Vremenska prognoza

Obilna kiša padat će i danas, padaju svibanjski rekordi. Za vikend konačno stiže lijepo vrijeme

P. N.

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek



Danas i sutra vjetar će oslabjeti, ali probleme će i dalje zadavati visoki vodostaji, budući će i dalje biti obilnije kiše. U  gorju, uglavnom višem, u prvom dijelu srijede past će još malo snijega. Sunčanog će vremena biti sve više, od četvrtka “čak” diljem Hrvatske, pa će i temperatura zraka osjetno porasti. Stoga će od vikenda, napokon, dulji niz dana biti oko prosječne za doba godine – za razliku od prošlih dana, koji su bili hladni kao rijetko kada u prvom dijelu svibnja. A i kišoviti, ponegdje uz nove svibanjske rekorde – dnevne – 91 litra kiše po četvornome metru u Delnicama i 85 na splitskoj zračnoj luci, vjerojatno i još ponegdje, te u Komiži, gdje je već nadmašena do sada najveća količina oborine u cijelome svibnju, kaže Zoran Vakula.


Danas će na istoku Hrvatske biti pretežno oblačno s povremenom kišom, osobito prijepodne kada još ponegdje može pasti i veća količina. Prema večeri kiše će biti sve manje, a u dijelu istočne Posavine i Podunavlja će se početi razvedravati. Najniža temperatura zraka od 6 do 8 °C, najviša poslijepodnevna između 10 i 12 °C. I u središnjoj Hrvatskoj podjednako svježe kao i u utorak, no vjetar će biti znatno slabiji, a kiša češća. Ponegdje u najsjevernijim predjelima može pasti i više od 20 litara po četvornom metru. U gorju također većinom oblačno uz mjestimičnu kišu, u predjelima višim od 900 metara i susnježicu i snijeg, no količine će biti mnogo manje nego prethodnih dana. Na sjevernom Jadranu i u Istri promjenljivo, ponegdje uz kišu ili poneki pljusak, a bura će slabjeti i samo će podno Velebita biti vrlo jaka, ujutro na udare i olujna. Temperatura zraka ujutro u Gorskom kotaru i Lici oko 2 °C, a danju između 6 i 10 °C. Uz more i na otocima te u Istri jutarnja od 6 do 11 °C, a najviša dnevna između 13 i 16 °C.


Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Mjestimična kiša i pljuskovi vjerojatniji su u unutrašnjosti i južnije od Splita. Bura će oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak, uz obalu poslijepodne ponegdje zapadnjak i jugozapadnjak pa će more biti u smirivanju.




Na krajnjem jugu Hrvatske će prijepodne biti povremene kiše, lokalno i jačih pljuskova praćenih grmljavinom, a i temperatura zraka će biti malo niža u odnosu na utorak, popodnevna većinom od 15 do 17 °C. Vjetar vrlo promjenljiv, od juga do bure te sjevernog i sjeverozapadnog, poslijepodne uz obalu i zapadnog.”


U nastavku tjedna na kopnu sve toplije pa će za vikend i početkom idućeg tjedna temperatura zraka biti u skladu s očekivanima za drugu polovinu svibnja. Sunčana će vremena biti sve više, a kiše samo rijetko i u malim količinama. Tek će u nedjelju i ponedjeljak uz mjestimice jače pljuskove pasti malo veća količina.


Na Jadranu do subote neće biti izraženijeg vjetra, nakon čega će zapuhati umjereno i jako jugo s kojim će za vikend, a osobito od nedjelje – rasti vjerojatnost za češće nestabilnosti, kojih će u četvrtak i petak biti vrlo rijetko. Bit će toplije, a i sunčanih će razdoblja biti dosta.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko.