Više svjetla!

ORGANIZATORI EPK MOGU ODAHNUTI Klasične žarulje moguće su u kazalištima i nakon 2020.

Bojana Mrvoš Pavić

Klasične su žarulje za kućanstva u EU-u zabranjene od 2009. godine / Reuters

Klasične su žarulje za kućanstva u EU-u zabranjene od 2009. godine / Reuters

Klasične su žarulje za kućanstva u EU-u zabranjene od 2009. godine, dok je kultura od te zabrane ostala izuzeta tzv. entertainment klauzulom. EU sad razmatra mogućnost ne da od rujna 2020. godine entertainmentu (kazalištima, muzejima, filmskoj industriji te ostalima) zabrani upotrebu klasičnih žarulja, već da zabrani njihovo stavljanje za tržište namijenjeno entertainmentu.



Europska komisija odgovorila je »kulturnjacima« na njihovu zabrinutost oko zabrane tungsten žarulja od rujna 2020. godine – zabrane njihovog korištenja u kulturi neće biti. To nipošto, međutim, ne znači da kultura može odahnuti.


»Nijedno kazalište neće imati obvezu ukloniti tungsten rasvjetu u rujnu 2020. niti će upotreba tungsten lampi tada biti zabranjena«, odgovorila je našem eurozastupniku Toninu Piculi Orsola Irene Mautone iz odjela za energetsku učinkovitost Opće uprave za energetiku Europske komisije. Picula je, osim njoj, službeni upit prije sedam dana poslao i Europskoj komisiji, nakon što su se hrvatskim europarlamentarcima obratili predstavnici kazališnih i dramskih institucija. Svi oni peticijom traže da se ne razmatra ukidanje klasičnih žarulja u kulturi, budući da bi kazališta i ostale institucije, filmska industrija, primjerice, u to slučaju morala zamijeniti svoje rasvjetne parkove, što bi bili višemilijunski troškovi, previsoki za ionako siromašnu kulturu.


U svom odgovoru Mautone pojašnjava da će se tungsten rasvjeta, koja je već u trgovinama ili na skladištu, prije datuma primjene revidiranih propisa moći nesmetano kupiti i koristiti. »Bez obzira na konačan ishod, ostaje činjenica da 2020. neće biti zabranjena tungsten rasvjeta i nijedno kazalište neće biti obvezno zamijeniti tungsten s LED ili nekom drugom vrstom rasvjete«, poručio je zastupnik Picula.




Što to, međutim točno znači? Klasične su žarulje za kućanstva u EU-u zabranjene od 2009. godine, dok je kultura od te zabrane ostala izuzeta tzv. entertainment klauzulom. EU sad razmatra mogućnost ne da od rujna 2020. godine entertainmentu (kazalištima, muzejima, filmskoj industriji te ostalima) zabrani upotrebu klasičnih žarulja, već da zabrani njihovo stavljanje za tržište namijenjeno entertainmentu.


To znači, kad ostanu bez zaliha starih, klasičnih žarulja, »kulturnjaci« ih u EU-u više neće moći nabaviti pa će svoja rasvjetna tijela ili morati zamijeniti novima, za LED rasvjetu, ili po klasične žarulje odlaziti izvan EU-a. Stoga se postavlja pitanje što EU zabranom stavljanja na tržište želi postići.