Novi pravilnik

Od kolovoza bez povratne naknade od pola kune na mliječnu ambalažu

Bojana Mrvoš Pavić

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Na veliku većinu povratne ambalaže  ostaje povratna naknada od 50 lipa



ZAGREB  Kako doznajemo u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode, novi Pravilnik o ambalaži i ambalažnom otpadu kojim se, između ostalog, ukida povratna naknada od pola kune za ambalažu od mlijeka i mliječnih proizvoda, stupit će na snagu krajem srpnja, odnosno najkasnije početkom kolovoza.


Od tog će trenutka građani koji se bave sakupljanjem ambalaže ostati bez dijela »prihoda«, no očekuje se da i proizvođači, odnosno trgovci, mlijeko i mliječne proizvode u plastičnim bocama pojeftine za 50 lipa.


U ukupnom broju vraćene ambalaže PET ambalaža mlijeka i mliječnih proizvoda čini oko 11 posto, što znači da veliku većinu povratne ambalaže čine boce i limenke od vode i sokova, alkoholnih pića i sličnog, na koju ostaje povratna naknada od 50 lipa.




Sva mliječna ambalaža koja bude kupljena do stupanja novog pravilnika na snagu moći će se uz povratnu naknadu od pola kune kupcu, odnosno donosiocu boce, vratiti do 1. rujna ove godine. Nakon što pravilnik stupi na snagu, boce od mlijeka, jogurta i drugih mliječnih proizvoda ponovno će završavati u smeću, odnosno, kad su ekološki savjesniji građani u pitanju, u spremnicima za plastiku.


Hrvatska još  nije uvela sustav primarne selekcije otpada koji će građane motivirati da što više otpada selektiraju na »zelenim otocima« kako bi što manje platili odvoz otpada koji se selektirati ne može.


Kako su baš ovih dana upozorili iz Udruge gradova, čak i selektirani otpad kod nas na kraju završi na zajedničkom smetlištu, dok će do zadanog roka, 2018. godine, proraditi samo rijetki županijski centri za gospodarenje otpadom, u kojima će se on obrađivati.


Novost novog pravilnika jest i to da će svi trgovci koji prodaju opasni otpad u ambalaži iz kućanstva, primjerice varikinu, sredstva za čišćenje na bazi klora i slično, morati od potrošača tu praznu ambalažu i primiti, za što će morati osigurati posebne spremnike.