Odgovorili Dončiću

Od Macana preko Gotovine do Ilčića: Evo koliko Vlada ima savjetnika, koliko su plaćeni i tko radi pro bono

Hina

Krešimir Macan, Ante Gotovina, Ladislav Ilčić / Foto: Pixsell, Novi list

Krešimir Macan, Ante Gotovina, Ladislav Ilčić / Foto: Pixsell, Novi list

Iz Vlade navode da je premijer Andrej Plenković angažirao dva posebna savjetnika - Ivanu Vukov za unapređenje javnih politika i Krešimira Macana za strateško komuniciranje, koji za taj posao dobivaju 9000 kuna neto



Članovi hrvatske Vlade ukupno imaju 29 posebnih savjetnika, sedmero ih savjetuje pro bono, ostalima se naknade kreću od 2000 do 10.000 kuna neto mjesečno, a najviše ih je, po četiri, u resorima obrane te rada i mirovinskog sustava, odgovorila je Vlada u četvrtak SDP-ovu saborskom zastupniku Siniši Hajdašu Dončiću.


Plenković angažirao dva posebna savjetnika


Iz Vlade navode da je premijer Andrej Plenković angažirao dva posebna savjetnika – Ivanu Vukov za unapređenje javnih politika i Krešimira Macana za strateško komuniciranje, koji za taj posao dobivaju 9000 kuna neto.


Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić angažirala je Ivanu Barać za poslove digitalizacije gospodarstva, koja za to dobiva naknadu od 4000 kuna.




Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević ima četiri savjetnika, a najveću naknadu od 10.000 kuna, za savjetovanje iz djelokruga poslova potpredsjednika Vlade i ministra obrane, prima Božo Kožul. U odgovoru Vlade navode da taj iznos prima od 1. kolovoza prošle godine, a do tada je, od 11. studenoga 2016. godine, primao 7000 kuna.


General Gotovina savjetuje besplatno


Za poslove iz obrambenog resora Krstičevića savjetuju umirovljeni general Dragutin Repinc, uz naknadu od 9000 kuna, te Ivica Ušljebrk kojem je prvotna naknada bila 7000 kuna, a od 1. kolovoza prošle godine iznosi 8000 kuna. Umirovljeni general Ante Gotovina ministra Krstičevića savjetuje besplatno.


Četiri savjetnika ima i ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić. Besplatno ga za poslove pripreme prijedloga pojedinih projekata iz područja tržišta rada savjetuje Ivanka Springer, a Darko Cesar za poslove pripreme prijedloga pojedinih projekata iz područja radnih odnosa.


Ante Vučić savjetuje Pavića za poslove pripreme prijedloga projekata iz područja mirovinskoga sustava uz naknadu od 6000 kuna, a Hrvoje Meštrić za poslove usklađivanja provedbe pojedinih projekata iz područja upravljanja operativnim programima Europske unije uz naknadu od 2000 kuna.


Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić ima troje savjetnika – Vedranu Gaće za energetiku uz naknadu od 5000 kuna, te Ivu Ivančića za opću politiku i međunarodnu suradnju na području zaštite okoliša i energetike i Dinka Sinčića za gospodarenje otpadom, koji za to primaju po 2500 kuna.


Pro bono, uz Gotovinu, savjetuje još jedan umirovljeni general – Mladen Markač, i to ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića koji je »za potrebe predlaganja rješavanja pojedinih pitanja iz djelokruga rada ministarstva« za 5000 kuna angažirao Filipa Dragovića.


Praćenje strategije razvoja turizma za 7500 kuna


Ministar turizma Gari Cappelli angažirao je Veljka Mudrića za poslove praćenja i provedbe »Strategije razvoja turizma do 2020. godine«, a naknada mu je 7500 kuna.


Ministra zdravstva Milana Kujundžića savjetuju Mate Car za financijske poslove uz naknadu od 9000 kuna i Dubravka Jadro za pravne poslove za naknadu od 7000 kuna.


Bez naknade Branimir Jerneić savjetuje ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića oko pripreme prijedloga i usklađivanje provedbe projekata vezanih uz financijsko restrukturiranje društava i suradnju s međunarodnim financijskim institucijama, na restrukturiranju društava koja su u nadležnosti Ministarstva te projekata iz područja prometa, kao i suradnje sa Svjetskom bankom.


Butkovića za naknadu od 5000 kuna savjetuje Damir Sesvečan o zakonskim prijedlozima i inicijativama iz djelokruga rada ministarstva, kao i ustanova i trgovačkih društava iz nadležnosti ministarstva.


Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek ima dvojicu savjetnika koji za to primaju po 4000 kuna – Miljenka Domijana za zaštitu kulturne baštine i Ladislava Ilčića za radna prava i status umjetnika, kao i za pripremu donošenja novog Zakona o umjetnicima i novog Zakona o financiranju kulture.


Pro bono savjetnik za zaštitu životinja


Ministricu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijelu Žalac za 6000 kuna mjesečno savjetuju Zvonimir Savić vezano uz izradu strateških razvojnih planova, strateško planiranje i koordinaciju fondova Europske unije i Marko Lončarević za velike strateške projekte.


Bez naknade ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak savjetuje Tamara Perišin za pravo, akademsku mobilnost i izvrsnost u Europskoj uniji, a Maro Alavanja savjetuje ju vezano uz odnose s javnošću uz naknadu od 4000 kuna.


Luka Oman savjetuje pro bono za područje zaštite životinja ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, dok ga za 2000 kuna mjesečne naknade za područje ribarstva savjetuje Tonči Božanić.


Svi navedeni posebni savjetnici imenovani su za vrijeme dok priroda posla to zahtijeva, a ne dulje od trajanja mandata pojedinog člana Vlade, stoji u odgovoru Banskih dvora SDP-ovu saborskom zastupniku.