Potpis u 5 do 12

Okupila se desnica: osnovan Savez za Hrvatsku

Hina

Sporazum o pristupanju Savezu za Hrvatsku potpisali su predsjednici Akcije za bolju Hrvatsku Željko Cvrtila, Autohtone Hrvatske seljačke stranke Branko Borković, HDSSB-a Vladimir Šišljagić, Hrvatske stranke prava Daniel Srb, HRAST – Pokreta za uspješnu Hrvatsku Ladislav Iličić, Hrvatske zore – stranke naroda Milan Kujundžić, Obiteljske stranke Mato Knezović i Zavjeta za Hrvatsku Marko Lukić



ZAGREB Savez za Hrvatsku osnovalo je danas osam stranaka desnice čiji su čelnici simbolički u “5 do 12” u zagrebačkom Kongresnom centru u Green Goldu potpisali sporazum kojim žele “osnažiti demokraciju i politički pluralizam u Hrvatskoj i promijeniti dosadašnju kontinuiranu dominaciju dviju stranaka u zemlji”.


Sporazum o pristupanju Savezu za Hrvatsku potpisali su predsjednici Akcije za bolju Hrvatsku (ASH) Željko Cvrtila, Autohtone Hrvatske seljačke stranke (AHSS) Brano Borković, Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB) Vladimir Šišljagić, Hrvatske stranke prava (HSP) Daniel Srb, HRAST – Pokret za uspješnu Hrvatsku Ladislav Iličić , Hrvatske zore – stranke naroda (HZ) Milan Kujundžić, Obiteljske stranke (OS) Mato Knezović te Zavjeta za Hrvatsku (ZZH) Marko Lukić.


Istaknuvši kako je predstavljanje Saveza za Hrvatsku u 5 do 12 simbolično upozorenje na dramatičnu situaciju u zemlji, prvi koordinator Saveza Vladimir Šišljagić rekao je da su danas čelnici osam političkih stranaka potpisali suglasnost za koordinirani nastup na predstojećim izborima.




No, dodao je, želju za ulaskom u taj Savez iskazuju još neke političke stranke, udruge i mnogi građani, a potpora im stiže i od Hrvata diljem svijeta.


“Hrvati raseljeni diljem svijeta ne zaboravljaju svoju domovinu i žele da se čuje i njihov glas. I čut će se jače i bolje nego do sada”, kazao je. Šišljagić je naglasio da je građanima već dosta bipolarizacije na hrvatskoj političkoj sceni te “rotacija plave i crvene vlasti”.


“Savez za Hrvatsku spreman je i jamči promjenu odnosa i načina obnašanja vlasti u Hrvatskoj”, rekao je navevši da će radom Saveza upravljati Koordinacija Saveza sastavljena od predsjednika članica i odluke će se donositi konsenzusom.


Napominjući kako je deplasirano govoriti da je danas u Hrvatskoj gospodarska kriza, Šišljagić je kazao da zato neće kritizirati bivšu niti sadašnju vlast, jer su svojim ponašanjem sami sve rekli. Jedni su Hrvatsku upropastili, a aktualni je upravo zakopavaju, dodao je. Šišljagić je naglasio da Savez svoj program temelji u odgovoru na pitanje što mogu i što čine za hrvatsku državu.


“Naša Koordinacija državotvornih političkih stranaka nije okupljena radi osobne ili stranačke promocije i probitaka, već nas povezuje odnos prema domovini i očuvanju nacionalnih interesa”, rekao je. Predsjednik HDSSB-a naveo je kako ih povezuje znanje i odlučnost da pokrenu gospodarske tijekove, otvore putove za gospodarske investicije koje donose nove poslove i razvoj te povećanje standarda hrvatskih državljana.


“Povezuje nas dosljednost u osiguravanju vladavine prava i pravde, ljubav prema domovini, obitelji i vjeri”, naglasio je. Dodao je i da svojim djelima žele javnosti pokazati kako se u Hrvatskoj može ostati realan, dosljedan i pošten, a ne da se građane, kao do sada, zasipa praznim riječima.


Naglašavajući kako narodu nude viziju i strategiju izlaska iz gospodarske i moralne krize, Šišljagić je rekao da će Savez za Hrvatsku biti treća politička snaga u Hrvatskoj koja će vratiti poštovanje temeljnih ljudskih vrijednosti u svakodnevni život i rad. “Vratiti ćemo vjeru hrvatskom narodu da politika može biti i poštena i moralna”, rekao je Šišljagić.


U 19. točaka Polazišta “Saveza za Hrvatsku”, koja su čelnici stranaka potpisali, ističe se da će se uz ostalo zalagati za razvoj hrvatskog gospodarstva na ekosocijalnom tržišnom modelu i održivom razvoju, temeljenih na načelima etike i morala. Radit će na zaustavljanju propadanja hrvatskog sela i otoka, osiguranju vladavine prava, demografskoj obnovi i zaštiti obitelji.


Savez za Hrvatsku trajno će čuvati dostojanstvo Domovinskog rata te će se zalagati za racionalizaciju i preustroj državne uprave, trajnu zaštitu prirodnih i nacionalnih bogatstava, te očuvanje baštine i tradicije kao jamstva očuvanja hrvatskoga nacionalnog bića. Savez će se zalagati i za provedbu lustracije u skladu s europskom praksom te zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske s posebnim naglaskom na trajnoj zaštiti Hrvata u BiH te jačanje veza RH i BiH.


Također, zalažu se i za ustrajavanje na tužbi za genocid protiv Republike Srbije, te naplati ratne štete.


Osnivanju Saveza za Hrvatsku u punoj dvorani Kongresnog centra u Green Goldu su među inim nazočili diplomatski predstavnici Italije, Rusije, SAD-a, Kanade, Srbije i predstavnici Europske komisije u Hrvatskoj te predstavnici vjerskih zajednica, braniteljskih udruga, Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, Inicijative “U ime obitelji” te predstavnici Hrvata iz BiH.