Novi problem za premijera

Odluka o opozivu već idući tjedan: Plenković sad mora odlučiti hoće li braniti Divjak od SDP-a

Dražen Ciglenečki

Foto Patrik Macek / PIXSELL

Foto Patrik Macek / PIXSELL

Prihvati li predsjednik Vlade prijedlog SDP-a, koji se poklapa sa stavom predsjednice i većine dužnosnika HDZ-a, razići će se s HNS-om, a ako pak podrži Blaženku Divjak razočarat će članove i birače svoje stranke



Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ima o HNS-u i ministrici Blaženki Divjak jednako loše mišljenje kao šef njezinog izbornog stožera Ivan Anušić. Potvrdila je to u jučerašnjem intervjuu za Media servis. Ocijenila je da je reforma obrazovanja »svedena na uvođenje tableta u nastavu«. »Ova reforma je totalno razočaranje. Mislim da je kod velikog dijela nastavnika jedan od razloga štrajka upravo činjenica da reforma nije provedena onako kako treba i da se stalno vrtimo u krug«, izjavila je predsjednica Republike. Zamjerila je Blaženki Divjak njezin blagonaklon odnos prema zahtjevima učitelja i nastavnika. »Podržavam pravo svakog ministra da se bori za svoj resor, ali to je državni proračun. To je novac hrvatskih poreznih obveznika i kad tražite svoja prava mislim da to mora biti u duhu solidarnosti i da razmišljate i o pravima drugih«, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović. Na pitanje bi li ministrica obrazovanja trebala otići iz Vlade, odgovorila je: Ne znam, to je na premijeru da odluči.


Iz predsjedničinih se izjava jasno može iščitati da ona misli da bi najbolje bilo da Blaženka Divjak više ne bude ministrica, ali to je, naravno, u nadležnosti premijera Andreja Plenkovića. A on će o statusu HNS-ove ministrice odlučivati možda već idući tjedan. U SDP-u su, naime, prelomili i u saborsku proceduru će poslati zahtjev za opoziv Blaženke Divjak. To znači da je Plenković jedan veliki problem, štrajk zaposlenih u prosvjeti, riješio, ali pred njim je politički možda još složenija zadaća. Prihvati li prijedlog SDP-a, koji se poklapa sa stavom Kolinde Grabar-Kitarović i većine dužnosnika HDZ-a, razići će se s koalicijskim partnerom HNS-om, a ako ga, pak, odbije i podrži Blaženku Divjak, razočarat će članove i birače svoje stranke i izazvati burne reakcije općenito desnice, koja ne podnosi ministricu obrazovanja.


Nepovjerenje vladi


Prošlog petka je predsjednik SDP-a Davor Bernardić rekao u sabornici da bi Blaženka Divjak trebala otići i da će njegova stranka u suprotnom pokrenuti postupak da se izglasa nepovjerenje cijeloj Vladi. Ali, već tada smo od SDP-ovih zastupnika čuli da to nije konačna pozicija stranke i da će se o ovoj temi još razgovarati. I Bernardić je jučer rekao novinarima da Blaženka Divjak mora napustiti Vladu, a argumenti su mu bili jako slični onima što ih je iznijela predsjednica Repulike.




– Pokazala se nedoraslom situaciji jer se tako dugo najavljivana reforma u ovoj godini svela na štrajk profesora, djecu koja ne idu u školu i na nabavku jeftinih tableta od kojih pola ne radi, izjavio je Bernardić.


Kasnije nam je izvor u vrhu SDP-a potvrdio da će njihov Klub zastupnika zatražiti opoziv Blaženke Divjak. Procjenjeno je da će se na ovaj način postići puno više nego da se za metu odabere Vladu, što bi samo moglo ponovno zbližiti HDZ i HNS.


– U zahtjevu za opoziv možemo isključivo citirati što su proteklih tjedana o ministrici obrazovanja govorili predsjednica Republike i ostali istaknuti HDZ-ovci, a onda neka je oni, unatoč tome, brane. Ili neka raskinu koaliciju s HNS-om, kazao nam je jedan SDP-ovac u Saboru.


Malo vremena


Prijedlog za glasovanje o nepovjerenju automatski se uvrštava u dnevni red parlamentarne sjednice, a Vlada je zatim u roku od osam dana dužna na njega odgovoriti. U slučaju da SDP ovih dana napiše taj dokument i prikupi potpise najmanje petine zastupnika, Vlada će se idući tjedan morati očitovati. Znači da Plenković ima vrlo malo vremena da smisli što će s Blaženkom Divjak. Prije nekoliko dana mu je iz HNS-a, iz usta predsjednika njihovog Kluba zastupnika Milorada Batinića, stigla poruka da bi se, ako se zahvali na suradnji ovoj ministrici, istovremeno zahvalio i HNS-u. Narodnjaci su, dakle, maksimalno uz Blaženku Divjak i spremni su uskratiti podršku Vladi kad bi je Plenković smijenio sam ili na inicijativu SDP-a. No, valja se ovdje prisjetiti situacije iz travnja 2017., kada je oporba tražila opoziv ministra Zdravka Marića. Članovi Mosta koji su tada bili u Vladi složili se s tim, a premijer je reagirao na način da ih je odmah smijenio. Ako bi ovaj put ovako postupili HDZ-ovi ministri na čelu s Plenkovićem, ispada da bi HNS imao pravo zatražiti da svi oni, jer su se priključili opoziciji, odu iz Vlade. Ali, ako Plenković i odluči zanemariti raspoloženje u stranci prema Blaženki Divjak i Vlada odbije SDP-ov prijedlog, nije tu još kraj njegovim problemima. O ovome će se nakon stanke u radu Sabora, krajem siječnja ili početkom veljače, glasovati u Saboru.


– Živo me zanima kako će o Blaženki Divjak glasovati Tomislav Tolušić ili Lovro Kuščević. Ili Josip Đakić. Ili koalicijski zastupnici lojalni Milanu Bandiću, koji već dulje ratuje protiv ministrice obrazovanja, veseli se SDP-ov dužnosnik gužvi koja slijedi u redovima njegovih političkih protivnika.