Ustavno / neustavno

Odluku o uporabi vojske za 10. obljetnicu Oluje donio HDZ-ov ministar obrane

Dražen Ciglenečki

Nakon što je Hrvatska 2000. ustavnim promjenama iz polupredsjedničke transformirana u parlamentarnu republiku, predsjednici 15 godina nisu odlučivali o uporabi Oružanih snaga. Činile su to Vlade odnosno ministri obrane



ZAGREB » Niti Stjepan Mesić niti Ivo Josipović nisu kao predsjednici donijeli niti jednu odluku o uporabi Oružanih snaga, upozorila je jučer zamjenica ministra obrane Višnja Tafra gostujući na Hrvatskom radiju.


  To se poklapa s Mesićevom izjavom dan ranije našem listu, kad je naglasio da su se i u njegovom predsjedničkom mandatu održavali oružani mimohodi, ali da on niti o jednom od njih nije donio odluku. Dakle, nakon što je Hrvatska 2000. ustavnim promjenama iz polupredsjedničke transformirana u parlamentarnu republiku, predsjednici 15 godina nisu odlučivali o uporabi Oružanih snaga. Činile su to Vlade odnosno ministri obrane, među njima, naravno, i trojica HDZ-ovaca, Berislav Rončević, Branko Vukelić i Davor Božinović. To znači da je odluku o uporabi Oružanih snaga za proslavu 10. obljetnice »Oluje« u Kninu, također donio ministar obrane, konkretno Rončević, a ne predsjednik Mesić.


  I to se odvijalo prije izmjena Zakona o obrani, kojima su 2013. jasnije definirane nadležnosti predsjednika, Vlade i ministra obrane.




  Te izmjene usvojene su u Saboru gotovo konsenzusom, suzdržana su bila jedino četiri laburistička zastupnika. HDZ-ovci su bili puni hvale za nova zakonska rješenja, naročito zbog toga što je prihvaćen niz njihovih prijedloga. No, danas HDZ osporava te zakonske odredbe. Vladimir Šeks, predsjedničin savjetnik za ustavna i pravna pitanja koji je bio zastupnik u vrijeme donošenja Zakona o obrani, jučer je izjavio da Kolinda Grabar-Kitarović ima mogućnost traženja očitovanja Ustavnog suda o sporu u vezi s uporabom Oružanih snaga.


  – Ovo je pokušaj izazivanja ustavne krize koju generira premijer Milanović. On mišićima želi nadjačati autoritet predsjednice Republike, kazao je Šeks Hrvatskom radiju. Iz njegovih se riječi može zaključiti da će predsjednica Republike u ovaj političko-pravni sukob oko nadležnosti uključiti i Ustavni sud.


  Predsjednik HDZ-a Karamarko čvrsto je uz Grabar-Kitarović.


  – Ma jasno je da je predsjednica Republike vrhovni zapovjednik, o čemu uopće pričamo. Vlast sasvim nepotrebno nameće ove teme i tenzije koje nisu potrebne. Očekujem da će razum ipak prevladati i da dogovoriti oko te proslave na način da ona doista bude u Kninu, a da se za iduću godinu dogovaramo što već bude potrebno, izjavio je Karamarko u Kutjevu nakon sjednice predsjedništva HDZ-a.


  Ako je Zakon o obrani, kojim se razrađuju ustavne nadležnosti u segmentu obrane, neustavan, onda bi se slijedom te logike to isto moglo ustvrditi i za Zakon o izboru predsjednika Republike. S tim s slaže i ministar Arsen Bauk.


  – Premda je i HDZ glasovao za Zakon o obrani, o njemu se, ako je to potrebno, može očitovati Ustavni sud. Jednako kao i o Zakonu o izboru predsjednika Republike, pa da se sve vrati na početnu poziciju, rekao nam je Bauk.