Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
19. siječnja 2020.
Presuda generalima

Obitelj žrtava iz Varivoda žali osuđene generale

Danas će rijetki priznati da se zločini nisu smjeli događati – Jovan Berić prati presudu, Foto: B. PAVELIĆ
Danas će rijetki priznati da se zločini nisu smjeli događati – Jovan Berić prati presudu, Foto: B. PAVELIĆ
Autor:
Objavljeno: 16. travanj 2011. u 10:59 2011-04-16T10:59:11+02:00

Je li kazna visoka ili mala, ne želim komentirati. Ali ono što se događalo poslije Oluje, nije se smjelo događati. Nitko nije smio ubijati ljude koji su ostali u svojim kućama, rekao je Jovan Berić čiji su roditelji ubijeni

»Svejedno mi nekako žao. Gledam ljudsku sudbinu svaku«. To su jedine riječi izgovorene jučer između 11 i 12 sati u domu Jovana Berića u Kistanjama. U toj je kući rođena Jovanova majka Marija, koju su zajedno sa suprugom Radivojem 28. rujna 1995. u Varivodama ustrijelili hrvatski vojnici. U teškoj šutnji ukućani su jučer slušali kako sudac čita presudu, i samo je supruga, čuvši kaznu Anti Gotovini, protisnula riječi suosjećanja s osuđenikom.

Teško je bilo pribrati se Jovanu Beriću. Roditelji su mu ustrijeljeni pred vlastitom kućom pedeset dana poslije Oluje, zajedno s preostalim suseljanima u Varivodama.

– Osjećam li pravdu? Čujte, pravdu... Kada sam jutros pošao pješke u centar Kistanja, i kada sam vidio onaj plakat na zgradi... Ne znam... Tako je to... U središtu sela, naseljeni Janjevci uoči presude su postavili veliki plakat Ante Gotovine u odori. Nadam se će sada biti shvaćeno kako ono što se dosad odobravalo nije bilo baš tako, da će se shvatiti da su se dogodile stvari koje nisu bile u međunarodnim okvirima ponašanja, kaže Jovan Berić, pristojan, odmjeren čovjek, gradski tip koji bira riječi.

Nitko nije smio ubijati

U rujnu 1991. iz Zadra je otišao u Banja Luku. Na dan priznanja Hrvatske kuća u Zadru spaljena je. Tri i pol godine kasnije, kada se kod sestre u Pančevu skrivao od mobilizacije u Banja Luci, iz Njemačke je doznao da su im roditelji ubijeni u kući u Varivodama. Ostali su ondje poslije Oluje, i spremali se u berbu grožđa.

– Je li kazna visoka ili mala, ne želim komentirati. Ali ono što se događalo poslije Oluje, nije se smjelo događati. Nitko nije smio ubijati ljude koji su ostali u svojim kućama. Nadam se da će sada i pravi počinitelji biti kažnjeni, kaže Berić, jer nisu.

U kući u Varivodama, poprištu zločina, ne živi danas nitko. Sve je, kaže Jovan, kako je i bilo: propucana vrata, strop, štednjak... I danas se možda naziru ocrtana mjesta na kojima su pronađeni ubijeni roditelji. Pustoš i tuga desetljeće i pol obavijaju to mjesto, a jedina reakcija koju je Berić od hrvatske države dobio jest 54 tisuće kuna sudskih troškova koje mora platiti jer je izgubio tužbu za naknadu štete.
   – Samo mi je Ivan Grujić stisnuo ruku kada smo došli na identifikaciju u Zagreb. No tijela nismo vidjeli, zavarena u metalni sanduk. Mogu samo vjerovati da su mi roditelji unutra. I ja vjerujem.

Jovanovi roditelji u času smrti imali su 69 godina. Sjedili su pred kućom, u autobusnim sjedalima izvađenim iz autobusa koji je sin pčelar prilagodio prijevozu košnica. Tu su ih i našli, klonule u krvi.

– Jovan je već rekao da bi razumio da su ubijeni u Oluji, u bici. Ne bi mu bilo lakše, ali nekako bi lakše prihvatio. Ali pedeset dana kasnije, kada se sve već smirilo, zuri supruga u prazno.

Vratio se, ne boji se  

– Ali evo, čujete li ovo, reakcija je na tvrdnju televizijskog novinara Edija Škovrlja, koji izvještava iz Pakoštana pa gledateljima priznaje kako je i njemu »suza na oko kanula«.

– U nas je takva medijska klima, da će samo rijetki i danas, petnaest godina kasnije, priznati da se takve stvari nisu smjele događati, kaže Jovan.

– Ali ja se ne bojim. Da sam se bojao, šutio bih. A nisam. Da sam htio, mogao sam živjeti i drugdje. Ali vratio sam se ovamo, gdje su i roditelji željeli ostati. Veže me obaveza da sačuvam ono što su oni željeli sačuvati. Jovan Berić u Kistanjama danas opet proizvodi med. Stotinjak košnica vlastitim je rukama izradio, jer ni od koga nikakve pomoći niotkud. A med – med medeni.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.