Novi podaci

Od onih koji su zatražili osobni bankrot, dosad je u tome uspjela tek četvrtina

Hina



Od siječnja 2016. godine do 21. siječnja ove u Hrvatskoj je pokrenuto 1.254 postupaka osobnih stečajeva pred savjetovalištima Financijske agencije (Fina), a njih 919 ili 73 posto, završilo je neuspjelim sklapanjem izvansudskog sporazuma, pokazuju Finini podaci.


Prema Fininom pregledu zbirnih podataka od 1. siječnja 2016. godine, od kada se primjenjuje Zakon o stečaju potrošača, do 21. siječnja ove godine pokretanje izvansudskog postupka zatražio je 1.251 građanin i tri obrtnika, odnosno osoba koje obavljaju samostalnu djelatnost, a njihova ukupna dugovanja iznose 935,6 milijuna kuna.


Osobe koje su zatražile pokretanje postupka imaju ukupno 7.594 vjerovnika.




Najviše postupaka, više od polovice, pokrenuto je pred savjetovalištem u Zagrebu, koji sa 680 predmeta u ukupnom broju ima udio 54 posto, a slijede Osijek s 102 predmeta, Pula s 84, Split sa 62, te Rijeka, u kojoj su stečaj zatražile 52 osobe, pokazuju podaci Fine.


Na Zagreb se odnosi i najveći dio prijavljenih nepodmirenih obveza, 460,8 milijuna kuna ili 49 posto ukupnih prijavljenih dospjelih nepodmirenih obveza u svim postupcima.


Po iznosu prijavljenih dugovanja slijedi Split, u kojem je prijavljeno 120,5 milijuna kuna ili gotovo 13 posto svih prijavljenih nepodmirenih obveza.


Iznos dugovanja u postupcima pokrenutima u savjetovalištu u Osijeku je 63,2 milijuna kuna, a slijedi savjetovalište u Zlataru u kojem je u 23 postupka prijavljeno 49,9 milijuna kuna dugovanja, pokazuju podaci Fine.


U Zagrebu je izdano i najviše potvrda o neuspjelom sklapanju izvansudskog sporazuma – 439 od ukupno 919 u svim savjetovalištima.


Dosad je sklopljeno 16 izvansudskih sporazuma pred savjetovalištima, pri čemu Fina napominje da se, osim u jednom slučaju, radi o sporazumima koji su sklopljeni samo s dijelom potrošačevih vjerovnika.


U slučajevima kada izvansudski sporazum nije sklopljen sa svim potrošačevim vjerovnicima, uz sklopljeni izvansudski sporazum potrošaču se izdaje i potvrda o neuspjelom sklapanju izvasudskog sporazuma, napominje Fina.


Zakon o stečaju potrošača, kojim je omogućen osobni bankrot, stupio je na snagu 1. siječnja 2016. godine i po njemu taj postupak mogu zatražiti građani ili obrtnici, odnosno osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost.