Bumerang Pantovčaku

Od desnog marginalca do važnog političkog faktora: Sad se sveti onoj koja ga je stvorila

Tihomir Ponoš

Foto Pixsell

Foto Pixsell

Bujanec je nakon izbora Grabar-Kitarović za predsjednicu dobio na važnosti. Bio je uzvanik na inauguraciji, bio je pozivan na njene službene domjenke. Sada, razočaran, objavljuje pikanterije s večere u zagrebačkom restoranu »Bota šare«, objavljuje da se s njome i privatno družio te da je ona pred njim ogovarala, koliko je za sada poznato, hrvatske diplomate



ZAGREB Velimir Bujanec je dvadesetak godina bio marginalac, zatim je u posljednjih pet godina postao politički utjecajna medijska pojava, uvelike zahvaljujući svom odnosu s Kolindom Grabar-Kitarović, a nakon što je Grabar-Kitarović smijenila svog savjetnika za unutarnju politiku Matu Radeljića, Bujanec je ponovno na putu da postane marginalan, ali uz mogućnost da razočaran u predsjednici Republike otkrivajući njene tajne nanese političku štetu u pokušaju da izbori drugi predsjednički mandat.


U javnosti se Bujanec pojavio još devedesetih godina kao mladi ljubitelj ustaškog pokreta koji se hvalio time da je u njegovom domu uvijek stajala, i to ponosno, slika Ante Pavelića. Mladi Bujanec je tada svojim stavovima šokirao veći dio javnosti, još nenaviklu na javni život ljubitelja ustaškog pokreta, ali da bi doista uspio, da bi postao utjecajan morao je čekati sve do 2014. godine. Osim ustaštva mladom Bujancu nije bio mrzak ni nacizam – fotografirao se u crnoj odjeći, valjda nekakvoj uniformi, s kukastim križem oko lijeve ruke.


Nabujala »Bujica«


Televizijska emisija »Bujica« emitirana je godinama prije jeseni 2014. godine, ali u tu jesen, u rujnu 2014. godine Bujanca je krenula karta. Postao je faktor, a za političare s desnog dijela političkog spektra, čak i onog koji se svrstava u umjerenu desnicu i desni centar postalo je stvar prestiža gostovati u njegovoj emisiji. Prije nego što je u rujnu 2014. godine Kolinda Grabar-Kitarović prvi intervju kao predsjednička kandidatkinja HDZ-a dala upravo Bujancu, u njegovoj emisiji gostovali su i tadašnji opozicionari Gordan Jandroković i Andrej Plenković.




Bujanec i njegova emisija bili su na zlu glasu kao mjesta širenja mržnje i prijetnji ponajprije prema Srbima, ali i prema Hrvatima koji hrvatstvo ne doživljavaju kao Bujanec, no to brojne goste njegove emisije (tada) nije smetalo, svakako ne u mjeri da mu zahvale na pozivu.


Bujanec je u to doba imao problema i s poštovanjem zakona. Kokainom je plaćao usluge prostitutke zbog čega je 2013. godine uhićen, na koncu i osuđen, ali ni to nije zasmetalo Kolindu Grabar-Kitarović da gostuje u njegovoj emisiji kao predsjednička kandidatkinja.


Očito je zaključila da joj promocija u toj emisiji i dobar odnos s Bujancem donosi više nego što će izgubiti zbog zgražanja dijela javnosti zato što gostuje kod sitnog narkotrafikanta, a ni prostitucija kao nešto što je društveno prokazano zbog seksualnog iskorištavanja žena nije omelo predsjedničku kandidatkinju HDZ-a. Dapače, Bujanec je nakon izbora Grabar-Kitarović za predsjednicu dobio na važnosti.


Bio je uzvanik na inauguraciji predsjednice, bio je pozivan na njene službene domjenke. Sada, razočaran u Grabar-Kitarović, objavljuje pikanterije s večere u zagrebačkom restoranu »Bota šare«, objavljuje da se s njome i privatno družio te da je ona pred njim ogovarala, koliko je za sada poznato, hrvatske diplomate.


