Dugotrajno nevrijeme

Obilne kiše i bujice: U Zagrebu 50 intervencija vatrogasaca; U Hrvatskoj Kostajnici izvanredne mjere obrane od poplava

Hina

Foto Zadarski list

Foto Zadarski list

Zbog velike količine kiše koja je pala u Dubrovniku u četvrtak, dubrovački vatrogasci imali su više od 20 intervencija. Obilna kiša koja tijekom četvrtka gotovo ne prestajepadati na širem području Gospića uzrokovala je porast vodostaja rijeka Like, Novčice i Bogdanice, a potoci i bujične vode s Velebitapoplavili su prometnice i donje dijelove stambenih i gospodarskih zgradau Gospiću i okolici



KARLOVAC/SISAK/DUBROVNIK/GOSPIĆ/ZAGREB Zbog obilnih kiša u Zagrebu vatrogasci su u četvrtak od 15 do 22 sata bili na 50 intervencija – ispumpavali su vodu iz podrumskih stambenih i poslovnih prostora te s ulica uklanjali srušena stabla, a Podusedu su izvlačili i automobil iz nabujalog potoka.   


Pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba Pavle Kalinić poručio je da su sve službe u gradu spremne u slučaju vremenskih nepogoda, a zapovjednik zagrebačke Javne vatrogasne postrojbe Siniša Jembrih rekao je Hini da je svih pet vatrogasnih postaja i 57 dobrovoljnih vatrogasnih društava spremno za intervencije. U slučaju potrebe pomoći će im i Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS). Istaknuo je da Zagrebu ne prijeti poplava, odnosno ne očekuju izlijevanja Save.  


 Jembrih je rekao da su od 15 do 22 sata bili na 50 intervencija po cijelome Zagrebu. »Bilo je dosta rušenja drveća koje smo uklanjali s ulica i ispumpavanja vode iz podrumskih stambenih i poslovnih prostora, a iz nabujalog potoka ispod križanja Aleje Seljačke bune i Aleje Bologne izvlačili smo osobni automobil«, rekao je.




 Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba Siniša Jembrih kaže kako je u Zagrebu bilo i puno gorih dana od ovoga četvrtka, kada su vatrogasci imali nekoliko stotina intervencija, kao na primjer prošle godine za Martinje.


U Karlovcu je u 20 sati i 15 minuta sirenama oglašena nadolazeća opasnost jer je vodostaj Kupe dosegnuo osam metara i dva centimetra, a Gradski stožer za zaštitu i spašavanje pozvao je građane da ostanu mirni i da se u slučaju potrebe obrate Centru 112 i predsjednicima gradskih četvrti i mjesnih odbora. Građanima cijeli dan pomaže stotinjak profesionalaca i dvjestotinjak organiziranih građana te zasad nije potrebno da se građani, nakon zvuka sirena, odazivaju za pružanje pomoći.


Vodostaj Korane u 19 sati bio je 764 centimetara. Poplavljena su mnoga dvorišta, podrumi i prometnice, a probleme stvara i bujična voda koja u brdskim dijelovima grada čini štetu na komunalnim objektima i kućama te vatrogasci i razne službe pomažu građanima, rečeno je u četvrtak navečer u Gradskom stožeru za zaštitu i spašavanje. Kako je rekao predsjednik tog stožera, gradonačelnik Damir Jelić, u Karlovcu tristotinjak osoba organizirano provodi mnogobrojne aktivnosti na ublažavanju teškog stanja, a jedna od posebnih aktivnosti je namjerno potapanje gradilišta na kojem je djelomično izgrađen KAquarium da se ne bi zbog pritiska vode građevina urušila.


Tlakovi uzgona su jaki i u suradnji s izvođačem radova AB gradnjom dogovoreno je »potapanje«. Da je građevina završena, to ne bi bilo potrebno jer se ona gradi na koti kojoj maksimalni vodostaj od 884 centimetra (koliki je bio prošle godine) ne bi mogao naštetiti, rekao je Jelić. Dodao je da se i na preostalih 15-ak gradskih lokacija gdje ima problema stanje drži pod nadzorom. Gradonačelnik je postavio pitanje zašto je popunjena samo trećina kanala Kupa-Kupa, koji bi trebao rasteretiti grad od visokih voda.


Zbog brzog rasta vodostaja Une, u Hrvatskoj Kostajnici proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava. Voda je prodrla do Staroga grada Zrinskih uz granicu s BiH, no opasnosti za obiteljske kuće još nema. Neposredne opasnosti od visokog vodostaja u Sisačko-moslavačkoj županiji još nema, ali su sve službe zaštite i spašavanja u punoj pripravnosti. Osim postupnog rasta vodostaja Save, od danas su u porastu vodostaji Kupe i Une pa su u većini mjesta uz rijeke proglašene redovite mjere obrane od poplava.


Zbog velike količine kiše koja je pala u Dubrovniku u četvrtak, dubrovački vatrogasci imali su više od 20 intervencija, doznaje se iz Javne vatrogasne postrojbe dubrovačkih vatrogasaca. Po podatcima Državnoga hidrometeorološkog zavoda, na dubrovačkom područjutijekom jutra palo je 76,5 litara kiše po metru četvornome, a vatrogasci su morali intervenirati u obiteljskim kućama, ugostiteljskim objektima te u dječjem vrtiću.


Obilna kiša koja tijekom četvrtka gotovo ne prestajepadati na širem području Gospića uzrokovala je porast vodostaja rijeka Like, Novčice i Bogdanice, a potoci i bujične vode s Velebitapoplavili su prometnice i donje dijelove stambenih i gospodarskih zgradau Gospiću i okolici.


Od jučer ujutro do večeras u Gospiću je palo više od 279 litara kiše po četvornom metru. Najkritičnije je u podvlebitskom naselju Brušanima, gdje sepotok Suvaja izlio iz korita i poplavio nekoliko stotina metara državne ceste Gospić-Karlobag. Ta je cesta trenutačno zatvorena za sav promet na dionici Brušane-Baške Oštarije. Dvije ekipe Javne vatrogasne postrojbe iz Gospića ispumpavaju vodu iz podruma, a gospićki vatrogasci pumpaju vodu iz stanova ikuća u nižim dijelovima grada.Pod vodom su i lokane ceste u Ličkom Novom, Žabici, Smiljanu i Novoselu. U Gackoj dolini zbog poplave bujičnih voda prometno je odsječen zaselak Krakovac u blizini Sinca.