Borba protiv raka

Obilježen Dan mimoza: Bandić pozvao sve žene da se redovito kontroliraju

Hina

Ilustracija / Foto Davor Kovačević

Ilustracija / Foto Davor Kovačević



Dan mimoza, kojim se obilježava Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, obilježen je u subotu na zagrebačkom Cvjetnom trgu tradicionalnom humanitarnom prodajom grančica mimoza a građani su mogli doznati više od o prevenciji te zloćudne bolesti od koje godišnje oboli 300 a svaki treći dan umre jedna žena.


13. Danu mimoza prisustvovao je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je pozvao žene da se pregledavaju i preveniraju tu bolest. »Zagreb i Hrvatska su mali i svaki život nam je važan. Pozivam sve dame u Hrvatskoj da se redovito kontroliraju i cijepe protiv HPV virusa«, rekao je Bandić.


Glavna tajnica Hrvatske lige protiv raka Neda Ferenčić Vrban pozvala je roditelje da cijepe svoju djecu protiv HPV-a u osmom razredu osnovne škole, i djevojčice i dječake, kako je to i preporučeno Nacionalnim programom cijepljenja protiv HPV-a.




U sklopu programa pripremili su edukativne letke i prodaju mimoza – prvog zimskog cvijeta koji simbolizira krhkost ali i snagu, pa ga se povezuje sa snagom ženskog zdravlja koja se želi podići na što veću razinu.


Foto Davor Kovačević


Foto Davor Kovačević



»Čini mi se da su ljudi nedovoljno educirani i postoje predrasude oko toga da bi cijepljenje protiv HPV-a moglo značiti dozvolu za nekontrolirano, neodgovorno spolno ponašanje, a to nije tako«, rekao je saborski zastupnik Ivan Ćelić dodavši kako je dokazano da je cjepivo protiv HPV-a učinkovito.


Rak vrata maternice je u 99,7 posto slučajeva uzrokovan humanim papiloma virusom (HPV). Za HPV ne postoji učinkoviti lijek te su zato bitni redoviti preventivni pregledi kako bi se što ranije prepoznale posljedice infekcije HPV-om.


Rak vrata maternice jedno je od najčešćih sijela raka u žena između 20. i 49. godine života. Među najvažnijim je uzročnicima bolesti dugotrajna kronična upala rodnice i vrata maternice, a najčešći i najopasniji tipovi HPV-a koji ih uzrokuju su tipovi virusa 16 i 18.


Smatra se da je najkritičnije razdoblje za zarazu adolescentsko doba. HPV se prenosi intimnim kontaktom sluznica i kože o kožu, a HPV-om se možete zaraziti bilo kojom vrstom spolnog odnosa s osobom koja je već zaražena tim virusom te je važno naglasiti kako kondom ne pruža potpunu zaštitu od infekcije HPV-om.


Većina nosilaca HPV-a ne zna da je zaražena s obzirom na to da virus obično ne izaziva simptome. HPV je tako čest da se gotovo svi spolno aktivni muškarci i žene njime zaraze u jednom trenutku svog života, ali će se kod većine osoba infekcija spontano povući zahvaljujući djelovanju našeg imunološkog sustava. Samo kod malog broja žena dolazi do razvoja karcinoma, čiji su simptomi nespecifični i rijetki.


Obilježavanje Dana mimoza organiziraju Hrvatska liga protiv raka i Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba.