Ministarstvo odugovlači

Odgoda s predumišljajem: Od 16. lipnja MZOS u javnu raspravu nije pustilo niti jedan kurikularni dokument

Ljerka Bratonja Martinović

Foto: Denis Lovrović

Foto: Denis Lovrović

Dolaskom nove ekipe upitno je koliko će škola ući u eksperimentalnu primjenu i kako će se nastavnici educirati



ZAGREB Jučer je, s mjesec dana zakašnjenja, otvorena javna rasprava o prijedlozima kurikuluma za sedam područja – jezično-komunikacijskom, prirodoslovnom, matematičkom, društveno-humanističkom, umjetničkom, tjelesnom i zdravstvenom te tehničkom i informatičkom području. Javna rasprava trajat će do 1. rujna, ili 15 dana dulje od zakonskog roka, a kao rok za objavu izvješća o javnoj raspravi određen je tek 1. prosinac.


Rokovi za objavu izvješća u pravilu su drastično kraći, a ne traju dulje od mjesec dana nakon završetka javne rasprave. U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) ne vide ništa sporno u tome da će u slučaju javne rasprave o kurikulumima taj rok trajati čak tri mjeseca.


– Rok od 1. prosinca objavljen je kao krajnji rok za objavu svih izvješća, što ne znači da ona neće biti objavljena i ranije. Htjeli smo ostaviti dovoljno vremena, a ako se pokaže da nema puno komentara, nema razloga da izvješća ne budu objavljena već 15. rujna – kažu u MZOS-u.




Javna rasprava o kurikulumima za pojedina područja, inače, tek je pola obavljenog posla. U javnu raspravu još uvijek nije ušlo sedam međupredmetnih tema i 38 predmetnih kurikuluma, koji su za kritičare Cjelovite kurikularne reforme ujedno i najsporniji dokumenti. Svi će predmetni i međupredmetni kurikulumi ući u javnu raspravu početkom idućeg tjedna, tvrde u MZOS-u.


Činjenica je, međutim, da je resorno ministarstvo sličnu vijest pustilo i prije mjesec dana, najavom da »16. lipnja počinje javna rasprava o svim preostalim kurikulumskim dokumentima«. Od tada do danas, u javnu raspravu nije pušten niti jedan kurikularni dokument.


Nakon što su odabrani novi voditelji povjerenstva za reformu, Dijana Vican i Matko Glunčić, i dalje se ne zna tko će, i na koji način, voditi javnu raspravu i objediniti njene rezultate. Ulazak u 2017. godinu bez gotovih dokumenata mogao bi dovesti u pitanje provedbu reforme u idućoj godini, jer je dolaskom nove ekipe postalo upitno koliko će škola ući u eksperimentalnu primjenu i kako će se nastavnici educirati.