U ime obitelji

Obiteljaši tvrde da SDP i HDZ koče zakon koji bi osigurao neradnu nedjelju

Hina

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek



U udruzi U ime obitelji tvrde kako SDP i HDZ štite izrabljivanje radnika u trgovini i koče zakon koji bi osigurao neradnu ili pošteno plaćenu nedjelju te da ne žele pravedno regulirati rad nedjeljom i stati na kraj velikoj društvenoj nepravdi koju rad nedjeljom predstavlja za više od 180.000 zaposlenih u trgovinama, od kojih su više od 100.000 žene.


Radnici su u Hrvatskoj u mnogo lošijem položaju nego u drugim državama EU koje nam premijer Plenković često daje za primjer, istaknuli su iz Udruge u priopćenju za javnost u ponedjeljak.


Podsjećaju kako je udruga U ime obitelji podnijela Hrvatskom saboru prije godinu dana, 27. ožujka 2017., prijedlog izmjena Zakona o radu čijim bi se prihvaćanjem trenutno zakonski omogućilo zaposlenima u trgovinama da sami odlučuju žele li, ili ne žele raditi nedjeljom te, ako žele, da za taj rad dobivaju minimalno 50 posto veću naknadu.




Tvrde kako je prijedlog blokirao saborski Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo čiji predsjedavajući je u vrijeme njegova podnošenja bio Mirando Mrsić, a trenutno je to Gordan Maras koji također zanemaruje Poslovnik Sabora prema kojemu je dužan prijedlog U ime obitelji dati na razmatranje Odboru – hoće li biti upućen u saborsku proceduru ili ne.


Na sjednici održanoj 29. ožujka 2018. Vlada je odbacila i jedan drugi prijedlog za izmjene Zakona o radu, GLAS-a i HSU-a, kojim se, između ostalog, predložilo povećanje plaće za nedjeljni rad od 30 posto te novčana kazna za poslodavce koji se toga ne pridržavaju, navode u Udruzi.


Odbacujući navedeni prijedlog, Vlada je između ostalog istaknula kako »smatra da važeći Zakon o radu predstavlja bolje zakonsko rješenje«. Upravo suprotno takvom stajalištu Vlade, sadašnje zakonsko uređenje koje radniku ne nudi izbor o tome hoće li ili neće raditi nedjeljom te omogućuje da radnik za svoj nedjeljni rad bude plaćen samo jednu kunu – izrabljuje radnike u Hrvatskoj te ide na ruku poslodavcima, napose vlasnicima trgovačkih lanaca i trgovačkih centara koji u državama iz kojih dolaze – poštuju daleko viši standard za zaštitu radnika, upozoravaju iz Udruge.


Vladino stajalište kako je trenutno zakonsko uređenje rada nedjeljom dobro, kao i ignoriranje te blokiranje prijedloga U ime obitelji od strane predstavnika opozicije u Odboru za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo, očiti je dokaz da SDP i HDZ štite izrabljivanje radnika u trgovini pokazujući potpunu socijalnu neosjetljivost, dodatno otežavajući ionako težak položaj zaposlenih u trgovinama, smatraju u udruzi U ime obitelji.