Niže cijene

Od svibnja iduće godine pojeftinjuje telefoniranje u EU. Evo za koliko

Bojana Mrvoš Pavić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Maksimalne cijene poziva bit će ograničene na 1,40 kuna po minuti, a SMS-a na 45 lipa, što je  značajno pojeftinjenje trenutno skupih međunarodnih poziva



ZAGREB  Iz Bruxellesa stižu dobre vijesti –  nakon što je prije točno godinu dana ukinut roaming unutar EU-a, odlučeno je da će pojefiniti i cijene međunarodnih poziva među članicama, kao i poruka, što može zanimati i puno veći broj potrošača. Kako je izvijestila Biljana Borzan, hrvatska zastupnica u Odboru za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača u Europskom parlamentu, koji već dugo radi na temi previsokih cijena međunarodnih poziva, cijene će pasti od svibnja iduće godine na maksimalnih 19 eurocenta po minuti, a SMS-ova na šest centi. Sad se cijene poziva u prosjeku kreću oko 50 centi, no kako je pokazalo istraživanje Europskog udruženja za zaštitu potrošača, dok stvarni trošak minute inozemnog poziva za operatere iznosi 0,014 eura po minuti, oni potrošačima u nekim slučajevima naplaćuju i 1,99 eura.


»Nakon sniženja cijena roaminga, od kojih profitiraju potrošači koji putuju u inozemstvo, stižu odlične vijesti i za potrošače koji iz svoje države zovu u EU, a kojih je ipak značajno veći broj. Završili su pregovori između Vijeća, Komisije i Parlamenta o Europskom komunikacijskom kodu, a jedno od najvažnijih postignuća je značajno sniženje međunarodnih poziva«, objašnjava Biljana Borzan.


Od svibnja iduće godine će, dakle, maksimalne cijene poziva biti ograničene na 1,40 kuna po minuti, a SMS-a na 45 lipa. »Istraživanja su pokazala da operateri trošak minute poziva znaju naplatiti i do 50 puta više od stvarnog troška za njih. Budući da su cijene u nekim državama članicama i do 80 eurocenti po minuti, a u Hrvatskoj, ovisno o operateru i tarifi, i po pet kuna po minuti, ovo su fenomenalne vijesti«, kaže Borzan.




Zbog visokih cijena poziva u inozemstvo europski potrošači sve češće koriste različite aplikacije za zvanje, koje kvalitetom ipak ne mogu parirati klasičnom pozivu. Čak 67 posto potrošača, navodi Borzan, najčešće ipak ne koristi aplikacije budući da ju osoba koju nazivaju nema, a 36 posto potrošača aplikacije ne koristi zbog preslabe kvalitete poziva.


Roaming, podsjetimo, nema veze sa cijenom međunarodnog poziva, jer ako smo na odmoru u, primjerice, Italiji, i netko nas zove iz Hrvatske, roaming se neće plaćati, no pozivatelja će koštati sam poziv, više kuna po minuti, ovisno o operateru. To bi za godinu dana trebalo značajno pojeftiniti no pripaziti i dalje treba na vrlo skup roaming u Srbiji, BiH ili Crnoj Gori.