Vremenska prognoza

Očekuje nas vrhunac toplinskog vala, još više temperature koje mogu djelovati i na zdravlje

Portal Novilist.hr

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler



U ponedjeljak nas očekuju još više temperature, nakon što je već danas temperatura zraka ponegdje u Dalmaciji bila blizu 40 °C, najavljuje meteorolog Dragoslav Dragojlović za HRT.


Gotovo diljem Hrvatske bit će vrhunac toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje. Najviša temperatura zraka u većini će mjesta biti 35 °C i viša, a osobito u unutrašnjosti Dalmacije i oko 40 °C. Pritom su ponegdje mogući i novi temperaturni rekordi.


Osim vrućine, koje će biti i u nižem gorju, mnogima bi mogla smetati i sparina pa se preporuča smanjiti aktivnosti na otvorenome, a i ne zanemarivati ostale savjete, uobičajene kod iznimno vrućih dana.




Tijekom utorka u većini Hrvatske slijedi naoblačenje i barem mali pad temperature, a u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj i zamjetno osvježenje. Kiša je ponegdje u zapadnim krajevima moguća već prijepodne, a u mnogim će mjestima osobito od utorka navečer do srijede ujutro biti i obilnijih pljuskova s grmljavinom, mjestimice vjerojatno i olujnog nevremena.


Prema nedjeljnim prognostičkim izračunima atmosfera će biti nestabilna iznad većine kontinentalne Hrvatske i sjevernog Jadrana, dok će na srednjem i južnom Jadranu vjerojatnost pljuskova biti vrlo mala. No, promjene su još moguće.


U srijedu daljnji pad temperature, do kraja dana i razvedravanje pa će tijekom blagdana ponovno biti pretežno sunčano, ali većini vjerojatno zamjetno ugodnije nego u ponedjeljak, u Dalmaciji i utorak…


Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a.


U ponedjeljak će na istoku zemlje biti sunčano i vruće. Vjetar slab do umjeren istočni i jugoistočni. Jutarnja temperatura zraka od 20 do 22 °C, a najviša dnevna od 35 do 38 °C.



U središnjoj Hrvatskoj podjednako – sunčano i vruće, uz vrhunac toplinskog vala s najvišom dnevnom temperaturom zraka i do 38 °C.


Manje vruće bit će u gorju i na sjevernom Jadranu – do 35 °C – a u unutrašnjosti Istre moguće i do 37 °C. Prevladavat će sunčano, samo ponegdje s umjerenom naoblakom. Ujutro uz obalu slaba do umjerena bura, a zatim tijekom dana jugozapadnjak.


U Dalmaciji vedro i vruće, uz vrhunac toplinskog vala u njezinoj unutrašnjosti – moguće ponegdje i oko 40 °C. Puhat će slab do umjeren zapadnjak i jugozapadnjak, a more malo do umjereno valovito.



I na jugu Hrvatske sunčano i vruće, uz malo nižu temperaturu zraka nego na srednjem dijelu. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak, a temperatura mora od 24 do 27 °C.”


Od utorka nestabilnije i manje toplo


– U utorak u unutrašnjosti pad temperature uz umjeren sjeverac i sjeveroistočnjak. Prema kraju dana na zapadu ponegdje pljuskovi. U noći na srijedu može biti i olujnog nevremena. U srijedu će temperatura još malo pasti, a mjestimičnih pljuskova bit će uglavnom u prvom dijelu dana. U četvrtak i petak djelomice sunčano i malo toplije.


U utorak na Jadranu manje vruće, uz malo više oblaka, osobito na sjevernom dijelu. U srijedu nestabilno; ponegdje su mogući kratkotrajni pljuskovi uz manji pad temperature zraka. Od četvrtka ponovno sunčanije, bez veće promjene temperature zraka. Puhat će slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar, a u srijedu će na sjevernom i srednjem dijelu puhati umjerena i jaka bura, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.