Frcaju iskre u državnom vrhu

OTVORENI SUKOB: Premijer odbio zajedničku sjednicu. Predsjednica poručila: Žao mi je jer ne prepoznaje ozbiljnost situacije

Hina

snimio Denis Lovrović

snimio Denis Lovrović

Kolinda Grabar-Kitarović objavila je na svome Facebooku, vezano za njen poziv na zajedničku sjednicu Vlade, kako joj je žao što premijer Andrej Plenković nije prihvatio njenu ispruženu ruku za suradnju i prepoznao ozbiljnost situacije u državi zbog dramatičnih razmjera demografske katastrofe koje nas je zadesila.



ZAGREB – Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je da neće biti zajedničke sjednice Vlade s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović na temu demografskih mjera, što je ona inicirala i jučer putem dopisa predložila.


“Predsjednica je poslala dopis s inicijativom, tu nije bilo nikakvih konkretnih mjera o kojima je ona nekoliko puta izvijestila javnost”, rekao je Plenković novinarima nakon sudjelovanja na predstavljanju kampanje “Zaposli se u Hrvatskoj“ na Europskom trgu.


Podsjetio je da je Vlada u proteklih godinu i pol dana poduzela niz mjera koje se odnose na demografsku revitalizaciju, od povećanja rodiljnih i roditeljskih naknada, porezne reforme, proširenja obuhvaćenih dječjim doplatkom do dvosmjenskog rada dječjih vrtića, subveniconiranja stambenih kredita za mlade obitelji, pronatalitetnog dodatka za treće i četvrto dijete.


“Ima osam do devet mjera koje su već poduzete, one su dio paketa i napora Vlade, a još jednom pozivam i predsjednicu i sve druge koji žele dati ideje, Vlada ima ovlasti donositi odluke ovog karaktera i vrlo rado ćemo saslušati sve inicijative koje mogu biti komplementarne s onim što se radi na razini Vlade”, rekao je premijer.Plenković je naglasio kako se inicijative, ako treba, mogu razmotriti i na Vijeću za demografsku revitalizaciju, uz ključnu ulogu nadležnog ministarstva.

Komentirao je i ocjenu predsjednice Grabar-Kitarović da Vlada provodi samo parcijalne mjere u vezi demografije.


“Upravo sam ih nabrojao; kada ih stavite na kup vidite jesu li parcijalne ili imaju svoju nit vodilju i smisao kako bismo riješili taj krupan problem kojega smo svi svjesni”, naglasio je.


Plenković: Predsjednica temu demografije već duže vrijeme drži u fokusu i ja to pozdravljam


“To su problemi zemalja naše veličine uvjetovani nizom demografskim i gospodarskih promjena u društvu”, ocijenio je premijer, naglasivši da će se s predsjednicom Republike Grabar-Kitarović čuti kada se ona vrati sa službenog puta iz Italije.


Na novinarski pitanje što misli da je predsjednica htjela sa zajedničkom sjednicom Vlade, premijer Plenković je rekao kako ona temu demografije već duže vrijeme drži u fokusu: “I ja to pozdravljam”, dodao je.


Predsjednica odgovara na Facebooku


Kolinda Grabar-Kitarović objavila je na svome Facebooku, vezano za njen poziv na zajedničku sjednicu Vlade, kako joj je žao što premijer Andrej Plenković nije prihvatio njenu ispruženu ruku za suradnju i prepoznao ozbiljnost situacije u državi zbog dramatičnih razmjera demografske katastrofe koje nas je zadesila.


Predsjednica Grabar-Kitarović, koja je u službenom posjetu Italiji, to je objavila u utorak na svome službenom Facebooku, reagirajući na izjavu premijera Andreja Plenkovića, koji je, vezano za poziv predsjednice o zajedničkoj sjednici Vlade na temu demografije, u utorak popodne rekao da neće biti sjednice na ovu temu, dodavši da je predsjednica poslala dopis sa svojom inicijativom, bez navedenih konkretnih mjera. Napomenuo je kako je Vlada poduzela niz mjera, najavio iduću za 1. srpnja, dodavši da Vlada ima ovlasti donositi odluke, a vrlo rado će poslušati sve ideje.



Komentirajući aktualne referendumske inicijative, premijer je rekao kako postojeći zakon o referendumu treba poboljšati, s obzirom na niz nedostataka i praznina.


“Što se tiče konkretnih inicijativa vidjet ćemo kakav je dijalog kolega u klubovima zastupnika u Saboru. Treba poboljšati zakonski okvir i transparentnost financiranja”, dodao je.


Premijer kaže kako nije čuo za inicijativu mogućnosti velike koalicije s SDP-om, pohvalivši suradnju s koalicijskim partnerima u parlamentarnoj većini “koja jako dobro funkcionira”.


Za informaciju da je izvanredni povjerenik u Agrokoru zaprijetio kako neće prihvatiti financijsko izvješće poduzećima koje odbijaju proknjižiti jamstva, Plenković je rekao kako je važno da svi dionici učine maksimalne napore kako bi došlo do kvalitetne i pravno održive nagodbe.


Upitan treba li smanjiti ovlasti Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, Plenković je rekao kako radna skupina radi na tekstu zakona pa će se tek vidjeti kakve će biti predložene izmjene.



“Žao mi je što premijer nije prihvatio moju ispruženu ruku za suradnju i prepoznao ozbiljnost situacije u državi zbog dramatičnih razmjera demografske katastrofe koje nas je zadesila. Kada se tome pridoda 325.000 blokiranih građana, onda svatko kome je stalo do budućnosti hrvatske države mora biti svjestan da samo zajedništvom i nacionalnim konsenzusom možemo prevladati ovu iznimno ozbiljnu krizu”, objavila je predsjednica Grabar-Kitarović na Facebooku.


“Pozivam Vladu i oporbu”, dodala je, “da iznađemo snage i mudrosti, ostavimo po strani osobne taštine i postignemo nacionalni dogovor o opstanku hrvatske države i nacije”.