Sada je i službeno

Od rasta prosječne plaće na 7.500 kuna, do reforme pravosuđa: Evo što predsjednica sve obećaje za drugi mandat

Portal Novilist.hr

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

 Još nemamo standard koji želimo, ali u posljednjih smo pet godina ipak prestali razgovarati o krizi i počeli pričati o razvoju. Tome sam kao predsjednica dala snažan doprinos, dodala je



Kolinda Grabar Kitarović danas je službeno objavila svoju kandidaturu za još jedan mandat na Pantovčaku. U izbornu utrku ide pod sloganom “Zato što vjerujem u Hrvatsku”.


– Pet godina živim lice u lice s Hrvatskom. Obnašam dužnost predsjednice zajedno s vama odgovorno i ponosno, vaše povjerenje moja je snaga. Ušla sam u prvi mandat s vjerom u veliki potencijal Hrvatske, kao snažne države, koja može i treba suvereno napredovati prema najrazvijenijim europskim državama. Čvrsto vjerujem da Hrvatsku možemo graditi kao zemlju po mjeri čovjeka, rekla je na početku.


Kaže kako je u zadnjih pet godina otvarala javnu raspravu o brojnim problemima i nudila rješenja. Sad traži povjerenje za drugi mandat.




Zahvalila je na potpori HDZ-u na čelu s Andrejem Plenkovićem.


– Naravno, zahvaljujem i svakom članu i članici bez čijeg neumornog rada danas ne bi ni bila predsjednica. HDZ mi i danas pruža snažnu potporu za novi predsjednički mandat. Odlučna sam i u drugom mandatu nastaviti čvrsto voditi Hrvatsku, te biti jamac nacionalne sigurnosti i identiteta, dodala je.


Protukandidate poput Zorana Milanovića i Miroslava Škore nije spominjala, ali se osvrnula na neke od stupova njihovog programa. Škori je tako poručila da su trenutne ovlasti predsjednika primjerene potrebama Hrvatske i njenih građana, dok je Milanoviću poručila da je za izravan izbor, jer je to alat u rukama građana.


Tvrdi da se nakon pet godina njenog mandata, danas zna za Hrvatsku u svijetu i da je slika Hrvatske bolja nego ikad.



Kaže kako je u mandatu promicala strategiju domovinske sigurnosti, poticala razgovore o demografskom stanju i jačanju gospodarstva.


– Imali smo snagu obraniti se od velikosrpske agresije. Sad moramo naći snagu obraniti vitalnost naše nacije, rekla je.



Sve nenarodne režime iz Hrvatske prošlosti koje su ubijale ljude, tretirala sam jednako negativno. Njima nema mjesta u modernoj Hvatskoj. Iako sam zbog toga bila napadana, od takvog stava neću odstupati. 1991. i 1995. jedine su godine oko kojih se cijeli hrvatski narod može i treba okupljati. Zato sam svojom politikom zajedništva nastavljala politiku pomirbe prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana



Tvrdi i da je uz pomoć svojeg Vijeća za gospodarska pitanja dala ozbiljne gospodarske preporuke.


– Njihovo ostvarenje se prije nekoliko godina činilo nemogućim, ali danas se većina ostvaruje. Još nemamo standard koji želimo, ali u posljednjih smo pet godina ipak prestali razgovarati o krizi i počeli pričati o razvoju. Tome sam kao predsjednica dala snažan doprinos, dodala je.


Poslala je poruku i onima koji je kritiziraju zbog čestog pojavljivanja na utakmicama u hrvatskom dresu.


– Uvijek sam ponosno nosila boje hrvatskog grba, hrvatske boje. To ću činiti i dalje, bez obzira na kritike onih koje to smeta, kazala je Grabar Kitarović.


Program će, tvrdi, detaljno objaviti prije službenog početka kampanje, ali među temama o kojima će govoriti je prioritetno spomenula očuvanje hrvatske obitelji, slobode i nacionalnog identiteta.



Veselim se obljetnicama – 30. obljetnica prvih demokratskih izbora. 25. obljetnica Oluje te 100. obljetnica rođenja predsjednika Tuđmana. Te jubileje valja iskoristiti kako bismo osnažili vrijednosti suverenizma, nacionalnog zajedništva i baštine Domovinskog rata, kao temelja Republike Hrvatske. Heroji Domovinskog rata izborili su nam slobodu i neovisnost, rekla je.



– Ono što su branitelji srce, životima i oružjem obranili, danas svi zajedno moramo čuvati i na tim temeljima graditi budućnost. Demografska politika, obrazovanje i ekonomska politika moraju biti u službi razvoja države i postati prioritet svih nas. Obrazovanje mora biti interes naše djece i mladih, koji moraju stajati rame uz rame s mladima iz najrazvijenijih država. To je i u službi opstanka našeg identiteta, jer znanje je danas u svijetu nova valuta. Gospodarstvo treba prodisati punim plućima. Ekonomske politike koje ću promovirati bit će usmjerene na oslobađanje kreativnih snaga, tražit ću mjere za jačanje investicijske konkurentnosti i poticanje izvoza.


A što se tiče plaća – plaće mogu i moraju rasti. Nema razloga da prosječna neto plaća u Hrvatskoj uskoro bude 7.500 kuna. Neke su jedinice to dosegle, idemo to napraviti na državnoj razini, idemo omogućiti mladima da ostanu ovdje, rekla je Grabar Kitarović, koja je najavila i reformu pravosuđa, budući ono, rekla je, često pogoduje nepravdi, što je mučno gledati.


Hrvatska nije neka mala zemlja, Hrvatska nije region. Hrvatska je suverena država koja ravnopravno priča sa svima drugima – zaključila je.