Brački pupoljci

Od saborskih zastupnika traže čim prije izglasaju besplatan trajekt za djecu s teškoćama: ‘Čekamo već 10 godina’

Portal Novilist.hr

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Zahtijevamo od Hrvatskog sabora i njegovog predsjednika Gordana Jandrokovića da čim prije stavi glasovanje o izmjeni Zakona na dnevni red, kao i od saborskih zastupnica i zastupnika da joj svojim glasovima daju konačnu potporu, poručili su Brački pupoljci



Udruga Brački pupoljci zatražila je od predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da čim prije na dnevni red stavi zakonske izmjene kojima bi se konačno osigurao besplatan trajekt za otočku djecu s teškoćama u razvoju.


– Nakon deset godina kontinuirane borbe za izmjenu Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, Vlada Republike Hrvatske danas je jednoglasno usvojila prijedlog cjelovitih izmjena Zakona te napravila prvi službeni korak prema osiguravanju besplatnog trajektnog prijevoza otočkoj djeci s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka.


Zahtijevamo od Hrvatskog sabora i njegovog predsjednika Gordana Jandrokovića da čim prije stavi glasovanje o izmjeni Zakona na dnevni red, kao i od saborskih zastupnica i zastupnika da joj svojim glasovima daju konačnu potporu. I dalje nadziremo rad Vlade i Hrvatskoga sabora, kao i provođenje cjelokupne izmjene Zakona dok Zakon ne bude odobren od svih institucija i potom implementiran.




Također, želimo izraziti zadovoljstvo što su izmjenom Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu obuhvaćene i ostale kategorije putnika koji su dosad bili zapostavljeni, a među kojima su osobe s oštećenjima donjih ekstremiteta 80% ili više, hrvatski ratni i vojni invalidi sa 100% tjelesnim oštećenjem, osobe kojima je utvrđeno tjelesno oštećenje osjetila vida od 100%, gluhoslijepe osobe sa 100% oštećenjem te osobe s invaliditetom kojima je utvrđen III. i IV. stupanj funkcionalnog oštećenja.


Udruga „Brački pupoljci“ već se deset godina bori da se djeci s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka osiguraju veća prava u trajektnom prijevozu. Samo ove godine, naš zahtjev za osiguravanjem besplatnog trajektnog prijevoza u svrhu terapija odbijen je čak dvaput, i to u saborskom Odboru za pomorstvo, promet i infrastrukturu odnosno, Odboru za zdravstvo i socijalnu skrb.


Polovicom ove godine udruga „Brački pupoljci“ podigla je svijest hrvatske javnosti o borbi za besplatan trajektni prijevoz za djecu s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka, te su se istoj pridružili mnogobrojni hrvatski građani, uključujući i osobe iz javnoga života. Sve je kulminiralo prosvjedom #neštozbiljavažno 6. srpnja 2019. u supetarskoj trajektnoj luci i simboličnom blokadom trajekta od 120 sekundi za 120 mjeseci (deset godina) koliko se udruga bori za ovo pravo.


Nedugo nakon toga stiglo je i rješenje ministra Butkovića u vidu „Zaključka o davanju preporuke brodarima za privremeno odobravanje besplatnog prijevoza za pojedine kategorije osoba s invaliditetom“. Udruga je rješenje ocijenila polovičnim i privremenim jer sudbina otočke djece s teškoćama u razvoju i njihovo odlazak na prijeko potrebne terapije na kopnu ne smiju ovisiti o vanjskim faktorima, poput raspoloženja vladajuće struje ili dobre volje državnih ili privatnih brodara, što se isključivo može jamčiti slovom zakona, nikako zaključcima i preporukama, poručili su Brački pupoljci.