Ja tebi, ti meni

OTKRIVAMO Što je Grabar Kitarović tražila od Vučića zauzvrat za “šutnju” o “velikosrpskoj agresiji”?

Dražen Ciglenečki

Reuters

Reuters

Pupovac je već napisao govor u kojem je bio i genocid u NDH, ali je te riječi nakon intervencije srpskog predsjednika maknuo. I Vučić se strogo pridržavao dogovora. Puno je javno govorio za vrijeme boravka u Hrvatskoj, ali o Jasenovcu i genocidu u NDH gotovo ni slova



ZAGREB U pripremi posjeta Hrvatskoj srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, on i njegova domaćica Kolinda Grabar-Kitarović dogovorili su što svako od njih dvoje, kao i njihovi suradnici, neće spominjati tijekom ta dva dana sredinom veljače prošle godine. Predsjednica Republike se obvezala, otkrio je to proteklog vikenda njezin bivši savjetnik Mate Radeljić, da neće koristiti termine velikosrpska agresija i genocid u Srebrenici.


To je Vučiću bilo najbitnije. A što je Kolinda Grabar-Kitarović dobila zauzvrat? Predsjednik Srbije i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac nisu u javnim nastupima govorili o genocidu u Jasenovcu odnosno u NDH. Zanimljivo je da je Kolinda Grabar-Kitarović, koja je u subotu izjavila da je »Za dom spremni« ipak ustaški, a ne stari hrvatski pozdrav, prije godinu dana najsenzibilliziranija bila za događaje u Drugom svjetskom ratu, pa je Vučića zamolila da ne priča o genocidu Pavelićevog režima.


Pupovac poslušao 


Neslužbeno doznajemo da je Pupovac već napisao govor za skupštinu SNV-a u dvorani Vatroslav Lisinski, u čast Vučićevog dolaska, u kojem je bio i genocid u NDH, ali je te riječi nakon intervencije srpskog predsjednika maknuo. Jučer nam Pupovac nije to htio ni potvrditi ni demantirati. No, ono što je u Lisinskom izgovorio o zbivanjima u Drugom svjetskom ratu više je nego indikativno. »Od 1941. do 1945, samo u kotaru Vrginmost, gdje smo bili danas, jedna trećina stanovništva stradala je u ratu. Što od direktnih ratnih aktivnosti što od posljedica ratnih strahota i ratnih okolnosti, 30 tisuća ljudi. Navodim samo taj primjer, svaki bi nas drugi isuviše opteretio na način na koji dvoje predsjednika ne žele da nas se tereti i ja ih u tome, za ovu priliku, i njihova stremljenja podržavam. Srbi u Hrvatskoj imaju puno razloga da se pozivaju na svoje stradanje, ali to nije bilo tako ni 45. i neće biti ni danas. Pokazat ćemo primjerom kako treba otvoriti stranicu da se gradi budućnost i da se izbjegava ropstvo koje nosi nesposobnost prevladavanja najlošijih, pa i onih najdramatičnijih povijesnih iskustava«, naglasio je Pupovac 13. veljače 2018. Inače, on nas je jučer uputio na tada prigodnu Izjavu SNV-a, u kojoj, između ostalog, piše »masovna istrebljenja počinjena prema Srbima u NDH«. Ali, kako doznajemo, genocid je naknadno ispravljen u masovna istrebljenja.




– Pupovac nam je, misleći na dogovor Vučića i predsjednice Republike, rekao, evo kako nacionalisti lako pronađu zajednički jezik, prisjeća se naš izvor.


I Vučić se strogo pridržavao tog dogovora. Puno je javno govorio za vrijeme boravka u Hrvatskoj, ali o Jasenovcu i genocidu u NDH gotovo ni slova. Jedan srpski novinar mu je, primjerice, nabacio da su Vučiću ustaše ubile djeda u selu Čipuljić pokraj Bugojna, a da je on unatoč tome doputovao u Hrvatsku.


