Toplo i sušno

Objavljena dugoročna prognoza. Evo kakva nas zima čeka na riječkom području

Sanja Gašpert

Foto Reuters

Foto Reuters

Dugoročne prognoze do kraja godine pokazuju srednje temperature zraka više od uobičajenih, s prosječnim količinama oborina, međutim, kraća razdoblja hladnijih vremena nisu isključena



RIJEKA Ova će zima biti topla i sušna, barem tako najavljuje Meteorološki servis AccuWeather, koji je objavio veliku sezonsku prognozu za Europu za nadolazeću zimu, prema kojoj se ni ove godine ne očekuje prava zima s mnogo snijega. Balkan i jugoistočnu Europu očekuje iznadprosječno topla i iznadprosječno suha zima, a, prema AccuWeather, jedina iznimka bit će Grčka, gdje će se osjetiti povremeni prodori hladnog zraka i obilnih kiša.


Iznadprosječno toplom vremenu koje nas prati ove jeseni sljedeći tjedan dolazi kraj, javlja meteo servis Severe Weather Europe, naime, dolazi val hladnog zraka s Arktika koji će dovesti do promjene vremena i nižih temperatura. Prema pisanju Severe Weather Europe, hladni val počet će se razvijati sljedećeg utorka, kada će iznad sjeveroistočne Europe oslabjeti topla fronta.


Formira se hladna fronta


U isto vrijeme će se iznad arktičkog kraja oformiti hladna fronta koja će krenuti prema Skandinaviji. Dok bude prelazila preko Skandinavije, hladna fronta će se razviti i ojačati te će krenuti u smjeru istočne Europe.




– Od petka će hladna fronta dominirati istočnom Europom i Balkanskim poluotokom, a hladna masa zraka će se ubrzano nastaviti kretati ka jugu te će vjerojatno stići do sjeverozapadne Turske tijekom dana. Ipak, očekuje se kako će od subote hladna fronta oslabjeti i to brzim tempom, javlja Severe Weather Europe.


Na riječkom području vrijeme će u subotu biti slično onome od petka, kada je u Rijeci izmjerena temperatura od 24 stupnja Celzijusevih, iako će temperatura zraka malo pasti, ali će, kako javljaju u Pomorskom meteorološkom uredu Rijeka, i dalje biti ugodno toplo.


Od nedjelje pad temperatura


– Nešto jači pad temperature zraka očekuje se u nedjelju, kada će zapuhati i bura koja će davati veći osjećaj hladnoće. U subotu će u Rijeci temperatura zraka biti stupanj do dva niža od petka, ali se u nedjelju očekuje značajniji pad temperature, za pet i više stupnjeva, a na širem riječkom području i niža. Sljedeći tjedan u Rijeci će se zadržati temperature zraka slične nedjeljnima, ali i primjerenijima za ovo doba godine, uglavnom bez oborina, kaže Josipa Kuzmić, meteorologinja Pomorskog meteorološkog ureda Rijeka.


Na pitanje kakva nas zima očekuje na Kvarneru, odgovara kako dugoročne prognoze do kraja godine pokazuju srednje temperature zraka više od uobičajenih, s prosječnim količinama oborina, međutim, dodaje, kraća razdoblja hladnijih vremena nisu isključena, a za preciznije podatke treba pratiti dnevne i tjedne prognoze.


Riječanima naviklima na kišne jeseni i zime u kojima danima bez prestanka lije i lije, ova je promjena dobrodošla pa se mogu veseliti  suhoj jeseni, a malo bure dobro dođe