Nove fotografije

OTPAD TEČE, SIGE OTPADAJU Primili smo nove dokaze devastacije Plitvica

Boris Pavelić

Objavljujemo fotografije na kojima se vide, kako tvrde branitelji, »vrtače u koje se ispuštaju fekalne vode«, kao i položene plastične cijevi iz kojih taj otpad curi u zaštićenu prirodu



ZAGREB Plitvički branitelji, koji već 37. dan prosvjeduju protiv gradnje u Nacionalnom parku Plitvička jezera, našem su listu poslali niz fotografija koje, po njihovim tvrdnjama, dokazuju ekološku devastaciju koju smatraju uzrokovanom građenjem u selu Plitvica, iznad Velikog slapa, svjetski poznate plitvičke vizure.


Objavljujemo fotografije na kojima se vide, kako tvrde branitelji, »vrtače u koje se ispuštaju fekalne vode«, kao i položene plastične cijevi iz kojih taj otpad curi u zaštićenu prirodu. Mjesta na koja se ispuštaju otpadne vode branitelji su pronašli sami, nezadovoljni time što, kako tvrde, nitko nije reagirao na njihova upozorenja.


U izjavi za RTL televiziju, jedan od investitora na Plitvicama ustvrdio je kako nije riječ o »fekalnim vodama«, nego o »tehnološkoj, pročišćenoj vodi«, koja navodno ostaje nakon što ugrađeni pročistači, sukladno propisima, pročiste fekalije. Taj investitor tvrdi kako gradi sukladno svim propisima, te da ne ugrožava prirodu.




Branitelji, međutim, nisu snimili samo te sumnjive cijevi i bare koje stvara gnusna tekućina iz njih. U Kostelčevoj spilji, za čiji svod branitelji tvrde da je dva metra ispod prometnice kojom se na gradilišta dovoze građevinski strojevi, odlomila se jedna velika siga, a prosvjednici pretpostavljaju da se to dogodilo zbog snažnih vibracija koju stvaraju teška vozila.


Ondje je, naime, drveni mostić preko kojega je zabranjen promet vozilima težim od tri tone, koji ipak prelaze kamioni s natovarenim bagerima, zasigurno mnogostruko teži od dopuštenog. Fotografije Kostelčeve spilje također posjedujemo, kao i snimke masne mrlje na potoku Plitvica, koji tvori Veliki slap. Te su mrlje branitelji snimili posljednjih dana, a, prema njihovim riječima, »uzeti su uzorci i poslani na analizu«.