Pismom izrazili nezadovoljstvo

Odzvonilo predsjedniku zagrebačkog HDZ-a? Plenkoviću predani potpisi za rušenje Mikulića

Dražen Ciglenečki

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Neslužbeno doznajemo da je Plenković jučer dobio pismo s potpisima 11 od 17 predsjednika HDZ-ovih područnih odbora u Zagrebu, u kojem se oni žale na Mikulića, tvrde da stranka u glavnom gradu ne funkcionira i mole premijera da ih primi na razgovor



ZAGREB Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković odlučio je, po svemu sudeći, srušiti čelnog čovjeka stranačke organizacije u Zagrebu Andriju Mikulića. I pritom se Plenković služi identičnom metodom koju su 2012. godine Tomislav Karamarko i Milijan Brkić primijenili kako bi maknuli tadašnjeg šefa HDZ-a u Zagrebu Antu Zvonimira Golema i umjesto njega instalirali Mikulića.


Neslužbeno doznajemo da je Plenković jučer dobio pismo s potpisima 11 od 17 predsjednika HDZ-ovih područnih odbora u Zagrebu, u kojem se oni žale na Mikulića, tvrde da stranka u glavnom gradu ne funkcionira i mole premijera da ih primi na razgovor.


Teško će se izvući


Ovaj bi se tjedan, vjerojatno u četvrtak, trebao sastati Gradski odbor HDZ-a kako bi raspravljao o predstojećim lokalnim izborima, možda i o kandidatu za gradonačelnika, i to je razlog za ovaj udar na Mikulića. Kad su predsjednici područnih odbora prije četiri i pol godine tražili da ih Karamarko i Brkić prime kako bi im se požalili na Golema, spomenuti je dvojac to napravio, budući da su, uostalom, oni i potaknuli tu pobunu.




Gotovo je sigurno da će tako postupiti i Plenković, jer je, neslužbeno doznajemo, neposredni organizator ove akcije Josip Jelić, HDZ-ovac iz Črnomerca blizak premijeru, koji je također iz te gradske četvrti. Jelić je skupljao potpise šefova područnih odbora i pritom je čak i Marija Župana, glavnog u HDZ-u Peščenica, nagovorio da im se pridruži.


Znakovito je to, s obzirom da je Župan, predsjednik HDZ-ovog kluba u Gradskoj skupštini, jedan od ključnih Mikulićevih suradnika. Dakle, Mikuliću je odzvonilo, jako će se teško izvući iz situacije u kojoj se našao ni pet mjeseci prije lokalnih izbora. Imao je ambicija biti kandidat HDZ-a za gradonačelnika, a izvjesno je, neće zadržati niti mjesto šefa stranke u Zagrebu. Kako je Mikulić bio osobni Brkićev izbor, ovo će biti i vrlo jasna Plenkovićeva poruka zamjeniku predsjednika HDZ-a.


Jelićeva uloga


U okviru ove Mikulićeve političke drame zanimljiva je i Jelićeva uloga u njoj, jer on se tek nedavno vratio u HDZ i to iz Mosta u koji je prešao 2015. Jelić je do 2013. bio predsjednik Područnog odbora Črnomerec, a te godine je i nakon lokalnih izbora  postao predsjednik Vijeća te gradske četvrti. Na tim je izborima u to Vijeće ušao i Andrej Plenković i bio je prisutan na konstituiranju tog tijela, ali je ubrzo potom zamrznuo mandat jer je izabran za zastupnika u Europskom parlamentu. Jelić nije imao namjere nikamo otići, ali je izbačen iz HDZ-a kad je došao u sukob s Mikulićem i njegovim ljudima. Priključio se Mostu, međutim niti tamo mu nisu cvjetale ruže.


U studenom 2015., u kampanji za parlamentarne izbore, tako je sam tvrdio, trojica HDZ-ovaca fizički su ga napala dok je u Zagrebu lijepio Mostove plakate. Jelić nije napredovao u Mostu, a prije nekoliko mjeseci opet se učlanio u HDZ, na što je sigurno utjecalo Plenkovićevo preuzimanje dužnosti predsjednika stranke. Jelić je još samo običan član, ali iznimno je angažiran i u stalnom kontaktu s Plenkovićem.  Prošlog tjedna navodno se uključio i u biranje vodstva Zajednice žena HDZ-a na razini Područnog ureda Črnomerec. U te izbore se, kako se može neslužbeno doznati, Plenković izravno umiješao i tražio da se izaberu kandidatkinje za koje je lobirao Jelić. Međutim, na kraju je za predsjednicu ipak izabrana druga kandidatkinja.