Govor mržnje


Važan trenutak u biografiji Velimira Bujanca zbio se koncem siječnja 2016. godine. Vijeće za elektroničke medije oduzelo je televiziji Z1 koncesiju na tri dana zbog širenja govora mržnje u emisiji Marka Juriča. Organiziran je prosvjed, prosvjedna kolona u kojoj je bilo više tisuća ljudi kretala se od šatora u Savskoj do sjedišta Vijeća zdušno usput izvikujući ustaški pozdrav. Bujanec je tadašnjoj čelnici Vijeća Mirjani Rakić predao partizansku kapu i šubaru s četničkom kokardom za koju je kazao da je spuznula s četnika dok je u Vukovaru silovao ženu. Po Zagrebu se pričalo da je tu četničku kapu Bujanec pribavio iz kakvog fundusa ili nečeg sličnog.


Ni takav gnjusan čin i sudjelovanje u ustaški obojenom prosvjedu nisu pokolebali Grabar-Kitarović, ona se i dalje nastavitla družiti s Bujancem, kako znamo i na privatnim večerama održanima i 16 mjeseci nakon tog događaja. To nije jedini slučaj u kojem je Vijeće za elektroničke medije imalo posla s Bujancem. U studenom prošle godine trima je lokalnim televizijama oduzelo koncesiju na 24 sata, a trima na četiri sata u udarnom terminu i to zbog »Bujice« posvećenoj temi migranata. Ponovo je bila riječ o govoru mržnje u emisiji, a Bujančevi su gosti, uz ostalo, za migrante tvrdili da namjerno šire sidu.


Bujanec je u rujnu 2017. godine potvrdio da je postao relevantan društveni faktor. Njegovu svadbu pojedini su mediji opisivali kao važan politički događaj, a njegovoj su svadbi političku važnost dali sami političari. Među gostima u Principovcu su bili Goran Marić, ministar državne imovine u vladi Andreja Plenkovića, gost je bio i Mate Radeljić, a gosti su bili i nekadašnje liberalne perjanice Ivo Banac i njegova supruga Andrea Feldman (zajedno sa psom). Da je Bujanec važan i izvan uskih radikalno-desničarskih krugova, bez obzira na to što govori i promovira, potvrdio je i predsjednik SDP-a Davor Bernardić koji mu je za vjenčanje poslao čestitku.


Uskraćena viza


U svojoj emisiji Bujanec je pružao medijsku podršku predsjednici Republike i njenoj politici, iako je na toj relaciji znalo zaiskriti i prije smjene Radeljića, primjerice prilikom službenog posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj u veljači prošle godine. Svoj je utjecaj potvrdio upravo na migrantima. Predsjednica Grabar-Kitarović mjesecima je najavljivala, pa i u najvišim međunarodnim krugovima, da će putovati u Marakeš na potpisivanje Globalnog kompakta za sigurne, uredne i regularne migracije. Međutim, nakon što je njen Ured dobio Bujančev upit kojim se on interesirao hoće li predsjednica potpisati Marakeški sporazum odgovoreno mu je da može biti siguran, ona to neće učiniti.


Dapače, tada je javnost obavijestila da neće ni putovati u Marakeš, a Marakeški sporazum je za domaću antiimigrantski nastrojenu desnicu za trenuak, činilo se, mogao postati ono što je za dio desnice u proljeće prošle godine bila Istanbulska konvencija. Predsjednica se povukla pred Bujancem i njegovim upitima, a u Marakeš je umjesto nje putovao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Krajem prošle godine Bujanec je mogao shvatiti da u međunarodnoj areni stoji nešto slabije nego li u domaćoj. Zbog njegove ustaško-nacističke biografije Australija mu je uskratila vizu za ulazak u zemlju.


Predsjedničina smjena Mate Radeljića promijenila je i stav Bujanca prema njoj. Hitro je objavio pikanteriju o tome što je Grabar-Kitarović govorila o Jošku Paru u svibnju 2017. godine na večeri u restoranu »Bota šare«, ne slučajno objavivši usput da se predsjednica gostila škampima i pjenušcem. I tu po svemu sudeći nije kraj. Čovjek koji je bio medijski promicatelj Grabar-Kitarović, koji je bio rado viđen u njenom krugu, najavio je da ničime nije obvezan čuvati tajne.