Susret kod Kamenog cvijeta

Obuljen Koržinek s američkim diplomatom: “Vlada se jasno odredila o ustaškom pozdravu u Jasenovcu”

Boris Pavelić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

"Vlada se vrlo jasno oko toga odredila", odgovorila je ministrica. Upitana misli li osobno da ustaški pozdrav treba maknuti, odgovorila je kako je "premijer dao izjave, vlada sasvim sigurno ne podržava ništa što je nelegalno i ništa što bi veličalo takve političke sisteme"



Hrvatska vlada vrlo se jasno odredila oko ustaškog pozdrava na spomen ploči u Jasenovcu, ustvrdila je danas u Spomen području Jasenovac ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek.


Ministrica je spomen područje posjetila zajedno s američkim posebnim izaslanikom za pitanja holokausta Thomasom Yazdgerdijem, koji je u kripti Kamenog cvijeta položio vijenac za sve žrtve ustaškog logora smrti.


“Smatrao sam da je primjereno doći na ovo mjesto nezamislive patnje za toliko mnogo ljudi, i iskazati počast svim žrtvama, Židovima, Srbima i Romima”, kazao je našem listu Yazdgerdi, izražavajući zadovoljstvo što je u Jasenovac došla i ministrica kulture.




Ministricu smo pitali nije li ustaški pozdrav na spomen ploči poginulim pripadnicima HOS-a u središtu Jasenovca sramota njezine vlade, ali i cijele Hrvatske.


“Vlada se vrlo jasno oko toga odredila”, odgovorila je ministrica. Upitana misli li osobno da ustaški pozdrav treba maknuti, odgovorila je kako je “premijer dao izjave, vlada sasvim sigurno ne podržava ništa što je nelegalno i ništa što bi veličalo takve političke sisteme”.


Upitana što vlada poduzima kako bi ove godine ipak bila održana zajednička komemoracija žrtvama logora, na koju bi došli i predstavnici židovske zajednice, ministrica je kazala kako “vjeruje da će svi oni koji trebaju biti ovdje, i koji su uvijek dolazili”, doći na službenu komemoraciju u nedjelju, 23. travnja.


“Ova vlada nijednim postupkom ni izjavom nije nikoga dovela u situaciju da bi mislio da ne treba biti taj dan ovdje. Organizirat ćemo dostojanstvenu komemoraciju, u prvom redu da se prisjetimo svih žrtava koje su stradale ovdje, ali i na drugim mjestima u Hrvatskoj”, kazala je Obuljen-Koržinek