OVRŠNI ZAKON NA METI KRITIKA

Odvjetnička društva su u zadnjih deset godina na ovrhama zaradila dva do tri Pelješka mosta

Hina

Arhiva NL

Arhiva NL

Predsjednik udruge Ovršeni Danijel Galović suprotstavio se ocjeni predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse da je sustav ovrha dosad funkcionirao dobro, ustvrdivši kako je sustav bio dobar "samo za javne bilježnike, Finu i pojedina odvjetnička društva, ali ne i za 300.000 blokiranih građana, niti društvo u cjelini"

ZAGREB – Nezavisni zastupnik Marin Škibola upozorio je u utorak da će novi Ovršni zakon i dalje pogodovati interesnim skupinama i, umjesto rješavanja problema koji nastaju pri naplati dugovanja, nastaviti održavati sustav koji se iživljava na najslabijima u društvu.Hrvatski ovršni sustav primjer je premreženog djelovanja interesnih struktura u medijima, politici i pravosuđu, koje interes pojedinih kasta u hrvatskom društvu stavljaju ispred interesa građana i cijele zajednice, ustvrdio je Škibola na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Skrenuo je pažnju na Hrvatsku udrugu poslodavaca, koja se snažno angažirala u zaštiti interesa javnih bilježnika i spremno stala u zaštitu “nakaradnog ovršnog sustava koji guli kožu prezaduženim građanima”.


Posebice je zabrinjavajuće, kaže Škibola, da na Pravnom fakultetu u Zagrebu postoje lobisti koji agitiraju da Hrvatska ne poštuje presude Suda Europske unije i da se nastavi različit tretman stranaca i naših građana.


“Nadamo se da je konačno došao trenutak u kojem će ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković interese građana i dobrobit društva staviti ispred profita skrivenih interesnih struktura koji putem medija i drugih aktera na njega vrše pritisak“, poručio je.




Također je zabrinjavajuće što Ministarstvo pravosuđa ignorira presudu Suda Europske unije da javni bilježnici ne smiju biti nadležni za ovrhe nad stranim osobama.


“To sasvim jasno razotkriva prave namjere Ministarstva pravosuđa – omogućiti interesnim lobijima zaradu ogromnih novčanih iznosa na mizeriji najnezaštićenijih u društvu. Je li normalno da Vlada tretira strance bolje nego vlastite građane”, pita Škibola.


Predsjednik udruge Ovršeni Danijel Galović suprotstavio se ocjeni predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse da je sustav ovrha dosad funkcionirao dobro, ustvrdivši kako je sustav bio dobar “samo za javne bilježnike, Finu i pojedina odvjetnička društva, ali ne i za 300.000 blokiranih građana, niti društvo u cjelini”.


Galović je zatražio trenutačnu Sessinu ostavku jer se, kako je rekao, umiješao u zakonodavnu vlast, svrstao na stranu ovršne mafije, a suce osramotio i poručio im da su nesposobni jer njihov posao mogu obavljati i javni bilježnici.


Ustvrdio je da su odvjetnička društva u zadnjih deset godina na ovrhama zaradila dva do tri Pelješka mosta, a saborske zastupnike pozvao da u petak odbace prijedlog novog Ovršnog zakona.