Padaju prijedlozi

Odbijeni amandmani: Pao plan Hasanbegovića i Brune Esih da se oduzme novac civilnom društvu

Hina

Pao amandman Hasanbegovića, a bome i Bulja / Foto Davor Kovačević

Pao amandman Hasanbegovića, a bome i Bulja / Foto Davor Kovačević

Vlada, a potom i zastupnici, odbili su amandman HDZ-ovih Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih, koji su tražili da se za 13 milijuna kuna smanje sredstva namijenjena civilnom društvu i usmjere za socijalne i humanitarne programe koji se provode kroz nekoliko ministarstava

U Hrvatskom saboru u petak je počelo glasovanje o 132 amandmana koje su na predloženi državni proračun za iduću godinu podnijeli zastupnici i klubovi zastupnika. Amandmani predviđaju povećanje rashoda za devet milijardi, a to nije moguće, poručila je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić.

Vlada, a potom i zastupnici, odbili su amandman HDZ-ovih Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih, koji su tražili da se za 13 milijuna kuna smanje sredstva namijenjena civilnom društvu i usmjere za socijalne i humanitarne programe koji se provode kroz nekoliko ministarstava.


Ovo nije napad na civilno društvo, rekao je Hasanbegović tumačeći kako se taj amandman u odnosu na sve ostale razlikuje po tome što se njime ne traži prenamjena, nego se raspodjela sredstava predlaže iz istih izvora, lutrijskih, i istim korisnicima, civilnom društvu.


Bolje sreće nije bio ni amandman Mostova Mire Bulja koji je tražio da dvadesetak brdsko-planinskih gradova i općina dobije dodatnih 11 milijuna kuna pomoći kako bi nadoknadili gubitke uvjetovane izmjenama različitih zakona.




Bulj, naime, nije na ispravan način podnio amandman, pa ga Vlada nije ni mogla prihvatiti. Ti su krajevi nepravedno izbačeni, ne tražim puno, ovo su minorna sredstva, ustrajao je Bulj.


Vlada, a potom i zastupnici, odbili su niz amandmana SDP-ova Gordana Marasa, okrenutih potrebama lokalnih jedinica poput Grubišnog Polja, Garešnice, Đulovca…Tražim samo 300.000 kuna za Garešnicu, a da se toliko smanji Uredu predsjednika Vlade, ionako će mu ostati četiri milijuna kuna više nego je imao prošle godine, neka građani čuju da se vraća Sanaderov duh rastrošnosti, rekao je Maras.

Za predloženi proračun, SDP-ov zastupnik kaže da nije ni kvalitetan niti razvojan, da je riječ o političkom proračunu koji je podlijegao različitim pritiscima i završio u krivim prioritetima.


Maras je gorljivo branio svoje amandmane, pa je zaradio opomenu predsjednika Sabora Bože Petrova jer se nije držao propisanog vremena za obranu amandmana, a i oglušivao se na Petrovljeva upozorenja.


SDP-ov zastupnik Predrag Matić u četvrtak je u saborskom glasovanju o amandmanima na predloženi državni proračun za iduću godinu odustao od svog amandmana da se sredstva za Ministarstvo branitelja povećaju za pet milijardi kuna, a da se za isti iznos smanji budžet Ministarstva za demografiju, obitelj i mlade koji bi slijedom toga ‘pao’ na samo 94,7 milijuna kuna.


Povlačim amandman, jer ne želim dovesti Vladu u poziciju da opet manipulira braniteljima, rekao je Matić čiji je amandman financijski bio jedan od najtežih.Braniteljima ste nakon 555 dana prosvjeda u Savskoj 66 obećali promjenu naziva Ministarstva i sveobuhvatan zakon o pravima hrvatskih branitelja, naziv ste promijenili, a za sve što predviđate novim zakonom ovih pet milijardi kuna bit će premalo, ustvrdio je zastupnik, inače bivši ministra branitelja.

Tvrdeći da novi zakon, uz ostalo, predviđa i otvaranje novih rokova za priznavanje braniteljskog statusa, Matić je ocijenio kako bi uskoro mogli očekivati »situaciju kao na aerodromu« da netko iz Vlade milijuntom branitelju uruči cvijeće i bombonijeru.


Ni kod Vlade, ni u Saboru nije prošao zahtjev Franka Vidovića da se izdvoji milijun i pol kuna za uređenje spomen-sobe hrvatskih branitelja u Šibeniku.Šibenik i njegovi branitelji to su itekako zaslužili, Vlada je trebala imati sluha za to, rekao je Vidović.