Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
27. siječnja 2020.
''Izađimo u siguran Split''

Okupilo se 200 sudionika: Peti Split pride održan mirno i dostojanstveno, bez incidenata

Foto: Jakov Prkic / CROPIX
Foto: Jakov Prkic / CROPIX
Autor:
Objavljeno: 6. lipanj 2015. u 20:59 2015-06-06T20:59:00+02:00

Zastavu duginih boja na Narodnom trgu podignuo je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar istaknuvši kako je Split Pride izuzetno važan zbog ljudskih prava, te dodao da se treba i dalje raditi na tome da svi budemo sigurni u gradu. »Danas šaljemo poruku da stanovnici Splita moraju živjeti u miru i toleranciji. Dok smo mi tu, dok je ova vlast u gradu, Split Pride ima našu operativnu i onu malu financijsku podršku«, kazao je gradonačelnik Baldasar

SPLIT – Pod sloganom »Izađimo u siguran Split« u subotu je bez incidenata održan peti Split Pride tijekom kojega su kolonu ponosa predvodili gradonačelnik Ivo Baldasar, njegova zamjenica Aida Batarelo, švedski veleposlanik Lars Schmidt i pomoćnica veleposlanika Velike Britanije Nicole Davidson, a po procjeni policije na skupu se okupilo oko 200 sudionika.

Zastavu duginih boja na Narodnom trgu podignuo je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar istaknuvši kako je Split Pride izuzetno važan zbog ljudskih prava, te dodao da se treba i dalje raditi na tome da svi budemo sigurni u gradu. »Danas šaljemo poruku da stanovnici Splita moraju živjeti u miru i toleranciji. Dok smo mi tu, dok je ova vlast u gradu, Split Pride ima našu operativnu i onu malu financijsku podršku«, kazao je gradonačelnik Baldasar.

Švedski veleposlanik Lars Schmidt novinarima je izjavio kako je Split prekrasan grad te da ga Split Pride prezentira na najbolji mogući način. »Drago mi je da se poštuje jednakost protiv mržnje, a i sjetimo se da su gay prava ljudska prava, a ljudska prava su univerzalna«, izjavio je.

Pomoćnica britanskoga veleposlanika Nicole Davidson rekla je da je njezina vlada uz organizatore te da ona i njezina partnerica u Split dolaze već treću godinu zaredom dodavši da je atmosfera danas puno bolja.

Među sudionicima povorke bila je i Sanja Juras iz Kontre koja je izrazila žaljenje zbog homofobije u društvu, te podsjetila da u Splitu i dalje vlada nasilje prema LGBT osobama. Dodala je da su hrvatski zakoni dobri, ali je Hrvatska među zadnjim zemljama u Europi po njihovoj primjeni.

Okupljanje je počelo u 17 sati u Đardinu, a jedan sat poslije povorka je krenula ulicom Kralja Tomislava, Marmontovom ulicom, Rivom, ulicom Marka Marulića te Narodnim trgom preko Bosanske ulice do Đardina gdje se održao Split Pride program. Organizatori Rišpet – LGBT udruga Split rekli su da sloganom »Izađimo u siguran Split« žele ukazati na nasilje koje se događa na splitskim ulicama nad LGBT osobama. Tijekom prolaska kroz grad, koji je vrvio većinom strancima, policija nije zabilježila nijedan ozbiljniji incident.

Sudionike Split Pridea, prema neslužbenim podacima, čuvalo je 400 policajaca.

U povodu Split Pridea 2015. sinoć je u staroj Gradskoj vijećnici otvorena izložba Queering Saami. Izložba kroz portretnu fotografiju i zapise osobnih svjedočanstava donosi priču o queer osobama unutar tradicionalne i autohtone Saami kulture, a realizirana je u partnerstvu s Qub Förlag-om, Veleposlanstvom kraljevine Švedske i udrugom Rišpet. Realizaciju izložbe financijski su pomogli grad Split i hrvatsko Ministarstvo kulture. Večeras će se nakon Pridea na Bačvicama prvi put održati i »After Pride«.

Pismo podrške LGBTIQ zajednici Splita i sudionicima pete Povorke ponosa Split Pridea uputila je u subotu i Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride 2015. U pismu podrške se među ostalim navodi: »Ove godine zajedno svjedočimo porastu nasilja i govora mržnje protiv svega što je manjinsko, drugačije i slabije, ustanimo glasno i stvorimo na našim povorkama prostora za Hrvatsku svih njenih građanki i građana i zatražimo, glasnije nego ikada ranije, da naša zemlja bude društvo mira, nenasilja i suživota«.

U pet godina održavanja Split Pridea Općinsko državno odvjetništvo je zbog nasilja iz mržnje od policije dobilo kaznene prijave protiv 25 osoba, a Općinski sud je protiv njih 18 podnio optužne prijedloge, te je 14 osoba uvjetno osuđeno. Prvi Split Pride održan je u organizaciji lezbijske grupe Kontre, Centra za prava seksualnih manjina Iskorak iz Zagreba i feminističke udruge Domine iz Splita 11. lipnja 2011. godine. Tema manifestacije bila je zaštita obiteljskog života istospolnih parova, a održavala se pod sloganom »Različite obitelji, jednaka prava«. Tada su tijekom povorke nerede izazvali prosvjednici protiv održavanja manifestacije počevši na rivi na sudionike bacati boce, čaše, kamenje, petarde, suzavac i ostale predmete zbog čega je policija bila prisiljena prekinuti skup. Lakše je ozlijeđeno nekoliko osoba, među kojima dvojica policajaca i snimatelj jedne televizije, a policija je privela stotinjak osoba. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze