Kornatska tragedija: obilježena 6. godišnjica pogibije 12 vatrogasaca

Obitelji traže istinu: Još će ispasti da nitko nije kriv, da su se na Kornatu sami zapalili

Zorana Deljanin

Iscrpljeni u potrazi za odgovorima, obitelji i prijatelji poginulih vatrogasaca jučer su na mjestima stradanja njihovih najmilijih ostavili cvijeće i zapalili svijeće. Sumnje i neodgovorena pitanja i dalje ih razdiru



ŠIBENIK Punih šest godina prošlo je od pogibije 12 vatrogasaca na otoku Kornatu i gotovo tri godine od početka suđenja, no uzrok tragedije i dalje je nepoznat. Isplivalo je na površinu, tijekom suđenja bivšem županijskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici, nebrojeno novih informacija, šokantnih detalja, priznanja da su još barem dvojica vatrogasaca mogla danas biti živa da na pomoć, teško opečeni, nisu trebali čekati punih pet sati, a teorije o prirodnoj pojavi dodatno su u očima obitelji stradalih rasklimali pokolebali sami vještaci. Oni se, naime, nisu »uspjeli dogovoriti« je li uzrok stradanja vatrogasaca iz Šibenika, Tisnog i Vodica 30. kolovoza 2007. godine eruptivni požar ili izgaranje nehomogene plinske mase, a niti nedvojbeno dokazati ijednu od te dvije opcije. Iscrpljeni u potrazi za odgovorima, obitelji i prijatelji poginulih vatrogasaca jučer su na otoku Kornatu na mjestima stradanja njihovih najmilijih ostavili cvijeće i zapalili svijeće. Sumnje i neodgovorena pitanja i dalje ih razdiru te poručuju da se neće prestati boriti za istinu. 


U četiri oka


Na šestu godišnjicu tragedije počast stradalima odali su i njihovi kolege iz cijele Hrvatske, kao i  predstavnici državne i lokalne vlasti. 



Na otoku Kornatu danas su počast poginulim vatrogascima odali potpredsjednik Sabora Nenad Stazić, zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković i savjetnik predsjednika RH Zlatko Gareljić. Stazić tijek suđenja bivšem vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici nije htio komentirati, a na činjenicu da jedini preživjeli vatrogasac Frane Lučić do danas nije dobio odštetu, rekao je da »svaka pravda koja dolazi sporo nije pravda«. 





– Ništa mi nije lakše. Svake godine je sve gore jer sam ostala bez muža i sina. Suđenje je pri kraju. Otkriveno je da je sve krivo odrađeno, da se ne može ništa točno utvrditi, no nije istraženo što je bilo i tko je sve odgovoran za ono što se dogodilo. Ništa. Još će na kraju ispasti da nitko nije kriv, da su oni sami krivi, da su se sami i zapalili. Nikakva prirodna pojava to nije bila. To je sigurno, ogorčeno će Ajka Crvelin iz Tisnoga koja je u Kornatskoj tragediji izgubila muža Ivicu i sina Antu. 


Ivici Strikomanu na otoku Kornatu poginuo je sin Hrvoje. 


– Šest godina čekamo odgovore, suđenje je pri kraju, a mi i dalje ne znamo što se dogodilo. Na sudu se niti vještaci nisu mogli dogovoriti, nisu mogli potvrditi što se dogodilo pa su neki rekli da je eruptivni požar, neki tvrde da je riječ o izgaranju nakupljenih plinova, a nitko od njih to ne može braniti niti dokazati da je stvarno tako i bilo. Mi smo mislili da će se sve rekonstruirati, istražiti, riješiti, ali ništa. Neki su iznijeli nove detalje, dio svjedoka koji su nešto znali i nama to u četiri oka rekli na sudu nisu htjeli kazati, neki su uhvaćeni direktno u laži. Razočarani smo, poručio je Ivica Strikoman. 



Glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković naglasio je da želi da se sazna istina o tragediji koja se dogodila. 


– Nadam se da će presuda biti pravična, da će se pronaći krivci i istina se doznati – kazao je Tucaković. 



Za Kornatsku tragediju, podsjetimo, sudi se samo Draženu Slavici kojega se tereti za kazneno djelo protiv opće sigurnosti, među ostalim, slanje dvojice maloljetnika i civilnog ročnika na intervenciju, kršenje propisa jer vatrogasci  koji su helikopterom prevezeni na otok nisu prošli obuku za desantiranje, te kašnjenje sa slanjem pomoći nakon što je dobio informaciju da se dogodila nesreća. 


Aljkava istraga


Obitelji smatraju da Slavica ima svoj dio krimena, ali, pitaju se je li istraga aljkavo odrađena upravo da bi se skrili i drugi odgovorni u sustavu. Na suđenju je, podsjetimo, utvrđeno da su mnogi visokorangirani svjedoci iz sustava vatrogastva i Državne uprave za zaštitu i spašavanje koji su bili nadređeni Slavici lagali kada su tvrdili da nisu na vrijeme znali za stradanje pa da zato vatrogascima nisu mogli pomoći. Brojni svjedoci jasno su na sudu rekli da se za tragediju znalo na vrijeme, no nisu upućeni u pomoć, a kada su na koncu i poslani spasitelji su krenuli neopremljeni jer im nije rečeno koliki su razmjeri nesreće. Pod lupu je došla i uloga vojske jer je otkriveno da je SARP kazeta iz helikoptera kojim su vatrogasci prevezeni na Kornat, za koju se najprije tvrdilo da uopće ne postoji, izvađena i službeno predana policiji, ali je nakon toga nestala, a nikada nije razjašnjeno niti zašto je nakon nesreće vojska poslana na otok i po čijoj zapovijedi. 


Šokantni iskazi


Za obitelji je jedan od najšokantnijih iskaza bio onaj sudsko medicinskog vještaka dr. Dušana Zečevića koji je ustvrdio da bi, da je pomoć stigla na vrijeme, postojala realna šansa da se spase životi Marinka Kneževića i Ante Juričeva, jer su imali ozljede slične onima jedinog preživjelog vatrogasca Frane Lučića. 


– Nas Dražen Slavica ne zanima. Ja sam mu oprostio, a on neka živi sa svojom savješću. Mi smo na sudu htjeli doznati istinu, što se dogodilo i tko je sve odgovoran. Sada će u rujnu biti kraj suđenja, istina se na njemu neće doznati, ali mi ćemo se nastaviti boriti da dobijemo odgovore – rekao je Ivica Strikoman.