Traže azil

‘OVO JE ZATVOR’ Obitelj male Madine i dalje u Tovarniku, do njih ne može ni odvjetnica

Jasmin Klarić

»Ne znam što će se dalje događati«, ponavlja u glasovnoj poruci CMS-u sestra poginule djevojčice i dodaje da mjesto gdje se nalaze, »nije kao zatvor, ovo jest zatvor«



ZAGREB  Obitelj poginule šetogodišnje djevojčice Madine Hosseini i dalje, čini se, muku muči sa svojim pravima u Hrvatskoj. Naime, nakon što su prije dva tjedna s petero maloljetne djece ušli u Hrvatsku i zatražili međunarodnu zaštitu i azil, primljeni su u Tranzitni prihvatni centar za strance Tovarnik.


Njihova odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić tad je za naš list izjavila kako od policije očekuje da afganistansku obitelj što prije prebaci u prihvatni smještaj Porin u Zagrebu, te da im omogući da što prije prođu proceduru potrebnu za dobivanje azila u Hrvatskoj.


»S obzirom na tragediju koju je ta obitelj proživjela, kao i na činjenicu da su već tri puta iskazali želju da u Hrvatskoj dobiju azil«, precizirala je Bezbradica, »očekujem da prijevoz u Zagreb prođe sa što manje zadržavanja i sporosti«.




Dva tjedna kasnije, obitelj Hosseini je i dalje u Tovarniku, a MUP je njih i Bezbradicu Jelavić obavijestio da im ona – ne može biti odvjetnica. Problem je navodno u tome što su punomoć za pravno zastupanje potpisali u Srbiji, a obitelji su navodno zaposlenici centra izjavili kako ne može imati istog odvjetnika u postupku odobrenja međunarodne zaštite i drugim pravnim postupcima.


»To naravno nema nikakve veze, isti odvjetnik vas može zastupati u više postupaka«, kazala nam je jučer Bezbradica Jelavić. Ona već nekoliko dana bezuspješno pokušava stupiti u kontakt s obitelji, a iz MUP-a su je obavijestili kako ih ne može zastupati jer nije dobila njihovu punomoć.


Međutim, jučer je u kontakt s Centrom za mirovne studije preko telefona stupila maloljetna sestra Madine Hosseini koja je također u Tovarniku i koja tvrdi da njena obitelj već danima traži da im se omogući da ih zastupa Bezbradica Jelavić. To je, smatra odvjetnica, novi moment i kaže da će već danas poduzeti »brze i efikasne« mjere po pitanju dobivanja mogućnosti da zastupa obitelj Hosseini.


Madinina sestra kaže kako su u Tovarniku u neizvjesnosti i kako se njenoj majci daju na potpisivanje dokumenti na hrvatskom – koje ona, jasno, ne razumije. Kazala je i da su 1. travnja, njezina majka i otac bili odvedeni na sud gdje je zatraženo od njih da iskazuju na okolnost pogibelji Madine Hosseini.


»Ne znam što će se dalje događati«, u glasovnoj poruci CMS-u ponavlja sestra poginule djevojčice i dodaje da mjesto gdje se nalaze, »nije kao zatvor, ovo jest zatvor«.


»Očekujem da se obitelji Hosseini neće kršiti temeljna ljudska prava i da će im se omogućiti pravo na odvjetnika po njihovom izboru«, zaključuje Bezbradica Jelavić.