan padati umjerena kiša lokalno i jaka, a pritom će do kraja dana na većem dijelu pasti i preko 50 mm, pogotovo na južnom i istočnom dijelu Gorskog kotara.



Puhat će slab do umjeren sjeveroistočnjak, a prema kraju dana očekuje se smirivanje vremena i postepeni prestanak kiše.


Jutarnje temperature od 5 do 10°C na Kvarneru, u Gorskom kotaru 2-7°C, a preko dana temperatura će se penjati na Kvarneru do 15°C, a u Gorskom kotaru do oko 5°C.


Utorak – jak vjetar na Kvarneru


Utorak donosi malo mirnije vrijeme, na Kvarneru od sredine dana pretežno vedro dok će se u Gorskom kotaru zadržati oblačno uz povremenu slabu kišu i lokalne pljuskove.


Pritom na području iznad 900 metara valja očekivati i malo snijega (do 5 cm) uglavnom u prvom dijelu dana. Past će do 20 mm nove kiše.


Vjetar će na Kvarneru i dalje puhati jak, a navečer se očekuje postepeno slabljenje, dok će u Gorskom kotaru biti jakog sjeveroistočnjaka. 



Jutarnja temperatura 7-11°C, u Gorskom kotaru 0-5°C, dok će se dnevne kretati slično kao u ponedjeljak.


Sve u svemu, piše Rimeteo, nastavlja se period nestabilnog vremena ovog puta uz glavno obilježje na Kvarneru jak vjetar, a u Gorskom kotaru obilne količine oborina. 


Temperaturno će se zadržati ispod prosjeka pa će i dalje biti potrebne jakne. Od sredine tjedna malo toplije, ali ne i stabilnije.