Tko sve duguje Poreznoj upravi?

Objavljena nova lista poreznih dužnika: Visokorangirano na popisu je troje odvjetnika, dužan je i poznati nogometaš te pjevač

P. N.

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

Prvo mjesto i dalje drži trogirski poduzetnik Mirko Rapić, koji tvrdi kako mu je 'Porezna uništila život'. Visokorangirano na listi je troje odvjetnika: Asja Piplović, Vladimir Gredelj i Doris Košta. Na listi je i nekoliko nogometaša, među njima i Dino Drpić, ali i Tony Cetinski



Lista poreznih dužnika, kolokvijalno zvana lista srama, dobila je svoje izdanje za 2018. godinu, javlja televizija N1.


Prvo mjesto i dalje drži trogirski poduzetnik Mirko Rapić, koji tvrdi kako mu je ‘Porezna uništila život’. Visokorangirano na listi je troje odvjetnika: Asja Piplović, Vladimir Gredelj i Doris Košta. Na listi je i nekoliko nogometaša, među njima i Dino Drpić, ali i Tony Cetinski, piše tportal.


Mirko Rapić godinama je na prvome mjestu ove neslavne liste, kako sam tvrdi, neopravdano. Prema najnovijim podacima Porezne uprave, državi duguje gotovo 44 milijuna kuna, a od toga se najveća stavka (30 milijuna kuna) odnosi na dug doprinosa za obavezna osiguranja.




Drugi na listi poreznih dužnika u kategoriji ‘Fizičke osobe koje obavljaju djelatnost’ je Miro Ćalušić s dugom nešto višim od 18 milijuna kuna. 


Treći na listi je Jozo Primorac, koji duguje nešto manje od 18 milijuna kuna.


Visoko na listi je troje odvjetnika. Na šestom mjesto s gotovo devet milijuna kuna duga je Asja Piplović. Ova odvjetnica poznata je iz korupcijske afere veliki Maestro, u kojoj je na ponovljenom suđenju, nakon osuđujuće presude, oslobođena svih optužbi. No, 2011. Općinsko državno odvjetništvo u Bujama podnijelo je optužni prijedlog protiv bujske odvjetnice zbog utaje poreza veće od 3,5 milijuna kuna.


Na 14. Mjestu je njezin bjelovarski kolega Vladimir Gredelj s dugom od 5,8 milijuna kuna. On je prošle godine tvrdio da mu njegovi klijenti duguju 30 milijuna kuna, a za nenaplatu potraživanja optužio je inertno hrvatsko pravosuđe.


Na 35. mjestu je splitska odvjetnica Doris Košta s dugom od 3,1 milijun kuna. Poznata je po zastupanju optuženih za ratni zločin u Lori i Gospiću, a bila je i odvjetnica Hajduka. 


Na listi poreznih dužnika na visokom je mjestu novinar i kolumnist Davor Butković s 3,1 milijun kuna duga te poznati zagrebački ugostitelj Zlatko Puntijar s 2,4 milijuna kuna duga.


Znatno manji dug, a stoga i rang mjesto na listi srama, ima nekoliko nogometaša.


Nešto manje od milijun i pol kuna duguje državi nekadašnja Dinamova perjanica, Brazilac Jorge Sammir Cruz Campos. Argentinac koji je prije deset godina igrao za NK Rijeku Ramon Ignacio Fernandez duguje Hrvatskoj gotovo 300 tisuća kuna. Bivši Dinamov igrač, Argentinac Luis Ibáñez duguje 255 tisuća kuna.


Njihov kolega Dino Drpić, koji pred kraj karijere igra u četvrtoligašu Savski Marof, dužan je državi nešto više od 900 tisuća kuna. Drpić se nedavno našao na listi blokiranih građana kojima Grad Zagreb oprašta dugove za komunalije do 10 tisuća kuna.


U njihovu je društvu zbog neplaćenog poreza i bivši voditelj i urednik Siniša Cmrk s dugom od 750 tisuća kuna. Tu je i pjevač Tony Cetinski s dugom od 370 tisuća kuna.


Listu dužnika možete pogledati ovdje.