Presuda generalima

Obitelj žrtava iz Varivoda žali osuđene generale

Boris Pavelić

Je li kazna visoka ili mala, ne želim komentirati. Ali ono što se događalo poslije Oluje, nije se smjelo događati. Nitko nije smio ubijati ljude koji su ostali u svojim kućama, rekao je Jovan Berić čiji su roditelji ubijeni



»Svejedno mi nekako žao. Gledam ljudsku sudbinu svaku«. To su jedine riječi izgovorene jučer između 11 i 12 sati u domu Jovana Berića u Kistanjama. U toj je kući rođena Jovanova majka Marija, koju su zajedno sa suprugom Radivojem 28. rujna 1995. u Varivodama ustrijelili hrvatski vojnici. U teškoj šutnji ukućani su jučer slušali kako sudac čita presudu, i samo je supruga, čuvši kaznu Anti Gotovini, protisnula riječi suosjećanja s osuđenikom.


Teško je bilo pribrati se Jovanu Beriću. Roditelji su mu ustrijeljeni pred vlastitom kućom pedeset dana poslije Oluje, zajedno s preostalim suseljanima u Varivodama.


– Osjećam li pravdu? Čujte, pravdu… Kada sam jutros pošao pješke u centar Kistanja, i kada sam vidio onaj plakat na zgradi… Ne znam… Tako je to… U središtu sela, naseljeni Janjevci uoči presude su postavili veliki plakat Ante Gotovine u odori. Nadam se će sada biti shvaćeno kako ono što se dosad odobravalo nije bilo baš tako, da će se shvatiti da su se dogodile stvari koje nisu bile u međunarodnim okvirima ponašanja, kaže Jovan Berić, pristojan, odmjeren čovjek, gradski tip koji bira riječi.


Nitko nije smio ubijati




U rujnu 1991. iz Zadra je otišao u Banja Luku. Na dan priznanja Hrvatske kuća u Zadru spaljena je. Tri i pol godine kasnije, kada se kod sestre u Pančevu skrivao od mobilizacije u Banja Luci, iz Njemačke je doznao da su im roditelji ubijeni u kući u Varivodama. Ostali su ondje poslije Oluje, i spremali se u berbu grožđa.


– Je li kazna visoka ili mala, ne želim komentirati. Ali ono što se događalo poslije Oluje, nije se smjelo događati. Nitko nije smio ubijati ljude koji su ostali u svojim kućama. Nadam se da će sada i pravi počinitelji biti kažnjeni, kaže Berić, jer nisu.



U kući u Varivodama, poprištu zločina, ne živi danas nitko. Sve je, kaže Jovan, kako je i bilo: propucana vrata, strop, štednjak… I danas se možda naziru ocrtana mjesta na kojima su pronađeni ubijeni roditelji. Pustoš i tuga desetljeće i pol obavijaju to mjesto, a jedina reakcija koju je Berić od hrvatske države dobio jest 54 tisuće kuna sudskih troškova koje mora platiti jer je izgubio tužbu za naknadu štete.    – Samo mi je Ivan Grujić stisnuo ruku kada smo došli na identifikaciju u Zagreb. No tijela nismo vidjeli, zavarena u metalni sanduk. Mogu samo vjerovati da su mi roditelji unutra. I ja vjerujem.


Jovanovi roditelji u času smrti imali su 69 godina. Sjedili su pred kućom, u autobusnim sjedalima izvađenim iz autobusa koji je sin pčelar prilagodio prijevozu košnica. Tu su ih i našli, klonule u krvi.


– Jovan je već rekao da bi razumio da su ubijeni u Oluji, u bici. Ne bi mu bilo lakše, ali nekako bi lakše prihvatio. Ali pedeset dana kasnije, kada se sve već smirilo, zuri supruga u prazno.


Vratio se, ne boji se  



– Ali evo, čujete li ovo, reakcija je na tvrdnju televizijskog novinara Edija Škovrlja, koji izvještava iz Pakoštana pa gledateljima priznaje kako je i njemu »suza na oko kanula«.


– U nas je takva medijska klima, da će samo rijetki i danas, petnaest godina kasnije, priznati da se takve stvari nisu smjele događati, kaže Jovan.


– Ali ja se ne bojim. Da sam se bojao, šutio bih. A nisam. Da sam htio, mogao sam živjeti i drugdje. Ali vratio sam se ovamo, gdje su i roditelji željeli ostati. Veže me obaveza da sačuvam ono što su oni željeli sačuvati. Jovan Berić u Kistanjama danas opet proizvodi med. Stotinjak košnica vlastitim je rukama izradio, jer ni od koga nikakve pomoći niotkud. A med – med medeni.