Udruga Domino

“Obiteljaši” nisu imali pravo na subvenciju? Protiv Markićke i njene udruge podnesena kaznena prijava

Hina

Udruga »U ime obitelji« dobila je trogodišnju institucionalnu potporu u iznosu od 139.280 kuna godišnje od Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Na natječaju se navodi uvjet da se »protiv osobe ovlaštene za zastupanje udruge ne vodi kazneni postupak i da se dokaz dostavlja prije potpisivanja ugovora«



Udruga Domino podnijela je u petak DORH-u kaznenu prijavu protiv udruge »U ime obitelji« i njezine čelnice Željke Markić zbog sumnje da su počinili subvencijsku prijevaru u slučaju dodjele trogodišnje institucionalne potpore koju im je dodijelila Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.


Udruga »U ime obitelji« dobila je trogodišnju institucionalnu potporu u iznosu od 139.280 kuna godišnje od Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, kako je objavljeno na stranicama Zaklade 22. prosinca 2017., navodi u priopćenju udruga Domino.


Ističe da se među propisanim uvjetima za prijavu na natječaj navodi uvjet da se »protiv osobe ovlaštene za zastupanje udruge ne vodi kazneni postupak i da se dokaz dostavlja prije potpisivanja ugovora«.




Podsjećaju da je 16. siječnja pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu, donesena nepravomoćna presuda protiv Željke Markić, koja je proglašena krivom radi počinjenja kaznenog djela na štetu ugleda privatne tužiteljice Mime Simić.


»Nesporno je, stoga, da se protiv Željke Markić vodio kazneni postupak, a nevođenje kaznenog postupka protiv osobe ovlaštene za zastupanje udruge bio je uvjet za ostvarivanje sredstava. S obzirom da je udruga »U ime obitelji« ipak dobila podršku Zaklade, postoji osnovana sumnja da u svojoj prijavi na natječaj nisu dostavili informaciju o vođenju kaznenog postupka protiv Željke Markić, ovlaštene za zastupanje Udruge i time izvršili prijevaru«, ističe udruga Domino.


Dodaju da Zaklada ima visoke kriterije za određivanje prihvatljivosti udruga kojima odobrava potpore te da su tolerancija i uvažavanje raznolikosti temeljne vrijednosti Zaklade, »koje su teško povrijeđene davanjem sredstava organizaciji civilnog društva koja se bori protiv tih vrijednosti, pogotovo u okolnostima kada postoji sumnja da je u cijelom postupku zatajeno neko kazneno djelo«.


»Postupak koji se vodio protiv Željke Markić, a i nedavna prvostupanjska presuda na osnovu tog postupka u suprotnosti su s tim vrijednostima te smatramo da zbog navedenih okolnosti Udruga »U ime obitelji« ne može biti korisnik sredstava Nacionalne Zaklade za razvoj civilnog društva. Očekujemo da će nadležno državno odvjetništvo obaviti sve potrebne istražne radnje da bi se utvrdila ili otklonila odgovornost za kazneno djelo subvencijske prijevare«, zaključuje Domino u priopćenju.


Željka Markić nepravomoćno je proglašena krivom za klevetu, temeljem tužbe koju je protiv nje podigla književnica i filmska kritičarka Mima Simić. Ona je Željku Markić tužila zbog tvrdnji koje predsjednica U ime obitelji u veljači 2016. izgovorila u intervjuu za Jutarnji list.