– Nemojte sad o prošlosti. Ima ovdje ljudi koji su i na drugoj strani izgubili nekoga. Došao sam pričati o budućnosti, odgovorio mu je predsjednik Srbije na zajedničkoj press konferenciji s Kolindom Grabar-Kitarović. Bilo mu je tom prilikom upućeno i pitanje o Alojziju Stepincu.


Nema Jasenovca 


– To je za nas, kao i Jasenovac, strahovito bolno pitanje. Vjerojatno najbolnije pitanje za srpski narod. Ali, ne bih ga dalje otvarao. To je sve što mogu reći, izjavio je Vučić. Bilo je to jedini put da je u ta dva dana javno izgovorio Jasenovac.


Radeljić nam je jučer rekao da ne zna za ovaj aranžman predsjednice Republike i njezinog gosta iz Srbije.


– O onome što mi nije poznato ne mogu govoriti. Znam samo da mi je predsjednica rekla da je Vučić tražio da ne spominjemo velikosrpsku agresiju i genocid u Srebrenici. Nemam informaciju je li ona tražila za to kakvu kompenzaciju, kazao nam je bivši savjetnik predsjednice Republike.


Kolinda Grabar-Kitarović je svoj dio dogovora s Vučićem provodila još mjesecima nakon što je on otišao iz Hrvatske.


– Iz mog ureda izašlo je valjda 80 posto predsjedničinih govora u 2018. U nekoliko navrata sam, unatoč uputi koju sam od nje dobio, stavio u njih izraz velikosrpska agresija, ali ona ga je svaki put izostavila. Tako je bilo i dok je Ured predsjednice bio izmješten u Osječko-baranjskoj, Sisačko-moslavačkoj, Virovitičko-podravskoj i Brodsko-posavskoj županiji, koje su izravno bile zahvaćene velikosrpskom agresijom. O njezinim istupima koje su pripremali drugi savjetnici, ne mogu govoriti, rekao nam je Radeljić.


Posebno je neobičan slučaj predsjedničinog govora u Sisku 5. prosinca prošle godine. Na službenoj stranici Ureda predsjednice piše da je ona tamo podsjetila na ulogu koju su Sisak i druga mjesta u Sisačko-moslavačkoj županiji, poput Sunje, imali »tijekom velikosrpske agresije u Domovinskom ratu«. Ali, u stvarnosti je, može se čuti na snimci tog njezinog govora, bilo nešto drukčije.


– Istaknutu ulogu Sisak i druga mjesta poput Sunje imali su i u Domovinskom ratu. Podsjećam da je u ovoj županiji skršen posljednji otpor agresora, predajom 21. korpusa vojske takozvane Krajine, rekla je doista Kolinda Grabar-Kitarović prije dva i pol mjeseca u Sisku.


Ni na prošlogodišnjoj proslavi »Oluje« u Kninu nije upotrijebila izraz velikosrpska agresija. Njezin diskurs tada je bio drastično različit nego 2015., kad je prvi put kao predsjednica govorila u Kninu.


– Bila je to veličanstvena pobjeda na jedinstvenom ratištu, a agresor je konačni poraz doživio u BiH, čime su stvoreni svi preduvjeti za mir, ustvrdila je predsjednica Republike 5. kolovoza 2018. na glavnom kninskom trgu. Dvije godine ranije, osim što joj je govor vrvio velikosrpskim ekspanzionizmom, istaknula je i genocid u Srebrenici. Ali, prošle godine na dan kad se on obilježava, na Facebooku je predsjednica samo napisala – Da se nikad ne zaboravi i ne ponovi.


Kolinda Grabar-Kitarović nalazi se službeno u Turskoj i tamo su je jučer iz RTL televizije pitali za komentar Radeljićevih subotnjih izjava o njezinom izlasku u susret Vučiću. Ljutito im je, kako se navodi na internetskoj stranici te televizije, odgovorila: Nemojte me to pitati. Neću na to odgovarati. Jako se dobro zna kakvu ja politiku zastupam. Neću se osvrtati na to.