Analitičar o problemu

Obućina: Ne može biti slučajno da se napadi događaju baš u Francuskoj, a gotovo nikad recimo u Njemačkoj

Danko Radaljac

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Ne može biti slučajno da se napadi događaju baš u Francuskoj, a recimo gotovo nikad u Njemačkoj. A nije da Njemačka nema veliku islamsku zajednicu, u kojoj zasigurno ima i nezadovoljnih ljudi, smatra Obućina



Politički analitičar Vedran Obućina smatra da je sad već jako znakovito da se napadi u serijama događaju baš na teritorijima Francuske, Belgije i Turske, pri čemu je u posljednjih 20-ak mjeseci baš Francuska najčešća meta.


– Sada se može kazati da Francuska ima sustavni sigurnosni problem. Ako bismo se htjeli baviti geopolitikom i poviješću, mogli bismo reći da sve to vuče vrijeme još od kolonijalnih i postkolonijalnih vremena. Ne može biti slučajno da se napadi događaju baš u Francuskoj, a recimo gotovo nikad u Njemačkoj.


A nije da Njemačka nema veliku islamsku zajednicu, u kojoj zasigurno ima i nezadovoljnih ljudi, smatra Obućina. I sam se ograđuje da za sada se ne može reći je li napadač ikakav fundamentalist i džihadist, ali ističe jednu zanimljivu stvar. Što god se na kraju istrage pokaže, metode Islamske države stoje bar u načinu izvođenja ovog teškog napada.




Sabotirana sigurnost


– U nekoliko posljednjih slučaja terorističkih napada, i to ne samo u Europi, nego i u Aziji, sve je zamjetnije da napadači kopiraju metode IS-a i potom tako stvaraju teror. Gotovo pa se može kazati da su IS-ove metode postale platforma terorističkog djelovanja, drži Obućina. Koji je sve uvjereniji da Francuzi nešto moraju napraviti i sa svojom unutarnjom strukturom sigurnosnih službi. Jer drži da nikako nisu slučajno mogući toliki propusti kakvi su zabilježeni u terorističkim napadima u ovoj državi.


– Teško mi se oteti dojmu da postoje neki problemi unutar sigurnosnog sustava Francuske. Može se pretpostaviti da će sada krenuti istrage i u tom smjeru te se nikako ne bih iznenadio da na kraju ispadne da unutar sustava postoje, hajdemo to tako reći, ubačeni elementi, koji sabotiraju sigurnost i koji djeluju iznutra, pomažući napadačima, smatra analitičar, pojašnjavajući da bi i mnogo manje sigurnosno ugrožene države od Francuske teško napravile toliki propust da ogromni kamion propuste u gužvu u pješačkoj zoni bez neke posebne provjere.


Iako nema za sada potvrda da se radi o klasičnom terorizmu, za Obućinu je neupitno da se radi o terorističkom napadu jer je stvoren strah, a poslana je i direktna simbolička poruka.


Naime, napad se dogodio na Dan pada Bastille, niti dva sata kako je najavljeno ukidanje izvanrednog stanja.


Gaženje države


– I u takvoj situaciji, napadač ide kamionom direktno gaziti građane. Na simboličkoj razini to je direktno gaženje države i njezinih ljudi, elementarni napad na društvo, kaže Obućina.


Drži i da se najvjerojatnije radi o još jednom napadu nelojanog građanina, što je kategorija s kojom današnja moderna civilizacija ima ogromne probleme. Jer je teško boriti se protiv takvih pojava.


– Imate dakle nelojalne građane, koji se ne žele identificirati s teritorijem i društvom u kojem žive. I toga ima svugdje, ali je u Francuskoj sve istaknutije. Države se protiv toga bore najčešće radeći razliku između nasilnih i nenasilnih nelojalnih građana, izuzimajući nasilne.


Mislim da je smjer kojim će se kretati daljnja distinkcija između ovih dviju grupa dodatno stigmatiziranje nasilnih elemenata, da njihove metode postanu neprihvatljive i onim nenasilnim nelojalnim građanima, pojašnjava analitičar.


Ističe da je do sličnih zaključaka došao čak i IS, koji je prestao preuzimati odgovornost za terorističke napade na teritorijima islamskih država. Jer su time počeli stvarati odbojnost kod ljudi koji su bliski fundamentalnim islamističkim učenjima, ali koji su napade na muslimanske države smatrali krivom strategijom.