Izvješće HZJZ-a

Od virusa Zapadnog Nila u Hrvatskoj oboljelo 26 osoba, preminuo jedan muškarac

Hina



U Hrvatskoj je dosad zabilježeno 26 laboratorijski potvrđenih slučajeva oboljelih od virusa Zapadnog Nila a jedna osoba je preminula, izvijestio je u ponedjeljak Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).


Neslužbeno se doznaje da je preminuo muškarac starije životne dobi, koji je bolovao od više kroničnih bolesti, poput šećerne bolesti i srčanih oboljenja, a preminuo je 18. kolovoza u osječkom Kliničkom bolničkom centru (KBC), nakon liječenja teške upale mozga izazvane virusom zapadnog Nila.


U HZJZ-u napominju kako su od prošlog tjedna do danas zabilježili novih deset slučajeva oboljenja od ovog virusa, pa sada ima 26 potvrđenih slučajeva ove bolesti, a sve novooboljele osobe  zaražene su na području sjeverozapadnog i istočnog dijela Hrvatske (Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Grad Zagreb i okolica, Karlovačka i Varaždinska županija).




Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, do 30. kolovoza 2018. godine na području Europe zabilježeno je ukupno 710 slučajeva infekcije virusom Zapadnog Nila, najviše 327 slučajeva u Italiji, 213 u Srbiji, 147 slučajeva u Grčkoj, 117 u Rumunjskoj te 96 u Mađarskoj, ističu u HZJZ-u.