Incident u sabornici

OVAKO JE DANAS BILO U SABORU ‘Pametan si za popizdit’ čobane jedan glupi’

Dražen Ciglenečki

snimio Patrik Macek / PIXSELL

snimio Patrik Macek / PIXSELL

Reiner je nakon stanke i konzultacija s predsjednikom kluba HDZ-a Brankom Bačićem ipak odlučio popustiti kako bi se izbjegao veći incident. Tako da će se o Zakonu o poljoprivredi ipak raspravljati danas kako je prvotno bilo predviđeno.



Malobrojna je oporba gerilskom akcijom u Saboru uspjela natjerati vladajuće da se rasprava o Zakonu o poljoprivredi ipak održi danas i pritom situaciju dovela na korak od toga da ih saborska straža fizički uklanja iz sabornice. Naime predsjedavajući Željko Reiner obavijestio je zastupnike da se rasprava o ovom Zakonu pomiče s četvrtka ujutro na jučerašnje popodne što je izazvalo prosvjed oporbe u kojem je najdalje otišao Miro Bulj koji je više puta bez dozvole izlazio za govornicu. To je ponukalo zastupnika HDZ-a Antu Bačića da glasno sugerira Reineru da Bulja izbaci iz sabornice jer ga “ne može više gledati”.


– Tko si ti?, upitao je Bulj na što mu je Bačić uzvratio s “a tko si ti čobane”. Iz MOST-a su tražili sankciju za Bačića, ali je Bulj rekao da ga usporedba s čobanom uopće ne vrijeđa.


Bulj je nastavio govoriti o tome da je HDZ uništio poljoprivredu na što mu je Reiner izrekao sankciju udaljavanja iz sabornice. U tom trenutku oko Bulja se za govornicom okupilo ukupno desetak zastupnika MOST-a, Živog zida, HSS-a i SDP-a kako bi spriječili stražu da Bulja fizički ukloni iz sabornice. Uslijedilo je dovikivanje u kojem je Nikola Grmoja (MOST) rekao “Ante Bačić Baćo – najveći uhljeb u Saboru”.




– Pametan si za popizdit’ čobane jedan glupi, uzvratio mu je Bačić. Situacija se bila toliko otela kontroli da je Reiner proglasio stanku. Tijekom nje je skoro desetak saborskih stražara čekalo pred sabornicom da krenu s intervencijom. Medutim, Reiner je nakon stanke i konzultacija s predsjednikom kluba HDZ-a Brankom Bačićem ipak odlučio popustiti kako bi se izbjegao veći incident. Tako da će se o Zakonu o poljoprivredi ipak raspravljati danas kako je prvotno bilo predviđeno.