Sabor izglasao porezne izmjene

Od 1. ožujka PDV 25 posto, 10% na ulja, vodu, šećer i dječju hranu

Zlatko Crnčec

Povećanjem opće stope PDV-a Vlada namjerava uprihoditi dodatnih 2,5 milijarde kuna



ZAGREB  Sabor je većinom glasova donio paket izmjena poreznih zakona kojima se, među ostalim, od 1. ožujka opća stopa PDV-a povećava s 23 na 25 posto čime Vlada namjerava uprihoditi dodatnih 2,5 milijarde kuna. Izmjenama Zakona o PDV-u, kako bi se smanjio udar na životni standard, uvodi se i snižena stopa od deset posto za jestiva ulja i masti, dječju hranu i prerađenu hranu na bazi žitarica za dojenčad i malu djecu, za bijeli šećer, te na isporuke vode.


Paket poreznih zakona uključuje i izmjene Zakona o porezu na dobit kojima se sva reinvestirana dobit koja se unese u temeljni kapital oslobađa plaćanja poreza. Od 1. ožujka ove godine na snagu stupa odredba o oporezivanju dividendi i udjela u dobiti, i to po stopi od 12 posto.


Zastupnici su izmjenili i Zakon o porezu na dohodak, kojim se od 1. ožujka ove godine povećava osobni odbitak za zaposlene na 2.200 kuna, a za umirovljenike na 3.400 kuna. Zakonom se mijenjaju i porezni razredi, dok stope poreza ostaju iste. Uvodi se  oporezivi dohodak na dividendu za iznose veće od 12.000 kuna godišnje. Izmijenjen je i Zakon o doprinosima kojim se od 1. svibnja ove godine doprinos za zdravstveno osiguranje smanjuje s 15 na 13 posto.  




Zastupnici su  raspravili i izglasali izmjene Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava kojim se definira nadležnost Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom koji bi ubuduće trebao predlagati vladi političke kriterije za upravljanje državnom imovinom, a Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) operativno će provoditi poslove za koje je zakonom zadužena. Davorin Mlakar (HDZ) rekao je da Vlada dodatno komplicira sustav državne uprave jer ustanovljava Državni ured za upravljanje državnom imovinom. 


– Ovo je više prodavanje magle nego stvaranje djelokruga središnjih tijela državne uprave,  koja bi u ovo recesijsko vrijeme trebala obavljati poslove od interesa za državu«, istaknuo je Mlakar. Njegovu stranačku kolegicu Đurđicu Sumrak sve je to podsjetilo na Alan Forda gdje su »osnovali ured za istraživanje ruda i gubljenje vremena gdje su zapošljavali svoje frendove koji ništa nisu radili«. Odgovorio im je Josip Leko (SDP) rekavši da »oporbena naglo stečena vidovitost govori o njihovim nerealiziranim ambicijama«. Sabor sjednicu nastavlja u ponedjeljak raspravom o prijedlogu ovogodišnjeg državnog proračuna.