Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. listopada 2019.
Što činimo?

Objavljene alarmantne brojke: U dvije godine na hrvatskim cestama nastradalo 1.144 djece

Foto arhiva NL
Foto arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 8. svibanj 2019. u 16:32 2019-05-08T16:32:00+02:00

Postupcima prevencije pokušava se smanjiti broj ozljeda u djece, posebno onih najtežih, a time i smrtnost djece u prometu

SPLIT U protekle dvije godine na hrvatskim je prometnicama u nesrećama kao putnici u vozilima nastradalo 1144 djece, rečeno je na obilježavanju Petog globalnog tjedna cestovne sigurnosti u koji su uz liječnike uključeni i policija te škole, a koje je u Splitu u srijedu organizirao Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Statistiku za cijelu Hrvatsku iznio je voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa PU splitsko-dalmatinske Siniša Mihanović, koji je istaknuo da najveći broj djece strada kao putnici u vozilima.

Tako je u 2017. godini kao putnik u vozilu stradalo 617 djece od čega njih pet smrtno, a godinu dana kasnije nastradalo ih je 527.

Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović kazao je da je većina djece koja stradavaju zbog ozljeda u prometnim nesrećama adolescentske dobi, pa se postupcima prevencije pokušava smanjiti broj ozljeda u djece, posebno onih najtežih, a time i smrtnost djece u prometu.

»Ne samo to, nego i u onih kod kojih se ozljeda dogodi ona ne mora biti teška, niti mora biti ozljeda glave koja će ostaviti trajne posljedice i štetu za to dijete i obitelj. Važno je raditi na ovaj način na koji mi radimo, da se okupe liječnici, policija, škole, vrtići i da zajednički radimo, da zajedničkim akcijama provodimo preventivne programe, jer je najbolje da se ozljeda ne dogodi«, istaknuo je Meštrović.

Ivana Bočina iz Odjela za epidemiologiju i prevenciju ozljeda županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo rekla je kako se ova konferencija održava povodom Petog UN-ovog globalnog tjedna cestovne sigurnosti, s ciljem da se javnost osvijesti da se zajedničkim radom može djelovati na prevenciji ozljeda u prometu i tako spase životi.

»Ovo je već treća godina da obilježavamo ovaj dan i zahvaljujući zajedničkom radu sa školama i policijom postižemo sve bolje rezultate, osobito kod djece i mladih koji mijenjaju svoje ponašanje u pozitivno u odnosu na poštivanje pravila u prometu«, istaknula je Bočina.

Izdvojila je projekte »Spasimo živote djece u prometu« koji se provodi za učenike nižih razreda osnovnih škola i »Oprez je cool« za učenike srednjih škola, kojima se pokušava obuhvatiti što više djece kako bi kroz interaktivna predavanja i radionice naučila kako se ponašati u prometu.

Rekla je da su posebno usmjereni prema mladim vozačima i maturantima s obzirom da nije dovoljno ono što nauče u prometnim školama, već je bitno da se suoče s vlastitim rizicima, da ih spoznaju i ponašaju se u skladu s njima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.